Skip to main content

Δ. Αριστοτέλη: Πρωτοβουλία για ένταξη της Επανάστασης της Χαλκιδικής στα σχολεία

Να αλλάξει η εικόνα της «παραμελημένης» επανάστασης στη Χαλκιδική το 1821 στα σχολικά εγχειρίδια επιδιώκει ο δήμος Αριστοτέλη.

Ειδική επιστημονική επιτροπή με απώτερο σκοπό την ένταξη των γεγονότων της Επανάστασης στη Χαλκιδική το 1821 πρόκειται να συστήσει το επόμενο διάστημα ο δήμος Αριστοτέλη.

Ο δήμαρχος της περιοχής Στέλιος Βαλιάνος, απαντώντας σε ερώτηση της Voria.gr κατά τη συνέντευξη τύπου για τη διοργάνωση δύο μουσικοθεατρικών παραγωγών αφιερωμένων στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, επισήμανε ότι ο δήμος της ΒΑ Χαλκιδικής δεν πρόκειται να περιοριστεί στα παράπονα για την υποτίμηση της επανάστασης στην περιοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Όπως είπε ο κ. Βαλιάνος, «έχει ήδη ενημερωθεί ο πρύτανης του ΑΠΘ και το επόμενο διάστημα θα λάβει χώρα και η σχετική αλληλογραφία, για την πρόθεση του δήμου Αριστοτέλη να αναθέσει μια ερευνητική εργασία στο κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό, προκειμένου, από τις ιστορικές πηγές και τα υπάρχοντα συγγράμματα, να καταρτιστεί μια περιεκτική σύνοψη της Ιστορία της Επανάστασης της Χαλκιδικής και του ρόλου της στην επιτυχία της συνολικής επανάστασης».

Όπως εξήγησε ο κ. Βαλιάνος, το πόνημα αυτό θα κατατεθεί στη συνέχεια στο υπουργείο Παιδείας, προς ένταξη στα σχολικά εγχειρίδια της Ιστορίας, «ώστε η τιμητική αυτή γνώση της συμβολής της Χαλκιδικής στον αγώνα των προγόνων μας για Ελευθερία, να γίνει κτήμα των επόμενων γενεών».

Ο δήμος Αριστοτέλη πρόκειται να ανακοινώσει περισσότερες λεπτομέρειες το προσεχές διάστημα καθώς, σύμφωνα με τον κ. Βαλιάνο, η πρωτοβουλία βρίσκεται στο αρχικό της στάδιο.

Στα βήματα του Εμμανουήλ Παπά

Η συμπλήρωση των δύο αιώνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 είναι για τον δήμο Αριστοτέλη μια ιδανική συγκυρία ώστε να αναδείξει το πλούσιο ιστορικό παρελθόν που κρύβει η περιοχή όσον αφορά τα επαναστατικά χρόνια.

Όπως τόνισε σήμερα ο δήμαρχος Στέλιος Βαλιάνος, «συμβολή του δήμου Αριστοτέλη στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση έρχεται με δύο μουσικοθεατρικές υπερπαραγωγές στις 10 και 12 Σεπτεμβρίου.

Η πρώτη Θεατρική παράσταση έχει τίτλο «Η εξέγερση των Μαδεμοχωριτών», στις 10 Σεπτεμβρίου 2021, στο Άλσος Αριστοτέλη και στον Αρχαιολογικό Χώρο Σιδηροκαυσίων, στις 20.30 το βράδυ, ενώ η δεύτερη θεατρική παράσταση έχει τίτλο «Η θυσία των 400 Ιερισσιωτών στο “Μαύρο Αλώνι”», με μουσικοχορευτική συμμετοχή κατοίκων της περιοχής στο δρώμενο, στις 12 Σεπτεμβρίου 2021, στην Ιστορική Τοποθεσία «Μαύρο Αλώνι», επίσης στις 20.30 το βράδυ.

Τα δύο κορυφαία καλλιτεχνικά δρώμενα φέρνουν στο επίκεντρο βρίσκεται την Επανάσταση της Χαλκιδικής το 1821, που ξεκίνησε από τα Μαδεμομοχώρια και το Άγιον Όρος με την εγκατάσταση του Εμμανουήλ Παππά εκεί.

Κύριο περιεχόμενο των παραστάσεων ωστόσο είναι η τραγική κορύφωση της εξέγερσης στη Χαλκιδική με τον χαλασμό των 78 χωριών της Χαλκιδικής από την Κασσάνδρα ως τις παρυφές του Άθωνα και το ηρωικό τέλος της με την έξοδο από το Άγιον Όρος και τη σφαγή 400 Ιερισσιωτών στο Μαύρο Αλώνι.

Όπως τόνισε ο κ. Βαλιάνος, το γεγονός ότι στις 23 Μαρτίου του 1821 ο Καραϊσκάκης απελευθερώνει την Καλαμάτα, ενώ την ίδια ημέρα ο Εμμανουήλ Παππάς εγκαθίσταται στο Άγιο Όρος, «ουσιαστικά αποδεικνύει το πως η εξέγερση στη Χαλκιδική οδήγησε στην ανάσχεση των οθωμανικών δυνάμεων που είχαν κύριο προορισμό την Πελοπόννησο που ήταν ο κύριος πυρήνας της Ελληνικής Επανάστασης.

Οι συντελεστές

Η θεατρική παράσταση που θα εξελιχθεί σε δύο μέρη βασίζεται σε ένα επιτελείο εξαιρετικών ηθοποιών, που αποτελείται από τους Στέλιο Ψαρουδάκη, Βασίλη Τιγκριστάρη, Βιργινία Ταμπαροπούλου και Ευθύμη Γεωργόπουλο.

Την επιμέλεια έχει αναλάβει ο γνωστός σκηνοθέτης και ηθοποιός Στέλιος Καλαϊτζής.

Αξιοσημείωτο είναι πως σκηνικό αυτών των παραστάσεων είναι ο ίδιος τόπος που εξελίχθηκαν τα γεγονότα, οι ιστορικοί δηλαδή τόποι των Μαδεμοχωρίων και της Ιερισσού που αποτέλεσαν και την κοιτίδα της Επανάστασης στη Χαλκιδική.

«Δεν θέλαμε να γίνει μια εκδήλωση που θα διαβάζαμε κείμενα από ένα αναλόγιο, αλλά μια δραματοποίηση κειμένων ντόπιων, για να συνδυάσουμε τον τόπο και τους ανθρώπους του», σημείωσε από την πλευρά του ο σκηνοθέτης των δύο παραστάσεων, Στέλιος Καλαϊτζής.

Σημαντική αναμένεται να είναι και η συνδρομή των μουσικοχορευτικών συνόλων και των χορωδιών του δήμου Αριστοτέλη στις δύο παραστάσεις και συγκεκριμένα του χορευτικού συγκροτήματος του Αριστοτελείου Πνευματικού Κέντρου, του χορευτικού συλλόγου «Καγκελευτός», του χορευτικό τμήματος και της χορωδίας του Συλλόγου «Κλειγένης» και της χορωδίας Αρναίας.

Τη Μουσική Επιμέλεια των παραστάσεων υπογράφει ο Μάνος Αντωνιάδης, τη σκηνογραφία και την ενδυματολογία η Ελένη Σουμή, ενώ την επιμέλεια των κειμένων ανέλαβαν ο ίδιος ο Στέλιος Καλαϊτζής και ο συνεργάτης του στη σκηνοθεσία, Ευθύμης Χρήστου.