Skip to main content

CNBC: Τέλος στον λαϊκισμό στην Ελλάδα με τις εκλογές την Κυριακή

Οι εκλογές του 2019 αναμένονται να βάλουν τέλος στη λαϊκιστική ρητορική του Αλέξη Τσίπρα, αναφέρεται χαρακτηριστικά σε δημοσίευμα του CNBC.

Στις κάλπες προσέρχονται οι Έλληνες την Κυριακή για πρώτη φορά από την κλιμάκωση της οικονομικής κρίσης, όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του CNBC.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν νίκη της Νέας Δημοκρατίας και εάν αποδειχθούν σωστές, οι εκλογές του 2019 αναμένονται να βάλουν τέλος στη λαϊκιστική ρητορική του Αλέξη Τσίπρα.

«Κατά τη διάρκεια 2010-2014, ο ελληνικός λαός υπέφερε από την υψηλή φορολογία, τις περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις, το άλμα της ανεργίας και την ευρύτερη αδυναμία της οικονομίας. Η απελπισία του κόσμου είχε ως αποτέλεσμα μεγάλες διαδηλώσεις στους δρόμους και οι Ελληνες αναζητούσαν τους ενόχους. Ο ακροαριστερός Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε ως σωτήρας εκείνη την εποχή», σημειώνει στο CNBC η Αθανασία Κοκκινογένη, Europe senior analyst στη συμβουλευτική εταιρεία DuckerFrontier.

«Πολύ σύντομα, η ραγδαία επιδείνωση της οικονομίας ανάγκασε τον Τσίπρα να συμβιβαστεί με τις απαιτήσεις των πιστωτών» προσθέτει και συνεχίζει: «Οι γενικές εκλογές του 2019 μπορεί να μην είναι το τέλος του ελληνικού λαϊκισμού αλλά «εγείρουν αμφιβολίες στην κοινή γνώμη για την ικανότητα των Ελλήνων λαϊκιστών να κάνουν πράξη τις υποσχέσεις τους σε ταραχώδεις περιόδους».

Στο δημοσίευμα του CNBC αναφέρεται ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ηγηθεί της χώρας.

Μιλώντας στο πρακτορείο τον περασμένο Φεβρουάριο και είχε υποσχεθεί να μειώσει τους φόρους για ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις, προχωρώντας σε μία «επιθετική φορολογική μεταρρύθμιση».

Το CNBC σημειώνει ότι η εκλογή του θα ήταν καλοδεχούμενη εξέλιξη για τους επενδυτές.

«Ο Μητσοτάκης έστειλε σήμα ότι από τη στιγμή που θα είναι στην εξουσία θα επικεντώσει τις προσπάθειές του στη μείωση της φορολογίας σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος έτσι ώστε να προσελκύσει ξένες επενδύσεις και στην επιτάχυνση της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος, σε αντίθεση με την εστίαση του ΣΥΡΙΖΑ στις δαπάνες κοινωνικής πρόνοιας» υπογραμμίζουν αναλυτές της Eurasia.

«Αν και η Ν.Δ. δεν έχει παρουσιάσει ένα λεπτομερές και αναλυτικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, η έμφαση σε μεταρρυθμίσεις για τόνωση της ανάπτυξης, θα είναι θετική για αγορές και πιστωτές» προσθέτουν.