Skip to main content

Creabalk: Πειραματισμοί στον δημόσιο χώρο της Θεσσαλονίκης

Το δίκτυο CREABALK πραγματοποιείται μέσα τη συνένωση δυνάμεων δύο γαλλικών πανεπιστημίων και του ΠΑΜΑΚ υπό την αιγίδα του Γαλλικού Ινστιτούτου

Ένα νέο δίκτυο μεταξύ ερευνητών και καλλιτεχνών από τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο δημιουργείται στη Θεσσαλονίκη.

Το δίκτυο CREABALK πραγματοποιείται μέσα από τη συνένωση δυνάμεων των ερευνητικών εργαστηρίων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, του Aix-Marseille University και του Universite lumiere-Lyon 2 υπό την αιγίδα του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης.

Στόχος του CREABALK είναι να πειραματιστεί με τον δημόσιο χώρο της πόλης και να διερευνήσει πώς κάποιος μπορεί να ανακαλύψει με τις αισθήσεις του (γεύση, ακοή, όσφρηση και όραση) την ιστορία της Θεσσαλονίκης και τους πολλαπλούς χαρακτήρες της. Ακόμα, στο πλαίσιο του δικτύου αυτού, ένας ακόμα στόχος είναι η εκπαίδευση φοιτητών και η αλληλεπίδραση ακαδημαϊκών και καλλιτεχνών πάνω σε ζητήματα δημόσιου χώρου, κατάληψης του από μνημεία και αγάλματα και πολιτικοποίησης του.

Όπως επισημαίνεται, η Θεσσαλονίκη επιλέχθηκε ως έδρα αυτού του νέου δικτύου λόγω της τοποθεσίας της καθώς βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι μεταξύ Ανατολής και Δύσης, λόγω της πολυπολιτισμικής και μακράς της ιστορίας, της ενδιαφέρουσας αρχιτεκτονικής της, του νεανικού της χαρακτήρα με χιλιάδες φοιτητές να φοιτούν στα πανεπιστήμιά της αλλά και της βαθιάς της σχέσης με το φαινόμενο της μετανάστευσης.

Οι στόχοι του δικτύου παρουσιάστηκαν χθες το απόγευμα στην αίθουσα Αλλατίνη του Γαλλικού Ινστιτούτου. Ο Γάλλος πρόξενος που μίλησε στην εκδήλωση τόνισε πως το ινστιτούτο συμμετεχει με χαρά στο δίκτυο το οποίο συζητιόταν για περίπου έναν χρόνο, θυμίζοντας πως και το ίδιο το κτήριο του προξενείου, το παλιό lycee, έχει διαγράψει μεγάλη και πολυτάραχη ιστορία.

 

Η φωτογραφία αναρτήθηκε από τον Γάλλο Πρόξενο.