Skip to main content

Δ. Νεάπολης Συκεών: Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός άνω των 61 εκατ. ευρώ

Ο φετινός προϋπολογισμός κινείται σε τρεις βασικούς άξονες όπως είναι οι επενδύσεις σε έργα, η κοινωνική πολιτική και η εύρυθμη λειτουργία υπηρεσιών.

Έναν προϋπολογισμό ο οποίος κινείται σε τρεις βασικούς άξονες, όπως είναι οι επενδύσεις σε έργα και υποδομές, η κοινωνική πολιτική και η εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών για την πλήρη άσκηση των αρμοδιοτήτων της Τ.Α. με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, ενέκρινε κατά πλειοψηφία ο δήμος Νεάπολης-Συκεών.

Ο προϋπολογισμός του 2020, ύψους 61.626.040 ευρώ, που συζητήθηκε στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αποτελεί, όπως τόνισε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, την εικόνα και την ταυτότητα ενός υγιούς δήμου για τον οποίο «είμαστε υπερήφανοι καθώς υλοποιούμε μεγάλα έργα και πολιτικές στήριξης της κοινωνίας, παρά τις μεγάλες περικοπές της χρηματοδότησης που ξεπερνούν σε ποσοστό το 60%». «Είμαστε από τους ελάχιστους δήμους της χώρας που δεν έχουμε οφειλές σε δάνεια και προμηθευτές αφού έχουμε εξοφλήσει χρέη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που προέρχονταν από δυο πρώην δήμους μας. Παράλληλα, διατηρούμε σε υψηλά επίπεδα το ισχυρό δημοτικό ταμείο με το οποίο χρηματοδοτούμε έργα και προγράμματα, ενώ αξιοποιούμε με τον καλύτερο τρόπο κάθε χρηματοδοτική ευκαιρία και κάθε εργαλείο από διάφορα ευρωπαϊκά ή εθνικά προγράμματα», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Όπως τόνισε, η εικόνα αυτή του δήμου Νεάπολης-Συκεών οφείλεται «στην καλή οργάνωση των Υπηρεσιών, στη χρηστή διαχείριση των οικονομικών του δήμου με προσήλωση στις αρχές της νομιμότητας και διαφάνειας». «Έτσι μπορούμε και σχεδιάζουμε μεγάλα έργα και προγράμματα, εντάσσοντας στο τεχνικό πρόγραμμα όλα αυτά για τα οποία δεσμευόμαστε κατόπιν της διαρκούς διαβούλευσης με την κοινωνία», πρόσθεσε.

Κάνοντας ειδική αναφορά στον προσανατολισμό του προϋπολογισμού, τον χαρακτήρισε «αναπτυξιακό για τον τόπο καθώς συμβάλλει στην περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, αλλά και με έντονο το στοιχείο της κοινωνικής ευαισθησίας καθώς τα Νομικά Πρόσωπα του δήμου (ΚΕΥΝΣ, ΔΚΚΠΑ, Σχολικές Επιτροπές) χρηματοδοτούνται με περισσότερα από 6,5 εκατ. ευρώ για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Ταυτόχρονα τον χαρακτήρισε και διεκδικητικό καθώς «ο δήμος διεκδικεί υψηλά κονδύλια από προγράμματα και φορείς της Πολιτείας, όπως είναι το Πράσινο Ταμείο και άλλοι Οργανισμοί.

«Ρεαλιστικός και υλοποιήσιμος…»

Για έναν «ρεαλιστικότατο, φιλόδοξο και υλοποιήσιμο προϋπολογισμό» έκανε λόγο ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημήτρης Ζιγκερίδης κάνοντας αναλυτική αναφορά και παρουσίαση των οικονομικών δεικτών. Ειδική έμφαση έδωσε στο «ισχυρό δημοτικό ταμείο που αποτελεί παρακαταθήκη και εγγύηση για την εκτέλεση του τεχνικού προγράμματος, στηρίζοντας παράλληλα τους δύο μεγάλους πυλώνες κοινωνικής πολιτικής όπως είναι η ΚΕΥΝΣ και το ΔΚΚΠΑ, ενώ μέσα από τους κύκλους των πολλών και μεγάλων εκδηλώσεων επιτυγχάνεται και η στήριξη της τοπικής οικονομίας».

«Ο προϋπολογισμός που ψηφίζουμε για τη νέο έτος είναι πολυδιάστατος και κινείται σε πολλά επίπεδα καλύπτοντας όλες τις ανάγκες της κοινωνίας και δίνοντας λύση σε όλα τα θέματα των πολιτών. Προς την κατεύθυνση αυτή αξιοποιούμε οποιοδήποτε χρηματοδοτικό εργαλείο μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη του δήμου μας, αξιοποιώντας ταυτόχρονα και το δημοτικό ταμείο που αποτελεί εγγύηση για το πρόγραμμά μας», τόνισε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Υποδομών Στέλιος Γκατζές.

Χαρακτηριστικοί είναι οι δείκτες που παρουσιάστηκαν, σύμφωνα με τους οποίους για έργα προβλέπονται 13,3  εκατ. ευρώ, για τον αθλητισμό και πολιτισμό 1,9 εκατ. ευρώ και 2,1 εκατ. ευρώ για το περιβάλλον και τις Υπηρεσίες Πρασίνου, ενώ μέσα από χρηματοδοτικά ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα (ΕΣΠΑ, «Φιλόδημος», κ.ά.) από το 2016 εξασφαλίστηκαν πάνω από 22 εκατ. ευρώ για την εκτέλεση 22 μεγάλων έργων και δράσεων.