Skip to main content

Δ. Κορδελιού - Ευόσμου: Τους ζητούν πίσω επίδομα ανθυγιεινής εργασίας

Πρόκειται για περίπτωση 180 εργαζόμενων του δήμου Κορδελιού - Ευόσμου και το συνολικό ποσό που θα κληθούν να επιστρέψουν είναι περίπου 700.000 ευρώ

Στη Βουλή έφτασε η περίπτωση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας σε εργαζόμενους του δήμου Κορδελιού Ευόσμου, το οποίο ζητήθηκε πίσω καθώς διαπιστώθηκε τελικά ότι οι εν λόγω εργαζόμενοι δεν πληρούσαν τα κριτήρια για να το λάβουν.

Όπως αναφέρεται σε σχετική παρέμβαση-ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ στον υπουργό Εργασίας, σε έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων της Περιφέρειας, διαπιστώθηκε ότι σε εργαζόμενους μπήκε το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, χωρίς να πληρούνται σωρευτικά οι νόμιμες προϋποθέσεις που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις.

Συγκεκριμένα, από το διενεργηθέντα έλεγχο διαπιστώθηκε ότι το Τμήμα Μισθοδοσίας κατέβαλε, για το χρονικό διάστημα 2012 – 2016, επιδόματα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε εργαζομένους του Δήμου, βασιζόμενο στις βεβαιώσεις των οικείων Προϊσταμένων, στις οποίες αναγράφονταν η έκφραση «αποκλειστική εργασία» αντί του ορθού «πλήρη και αποκλειστική εργασία» των εργαζομένων.               

Ο αριθμός των εργαζομένων στους οποίους κρίνεται ότι θα γίνει καταλογισμός είναι περίπου 180 και το συνολικό ποσό που θα κληθούν να επιστρέψουν είναι περίπου 700.000€.          

«Είναι γνωστό πως το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας αποσκοπεί στην οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων που, είτε εκτελούν επικίνδυνα για την υγεία τους καθήκοντα, είτε εργάζονται σε περιβάλλον που εγκυμονεί αυξημένους κινδύνους για την υγεία τους. Με δεδομένο ότι κρίσιμη προϋπόθεση από το νόμο για τη χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας είναι το αντικείμενο απασχόλησης του κάθε εργαζόμενου, ο συνήθης χώρος παροχής της υπηρεσίας τους και η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση και όχι η «βεβαίωση» του οικείου Προϊστάμενου, η οποία συνιστά απλώς επιβεβαίωση των πραγματικών δεδομένων», ρωτούν οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητώντας από τον κ. Βρούτση να ενημερώσει σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί για να μην προχωρήσει καταλογισμός για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και κληθούν να επιστρέψουν ένα μεγάλο χρηματικό ποσό οι προαναφερόμενοι εργαζόμενοι του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου.