Skip to main content

Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου: Εθελοντική αιμοδοσία για τους πάσχοντες από θαλασσαιμία

Θα πραγματοποιηθούν τέσσερις εθελοντικές αιμοδοσίες, δύο συναυλίες ενώ ο δήμος θα υποδεχτεί με τιμές Αρχηγού Κράτους τη «Φλόγα της Αγάπης».

Με το σύνθημα «Δίνουμε τη μάχη για τη ζωή» ο δήμος Κορδελιού-Ευόσμου σε συνεργασία με τον Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας, τον Σύνδεσμο Εθελοντών Αιμοδοτών Πηγή Ζωής και άλλους φορείς και συλλόγους διοργανώνουν σειρά δράσεων για την προώθηση της εθελοντικής αιμοδοσίας και την υποστήριξη των πασχόντων από θαλασσαιμία.

Θα πραγματοποιηθούν τέσσερις εθελοντικές αιμοδοσίες, δύο συναυλίες ενώ ο δήμος θα υποδεχτεί με τιμές Αρχηγού Κράτους τη «Φλόγα της Αγάπης», της 19ης Πανελλήνιας Λαμπαδιοδρομίας Εθελοντών Αιμοδοτών που διοργανώνει κάθε χρόνο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ).

Ο δήμαρχος Ευόσμου – Κορδελιού Κλεάνθης Μανδαλιανός, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου για την παρουσίαση των δράσεων που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα,  υπογράμμισε ότι ο ίδιος, ως γιατρός, γνωρίζει πολύ καλά τη σημασία της επάρκειας αίματος ως αναντικατάστατο συστατικό για τη ζωή των ανθρώπων ενώ ως δήμαρχος στηρίζει την ιδέα του εθελοντισμού.

Σημείωσε ότι η παρατεταμένη περίοδος της πανδημίας του κορωνοϊου χτύπησε πολύ σκληρά την αιμοδοσία με συνέπεια το αίμα να έχει γίνει δυσεύρετο και οι ειδικά οι θαλασσαιμικοί ασθενείς να δυσκολεύονται στη θεραπεία τους με τις προγραμματισμένες μεταγγίσεις.

Ανάφερε ότι ο δήμος Ευόσμου – Κορδελιού αντιλαμβανόμενος αυτές τις δυσκολίες και μένοντας πάντα προσηλωμένος στην ιδέα του εθελοντισμού πήρε σειρά πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της επάρκειας αίματος και την στήριξη των αιμοδοσιών των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης. «Δεν μπορούμε να μείνουμε παρατηρητές και αμέτοχοι σε αυτό το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα. Μας αφορά όλους. Τείνουμε χείρα βοηθείας στους πολυμεταγγιζόμενους ασθενείς που εδώ και καιρού απευθύνουν κραυγή αγωνίας για τις ελλείψεις αίματος» σημείωσε και έδωσε το σύνθημα για τις δράσεις που θα ακολουθήσουν: «Το ανθρώπινα προβλήματα για εμάς έχουν προτεραιότητα, καλούμε τους δημότες μας να δώσουν το παρόν στη μάχη της ζωής, όλοι μπορούμε να γίνουμε ήρωες, είναι στο χέρι μας».

Ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Χρήστος Μήττας τόνισε ότι εξαιτίας της πανδημίας υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις αίματος με την Περιφέρεια να αναλαμβάνει σειρά δράσεων της εθελοντικής αιμοδοσίας αλλά και να στηρίζει τις προσπάθειες που πραγματοποιούν δήμος και φορείς. «Πέντε λεπτά από τον χρόνο μας μπορούν να σώσουν μια ζωή» τόνισε.

Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Δεβερτζή  Πεσματζόγλου επισήμανε ότι με τη συμμετοχή στις δράσεις όλοι μπορούν να γίνουν ήρωες στη μάχη της ζωής και επισήμανε ότι όλες εκδηλώσεις δεν θα επιβαρύνουν το ταμείο του δήμου καθώς τα έξοδά τους καλύφθηκαν από χορηγίες.

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Θαλασσαιμίας Βασίλης Δήμος περιέγραψε με μελανά χρώματα τη συνθήκη που δημιουργεί στις ζωές των θαλλασαιμικών ασθενών η έλλειψη αίματος. «Δεν μπορεί να περιγράφει η αγωνία, το άγχος και η ανασφάλεια που βιώνουν οι πάσχοντες όταν παίρνουν τηλέφωνο στην αιμοδοσία και τους ενημερώνουν ότι δεν βρέθηκαν φιάλες για την ημέρα του ραντεβού της μετάγγισης. Η ημέρα της μετάγγισης είναι η ημέρα της θεραπείας, της δύναμης της ζωής, δεν είναι απλά ένα ραντεβού που ακυρώθηκε», σημείωσε.

Ο κ. Δήμος υπογράμμισε ότι στη Θεσσαλονίκη μεταγγίζονται 350 άτομα με Μεσογειακή Αναιμία, τα οποία χρειάζονται κάθε 15 ημέρες δύο φιάλες, που σημαίνει ότι κάθε ημέρα θα πρέπει να βρεθούν περίπου 60-70 μονάδες αίματος, δηλαδή 1.200 μονάδες τον μήνα και 15.000 τον χρόνο.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων για την προώθηση της εθελοντικής αιμοδοσίας και ατόμων με Μεσογειακή Αναιμία, Πηγή Ζωής κ. Ηλέκτρα Γραμματικοπούλου, έδωσε έμφαση στη σημασία της συμμετοχής ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων στις δράσεις του δήμου, καθώς όπως τόνισε «οι νέοι είναι οι ελπίδα μας». Ανέφερε ότι ο σύλλογος έχει 4.500 – 5.000 ενεργούς αιμοδότες οι οποίοι καλύπτουν το 1/3 των ετήσιων αναγκών των θαλασσαιμικών ασθενών.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

Τετάρτη 15/09 Κοινότητα Ευόσμου

Εθελοντική αιμοδοσία από τις 4.00μμ – 7.30μμ στο ισόγειο του Δημαρχείου Ευόσμου – Κορδελιού. Υποδοχή και τελετή αφής της «Φλόγας της Αγάπης» της 19ης Πανελλήνιας

Λαμπαδιοδρομίας της ΠΟΣΕΑ και ώρα 7.30 στην πλατεία του Ευόσμου. Θα ακολουθήσει συναυλία με τους «Trio Mousikanti».

Πέμπτη 16/06

Εθελοντική αιμοδοσία από τις 9.00 πμ – 1.00 μμ. στο δημαρχείο Κορδελιού – Ευόσμου.

Τετάρτη 22/09

Εθελοντική αιμοδοσία στο Α’ ΚΑΠΗ Ελευθερίου Κορδελιού από τις 9.00 πμ – 1.00μμ.

Υποδοχή  της της 19ης Πανελλήνιας Λαμπαδιοδρομίας της ΠΟΣΕΑ στο αμφιθέατρο του Κορδελιού στις 7.30 μμ ενώ θα ακολουθήσει συναυλία με τους «Trio Mousikanti».

Πέμπτη 23/09

Εθελοντική αιμοδοσία στο Α’ ΚΑΠΗ Ελευθερίου Κορδελιού από τις 9 πμ – 1μμ. και από τις 4.00 μμ – 7.30 μμ.