Skip to main content

Εmbryolab: Cryo, η γονιμότητα... στο ψυγείο - Ποιους αφορά, ποια η διαδικασία

Οκτώ ειδικοί της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μιλούν για τη συντήρηση γονιμότητας σε άντρες και γυναίκες - Αναλυτικά η διαδικασία.

Η επιστήμη της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής έχει αναπτύξει εδώ και χρόνια τη δυνατότητα κρυοσυντήρησης ωαρίων και σπέρματος για τους νέους που τα δεδομένα της ζωής τους δεν τους επιτρέπουν να δημιουργήσουν έγκαιρα την οικογένειά τους. Χάρη στην εξέλιξη αυτή της επιστήμης, άνδρες και γυναίκες έχουν τη δυνατότητα της συντήρησης της γονιμότητας και την προστασία από την επίδραση του χρόνου προκειμένου να μπορούν να λάβουν όλες τις σηµαντικές αποφάσεις που αφορούν στη ζωή τους, χωρίς την πίεση του χρόνου.

Σύμφωνα με την κ. Εύη Καλουτά, Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπεύτρια, «η συντήρηση γονιμότητας είναι μια επιλογή σωματική και παράλληλα συναισθηματική, αφού απαντά ενθαρρυντικά στα σενάρια άγχους γύρω από τη δημιουργία οικογένειας. Όταν η απόκτηση παιδιού αναβάλλεται είτε για προσωπικούς είτε ιατρικούς λόγους, η συντήρηση γονιμότητας μπορεί να γίνει η φωτεινή διέξοδος που θα συνδέσει τις απαιτήσεις του τώρα, με τις ευκαιρίες του αύριο».

Ποιους αφορά;

Συντήρηση Γονιμότητας για Ιατρικούς Λόγους

«Καθώς η γονιμότητα μπορεί να επηρεαστεί τόσο από ιατρικές παθήσεις όσο και από χειρουργικές και φαρμακευτικές θεραπείες, ιδιαίτερα όταν αυτές είναι τοξικές, η διατήρηση της γονιμότητας αποτελεί ζήτημα θεμελιώδους σημασίας για άνδρες και γυναίκες που νοσούν και βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία. Επιβεβλημένη θεωρείται η συντήρηση γονιμότητας σε κακοήθη νοσήματα όπου συχνά η θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου περιλαμβάνει χημειοθεραπευτικά και ακτινοθεραπευτικά σχήματα, τα οποία σε μεγάλο ποσοστό μπορούν να προκαλέσουν επιβάρυνση σε άνδρες και γυναίκες. Η ανάγκη συντήρησης γονιμότητας μπορεί να υπάρξει και σε καλοήθεις ιατρικές παθήσεις που για να αντιμετωπιστούν απαιτείται η χρήση ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων με πιθανή επιβαρυντιική δράση στη γονιμότητα ανδρών και γυναικών. Τέτοιες παθησεις είναι ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και άλλα αυτοάνοσα νοσήματα» επισημαίνει η κ. Μαρίνα Δημητράκη, MD, MSc, MHA, PhD, EFOG-EBCOG, Γυναικολόγος Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, European Fellow of Reproductive Medicine ESHRE/EBCOG.

Και συνεχίζει τη συζήτηση ο κ. Νίκος Ανεσίδης, MD, Γυναικολόγος Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής συμπληρώνει ότι: « Η συντήρηση της γονιμότητας θα πρέπει επίσης να αποτελεί επιλογή σε γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό πρόωρης ωοθηκικής ανεπάρκειας ή πρόωρης εμμηνόπαυσης καθώς και σε άλλες καλοήθεις ιατρικές παθήσεις και γενετικά ή μεταβολικά σύνδρομα, τα οποία προκαλούν ωοθηκική ανεπάρκεια και τέτοιοι είναι οι καλοήθεις όγκοι των ωοθηκών, η ενδομητρίωση, η β- μεσογειακή αναιμία, το μωσαικό συνδρόμου Turner, το σύνδρομο εύθραυστου Χ, η γαλακτοζαιμία και άλλες».

Συντήρηση γονιμότητας για κοινωνικούς λόγους

«Μια ακόμη, ολοένα και πολυπληθέστερη κατηγορία γυναικών και ανδρών που με αφορμή την επαγγελματικη αποκατασταση ή την έλλειψη συντρόφου µεταθέτουν σε µεγαλύτερη ηλικία την απόκτηση απογόνων. Έχει, όµως, αποδειχθεί επιστηµονικά ότι η γονιµότητα της γυναίκας µειώνεται από την ηλικία των 35 και ακόµη περισσότερο από την ηλικία των 40. Η δυνατότητα κρυοσυντήρησης ωαρίων σε ηλικίες υψηλής γονιµότητας τις απαλλάσσει από την πίεση της ηλικίας και της επιλογής κατάλληλου συντρόφου» επισημαίνει ο κ. Μιχάλης Κυριακίδης, MD, MSc, Γυναικολόγος Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Η διαδικασία

Η διαδικασία είναι απλή και διαρκεί 10 μέρες «Για την κρυοσυντήρηση ωαρίων η γυναίκα πρέπει να απευθυνθεί σε Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Τις περισσότερες φορές, υποβάλλεται σε διαδικασία διέγερσης των ωοθηκών µε στόχο την πολλαπλή παραγωγή ωαρίων. Το στάδιο αυτό διαρκεί περίπου 10 ηµέρες από την έναρξη της περιόδου. Ακολουθεί το στάδιο της ωοληψίας, κατά το οποίο συλλέγονται τα ωάρια, τα οποία στη συνέχεια καταψύχονται µε τη µέθοδο της υαλοποίησης» αναφέρει ο Ειδικός Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, Χειρουργός Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Κλινικός και Επιστημονικός Διευθυντής Embryolab, κ. Νίκος Χριστοφορίδης.

Ειδικά πρωτόκολλα υαλοποίησης, ανοίγουν δρόμο στη μητρότητα!

Η κ. Αλεξία Χατζηπαρασίδου, MSc. PMI-RMP, Σύμβουλος Κλινικής Εμβρυολογίας, Διευθύντρια Embryolab Academy και Συνιδρύτρια Embryolab αναφέρει: «Η σύγχρονη µέθοδος της υαλοποίησης (vitrification) ξεπερνά όλες τις δυσκολίες που µέχρι πρόσφατα δεν επέτρεπαν την επιτυχή κρυοσυντήρηση ωαρίων. Σήµερα, αποδεικνύεται ότι η συντήρηση της γυναικείας γονιµότητας είναι ένας εφικτός στόχος και δίνει την ελπίδα τόσο σε γυναίκες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και πρόκειται να υποβληθούν σε τοξικές για τη γονιμότητα τους θεραπείες, όσο και τις νέες κοπέλες που αγωνιούν για το χρόνο που περνά αλλά δεν υπάρχουν τα δεδομένα για να ξεκινήσουν οικογένεια».

Η άποψη του κ. Αχιλλέα Παπαθεοδώρου, PhD, MMedSc, Senior Kλινικός Eμβρυολόγος, πιστοποιημένος από την ESHRE), Διευθυντής Εργαστηρίων Embryolab:

«Στην εποχή μας, η κρυοσυντήρηση των ωαρίων αποτελεί την αποτελεσματικότερη επιλογή μιας γυναίκας που θέλει να διατηρήσει τη γονιμότητα της. Με τη χρήση ειδικών πρωτοκόλλων υαλοποίησης, εξασφαλίζουμε εντυπωσιακά ποσοστά επιστυχίας. Σπουδαίο ρόλο στην επίτευξη υψηλών κλινικών αποτελεσμάτων, παίζει η ηλικία των ωαρίων. Όσο νωρίτερα κρυοσυντηρήσει μια γυναίκα τα ωάριά της, τόσο αποτελεσματικότερη γίνεται η μέθοδος.
Επιπλέον, η κρυοσυντήρηση των ωαρίων δίνει σε κάθε γυναίκα το δικαίωμα να κάνει τις δικές της αναπαραγωγικές επιλογές, τη χρονική στιγμή που η ίδια επιθυμεί. Έτσι, οι γυναίκες που παγώνουν τα ωάριά τους, προμηνύεται να έχουν ένα γόνιμο μέλλον!»

Η συντήρηση γονιμότητας αφορά και τους άνδρες!

«Η κρυοσυντήρηση σπέρματος είναι μια απλή και ασφαλής μέθοδος που εφαρμόζεται εδώ και πολλές δεκαετίες. Κυρίες ενδείξεις για συντήρηση γονιμότητας στους άνδρες είναι:

  • ιατρικοί λόγοι (χημειοθεραπείες, ακτινοβολίες)
  • ανδρική υπογονιμότητα (χαμηλές παράμετροι στο σπερμοδιάγραμμα, αζωοσπερμία)
  • έκθεση σε επιβαρυντικές εργασιακές συνθήκες (χημικές, τοξικές ουσίες, πολλές ώρες καθιστικής εργασίας),
  • Κοινωνικοί λόγοι και αναβολή της δημιουργίας οικογένειας σε μεταγενέστερο χρόνο.

Πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι και η γονιμότητα του άνδρα επηρεάζεται από το χρόνο. Καθώς ο άνδρας μεγαλώνει, η ποιότητα των σπερματοζωαρίων που παράγει επιβαρύνεται. Σε άνδρες που επιθυμούν να γίνουν γονείς μετά την ηλικία των 40, συστήνεται η προληπτική κρυοσυντήρηση σπέρματος σε νεαρότερη ηλικία» προτείνει η κ. Μάρθα Μωυσίδου, BSc, MSc, Sr. Kλινική Εμβρυολόγος, πιστοποιημένη από την ESHRE.

Πρόγραµµα Κρυοσυντήρησης Ωαρίων στο Embryolab

Το επιστηµονικό προσωπικό του Embryolab είναι ειδικά εκπαιδευµένο στην κρυοσυντήρηση µε τη µέθοδο της υαλοποίησης και την εφαρµόζει µε άριστα αποτελέσµατα. Από το 2008, συστηµατικά συντηρούνται ωάρια µε πολύ υψηλά επίπεδα επιβίωσης, γονιµοποίησης και εγκυµοσυνών, καθιστώντας το Embryolab µία από τις κορυφαίες µονάδες IVF στη µέθοδο της υαλοποίησης.

Το Embryolab διατηρεί βάσει πρωτοκόλλων και αυστηρών διαδικασιών τα υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας στις τράπεζες κρυοσυντήρησης αφού προηγµένα ηλεκτρονικά συστήµατα ελέγχουν όλες τις παραµέτρους και τα επίπεδα αζώτου, ώστε να εξασφαλίζεται η άριστη συντήρηση όλων των πολύτιµων ωαρίων. Επιπλέον, η ∆ιεθνής Ακαδηµία του Embryolab, Embryolab Academy, έχει εκπαιδεύσει εκατοντάδες επιστήµονες από ολόκληρο τον κόσµο σε εργαστηριακές τεχνικές κρυοσυντήρησης.