Skip to main content

Δ. Καλαμαριάς: Έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του Ναυάρχου Βότση

Το μνημείο έχει επάνω barcode δίνοντας τη δυνατότητα σε όποιον το σκανάρει να έχει άμεσα πληροφορίες για το ίδιο αλλά και για την περιοχή.

Το μνημείο του Ναυάρχου Βότση αποκαλύφθηκε και παραδόθηκε χθες στους κατοίκους της Καλαμαριάς, ικανοποιώντας ένα αίτημα πολλών ετών, σε μία τελετή που διοργάνωσε ο δήμος Καλαμαριάς με το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού σε συνεργασία με τον Αθλητικό και Πολιτιστικό Σύλλογο «Ναύαρχος Βότσης».

«Σήμερα σμίγει η ιστορικότητα και η παράδοση της Καλαμαριάς με την τέχνη. Δίνουμε ένα τοπόσημο, ένα σημείο αναφοράς, εδώ στο Βότση, στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, στην Καλαμαριά μας, που όλοι θα επισκεπτόμαστε και θα τιμούμε τους προγόνους μας και τους αγώνες που έκαναν για να είμαστε σήμερα εμείς ελεύθεροι», δήλωσε ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης.

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Σταύρος Μυρωνίδης έκανε ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης μαζί με τον πρόεδρο του Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού, Ανανία Τσιραμπίδη.

Ο πρόεδρος του ΙΑΠΕ, μίλησε για τον άθλο του ήρωα Ναύαρχου Βότση, παρουσιάζοντας λεπτομέρειες για το σχέδιο που κατέστρωσε και εκτέλεσε τον Οκτώβριο του 1912 καταστρέφοντας την τουρκική φρεγάτα στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης και του ηθικό του εχθρού ταυτόχρονα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μνημείο έχει επάνω barcode δίνοντας τη δυνατότητα σε όποιον το σκανάρει να έχει άμεσα πληροφορίες για το ίδιο το  μνημείο, αλλά και την ιστορία της περιοχής.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν η γενική γραμματέας του δήμου, Ελένη Φύκα, ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης & Καλαμαριάς, κ Ιουστίνος, ο οποίος τέλεσε την επιμνημόσυνη δέηση,  ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, η αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, βουλευτές και εκπρόσωποι κομμάτων, εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, οι αντιδήμαρχοι, οι επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων και δημοτικοί σύμβουλοι.