Skip to main content

Cocoowa: Ο φωτογράφος της Θεσσαλονίκης που μεταμορφώνει τη σοκολάτα

Οι χειροποίητες σοκολάτες Cocoowa από τον Σεπτέμβριο θα ταξιδεύουν και στην αγορά των ΗΠΑ. Έρευνα για προϊόντα σοκολάτας εμπλουτισμένα σε πρωτεΐνες.

Ένα ταξίδι στην Κούβα άνοιξε την πόρτα στον κόσμο και τη μαγεία της σοκολάτας για τον γνωστό φωτογράφο της Θεσσαλονίκης Γιώργο Ζαρζώνη. Ωστόσο, όταν το 2011 φωτογράφιζε στην πόλη Baracoa της Κούβας τους γηγενείς να ανοίγουν με τέχνη τον καρπό του κακάο και να τον μεταμορφώνουν σε ρευστή σοκολάτα δεν φανταζόταν ότι μερικά χρόνια αργότερα θα δημιουργούσε τις δικές του, χειροποίητες σοκολάτες Cocoowa, οι οποίες από τον Σεπτέμβριο θα ταξιδεύουν και στην αγορά των ΗΠΑ.

Ο σπόρος της αγάπης για τη σοκολάτα που γεννήθηκε στην Καραϊβική μεγάλωνε και τα επόμενα χρόνια ο Γιώργος Ζαρζώνης άρχισε να ταξιδεύει στο Βέλγιο και το Παρίσι, όπου μυήθηκε στα μυστικά της τέχνης της σοκολατοποιίας.

Το 2012 ανοίγει στη Θεσσαλονίκη, στην οδό Ολύμπου 57 τη vintage σοκολατερί One Sweet day chocolate bar, ακολουθώντας τον τίτλο των φωτογραφικών του εκδόσεων One Day. Εκεί μεταμόρφωνε τις σοκολάτες σε απολαυστικά ροφήματα σε ιδιαίτερες γεύσεις. Τα σοκολατάκια που δοκίμαζε ο κόσμος για να επιλέξει το ρόφημα που θα έπινε είχαν τέτοια ζήτηση που σταδιακά ο Γιώργος Ζαρζώνης άρχισε να φτιάχνει και μπάρες σοκολάτας, οι οποίες γίνονταν ανάρπαστες. Έτσι, η σοκολατερί έκλεισε και δημιουργήθηκε το εργαστήριο της Cocoowa Wild Chocolate, από τη σύνθεση των λέξεων Kakawa, όπως ονόμαζε τους σπόρους του κακάου η φυλή των Ωλμέκων, που ζούσε στην ανατολική ακτή του Μεξικού το 1200-300 π.χ και Cocoa, όπως ονομάστηκε το κακάο από τους ισπανούς κατακτητές.

Οι χειροποίητες σοκολάτες Cocoowa είναι ξεχωριστές με στόχο, όπως λέει στη Voria.gr ο Γιώργος Ζαρζώνης, να αποτελέσουν ξανά ένα διατροφικό προϊόν συνδέοντας την υγεία με την απόλαυση. Οι σοκολάτες Cocoowa είναι διαφορετικές και στη συσκευασία. Μπαίνουν σε φάκελο και ντύνονται με εικόνες, που εστιάζουν στον άνθρωπο, τραβηγμένες από τον Γιώργο Ζαρζώνη.

«Όλες οι σοκολάτες μας είναι μαύρες. Οι περισσότεροι κωδικοί μας παράγονται απευθείας από την κακαόμαζα, χωρίς καμία προσθήκη συντηρητικών», τονίζει o κ.Ζαρζώνης. Σοκολάτες με βιολογική ζάχαρη από άνθος καρύδας για vegans, με μπαχάρια, με cranberry, με δενδρολίβανο και μαστίχα, με κάνναβη, με μεξικάνικες πιπεριές. Και δίπλα σε αυτές η σειρά Black Honey, η μοναδική παγκοσμίως με μέλι χωρίς άλλες γλυκαντικές ουσίες, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και ελληνικά βότανα, ένας ελληνικός θησαυρός δύναμης και υγείας, όπως λέει ο δημιουργός της Cocoowa, που θα βρίσκεται στην 3η Gourmet Exhibition από 6 έως 8 Απριλίου στην Αποθήκη Γ΄στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης και θα παρουσιάσει έξι νέα προϊόντα.

 

Η Cocoowa ενισχύθηκε από το πρόγραμμα «Ερευνώ/δημιουργώ/καινοτομώ» για τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων. Παράλληλα, σε συνεργασία με το τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προχωράει με την «πράσινη» τεχνολογία στη σύζευξη εκχυλισμάτων φαρμακευτικών φυτών με τη σοκολάτα. Πέταλα κρόκου, φύλλα ελιάς, άνθη σαμπούκου, φύλλα Moringa oleifera και λυκίσκος θα εγκλωβιστούν σε μικρογαλακτώματα προκειμένου να παραχθούν προϊόντα σοκολάτας εμπλουτισμένα σε πρωτεΐνες. Η δημιουργία ενός βιοδραστικού τροφίμου είναι το όραμα της cocoowa, όραμα που στηρίζει το πρόγραμμα.    

Οι σοκολάτες Cocoowa βρίσκονται σε καταστήματα delicatessen και σύντομα μπορείτε να τις προμηθευτείτε ηλεκτρονικά από την ιστοσελίδα της εταιρείας. Σύμφωνα με τον κ.Ζαρζώνη, η εταιρεία συνεργάζεται με ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα, πραγματοποιεί εξαγωγές σε Ολλανδία, Ρουμανία, ενώ από τον Σεπτέμβριο θα εξάγει σοκολάτες και στις ΗΠΑ.