Skip to main content

Στα 69,7 εκατ. Προϋπολογισμός και το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δ.Νεάπολης-Συκεών

Το πρόγραμμα των τηλεδιαβουλεύσεων συνεχίζεται σήμερα, Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021, στις 5 μ.μ., με τη Διαβούλευση της Δ.Ε. Νεάπολης.

Πάνω από 1.000 πολίτες συμμετείχαν στη χθεσινή τηλεδιαβούλευση για τον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα της Δ.Ε. Πεύκων για το 2022, ανοίγοντας τον κύκλο της Διαβούλευσης που για δεύτερη συνεχόμενο χρονιά πραγματοποιεί ο δήμος Νεάπολης-Συκεών μέσω του διαδικτύου.

Η τηλεδιαβούλευση πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα με την υποστήριξη της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Novoville, η οποία μετέτρεψε την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου σε στούντιο, εικόνα που θα παραμείνει η ίδια και τις επόμενες ημέρες έως και την ολοκλήρωση της κορυφαίας διαδικασίας της Διαβούλευσης και του κοινωνικού διαλόγου με τη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης (ΔΕΔ).

Εκεί, βρέθηκαν από νωρίς στις θέσεις τους ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Στέλιος Γκατζές, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημήτρης Ζιγκερίδης και η πρόεδρος της Δ.Κ. Πεύκων Καίτη Αμοιρίδου, που -υπό τον συντονισμό της προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωάννας Αλεξιάδου- απαντούσαν στις ερωτήσεις των πολιτών και κατέγραφαν τις ιδέες και τις προτάσεις όλων όσοι συμμετείχαν στη διαδικασία.   

«Τολμήσαμε πέρσι και δικαιωθήκαμε, ανοίγοντας δρόμο σε όλη τη χώρα καθώς ο δήμος μας ήταν ο πρώτος που πραγματοποίησε τη Διαβούλευση μέσω του διαδικτύου. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, καθώς η συνολική συμμετοχή των πολιτών έφτασε τα 9.484 άτομα και ήταν κατά μέσο όρο 20 φορές μεγαλύτερη συγκριτικά με τις παραδοσιακές μεθόδους διαβούλευσης. Με παρακαταθήκη αυτή την επιτυχία, επανερχόμαστε με στόχο να γίνουμε ακόμη πολύ περισσότεροι που θα συμμετέχουμε στις τηλεδιαβουλεύσεις για το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό του δήμου μας για το 2022», ανέφερε η πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου και συντονίστρια της διαδικασίας Ιωάννα Αλεξιάδου.

Συνέχεια σήμερα με Νεάπολη

Το πρόγραμμα των τηλεδιαβουλεύσεων συνεχίζεται σήμερα, Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021, στις 5 μ.μ., με τη Διαβούλευση για το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό 2022 της Δ.Ε. Νεάπολης, και αύριο, Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021, στις 5 μ.μ. με τη Διαβούλευση για το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό 2022 των Δ.Ε. Συκεών και Αγ. Παύλου.

Η παρακολούθηση και συμμετοχή είναι εφικτή μέσα από τους παρακάτω συνδέσμους:

Για τη Δ.Ε. ΝΕΑΠΟΛΗΣ μέσω του Google Meet για ενεργή συμμετοχή με video και ήχο: meet.google.com/sbx-sanv-jqo,

Για τις Δ.Ε. ΑΓ. ΠΑΥΛΟΥ και της Δ.Ε. ΣΥΚΕΩΝ μέσω του Google Meet: meet.google.com/chz-dybv-dgc)          

Σελίδα του δήμου Νεάπολης-Συκεών στο Facebook (ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ-ΣΥΚΕΩΝ, live streaming video),

Κανάλι YouTube του δήμου Νεάπολης-Συκεών (ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ-ΣΥΚΕΩΝ, live streaming video),

Ιστοσελίδα www.e-diavoulefsi.gr (live streaming video).

Η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης (Δ.Ε.Δ.), που αποτελείται από εκπροσώπους φορέων του δήμου και δημότες, θα συνεδριάσει για να γνωμοδοτήσει σχετικά επί του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού του έτους 2022 την ΤΕΤΑΡΤΗ 29 Σεπτεμβρίου 2021, στις 6 μ.μ. (Google Meet: meet.google.com/iad-daqj-ycd).

Στον πυρήνα ο άνθρωπος…

«Η διαβούλευση που οργανώνουμε κάθε χρόνο είναι μια πολύτιμη και σημαντική διαδικασία για όλους. Για τη δημοτική Αρχή, που γίνεται δέκτης του προβληματισμού, των προτάσεων και των ιδεών των συλλογικών φορέων και των πολιτών. Για τους πολίτες, που έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τη γνώμη τους και να συνεισφέρουν θετικά με τις απόψεις τους. Από αυτές τις διαδικασίες όλοι βγαίνουμε κερδισμένοι. Πρωτίστως όμως η πόλη μας που σχεδιάζεται, διαμορφώνεται και αλλάζει σύμφωνα με τα ‘‘θέλω’’ των ανθρώπων της», ανάφερε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης ανοίγοντας τη χθεσινή διαδικασία της τηλεδιαβούλευσης η οποία ήταν αφιερωμένη στη Δ.Ε. Πεύκων.

Κατά την εισήγηση του ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών παρουσίασε αναλυτικά το πλαίσιο της φιλοσοφίας και των αρχών που διέπουν τη διαμόρφωση του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος, τονίζοντας με έμφαση ότι «στον πυρήνα τους βρίσκεται ο άνθρωπος, βρίσκονται οι συμπολίτες μας, και ιδιαίτερα οι ευάλωτες κοινωνικά ομάδες».

«Ο δήμος μας έχει το πλεονέκτημα της εξαιρετικής οικονομικής κατάστασης, με υψηλά χρηματικά διαθέσιμα και εξασφαλισμένους πόρους από εθνικά και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα. Αυτό δεν συμβαίνει τυχαία. Είναι το αποτέλεσμα μιας αποτελεσματικής, υγιούς, νόμιμης και διαφανούς διαχείρισης και φυσικά της συστηματικής δουλειάς των δημοτικών μας Υπηρεσιών. Καταφέραμε, παρά τις συνεχιζόμενες τεράστιες περικοπές στην κρατική επιχορήγηση των δήμων, να έχουμε τη δυνατότητα να επενδύουμε σε έργα, υποδομές, κοινωνικές, πολιτιστικές και άλλες δράσεις. Μπορέσαμε, παρά τη μεγάλη υστέρηση εσόδων λόγω της διετούς υγειονομικής κρίσης, να προωθήσουμε τα περισσότερα από αυτά που σχεδιάσαμε», ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Το σχέδιο του προϋπολογισμού που καταθέτουμε είναι ένα ρεαλιστικό σχέδιο με κοινωνικά και αναπτυξιακά χαρακτηριστικά. Στον πυρήνα του βρίσκεται η εύρυθμη λειτουργία του δήμου και η ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, σε μια περίοδο που πρέπει να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή, να στηριχτούν οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και ταυτόχρονα να προωθηθούν έργα ανάπτυξης και αναβάθμισης της λειτουργίας της πόλης και της ποιότητας ζωής. Ο προϋπολογισμός αποτυπώνει την πετυχημένη προσπάθειά μας να εντάξουμε έργα και δράσεις σε όλα τα εθνικά χρηματοδοτικά προγράμματα (Φιλόδημος, Πράσινο ταμείο, Αντώνης Τρίτσης, ΠΔΕ) και σε σημαντικά ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα (ΕΣΠΑ, ΠΕΠ, ΟΧΕ, REACT, Κ.ΛΠ.)», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, δίνοντας και τον τόνο που θα κινηθεί ο δήμος Νεάπολης-Συκεών στα επόμενα χρόνια. Όπως είπε, «τα επόμενα χρόνια φαίνεται ότι θα κινούμαστε στο ρυθμό του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. Είχαμε τονίσει πως ο ευρωπαϊκός αυτός χρηματοδοτικός μηχανισμός μπορεί να είναι η μεγάλη ευκαιρία της χώρας, αρκεί οι πόροι που προβλέπονται να διοχετευτούν στους τομείς που θα αλλάξουν την παραγωγική διάρθρωση και την αναπτυξιακή λογική της Ελλάδας. Η Αυτοδιοίκηση θα μοιραστεί ένα τμήμα της χρηματοδοτικής πίτας στο πλαίσιο των μέτρων και των δράσεων που έχουν ανακοινωθεί. Επιδιώκουμε ο δήμος μας να έχει τεχνική ωριμότητα και στοχευμένες επιλογές, ώστε να κερδίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους. Σε αυτή την κατεύθυνση προετοιμαζόμαστε».

Ετοιμότητα, οργάνωση, σχεδιασμός…

Η παράλληλη στόχευση που παρουσίασε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης μορφοποιείται με το σχέδιο Προϋπολογισμού και το Τεχνικό Πρόγραμμα που εκπόνησαν για το οικονομικό έτος 2022 οι αρμόδιες Υπηρεσίες του δήμου.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Δημήτρη Ζιγκερίδη, ο οποίος έκανε αναλυτική παρουσίαση των οικονομικών στοιχείων, ο προϋπολογισμός του δήμου Νεάπολης-Συκεών για το 2022 ανέρχεται στα 69.682.418 ευρώ. «Πρόκειται για έναν πραγματικό, αναπτυξιακό, κοινωνικό και διεκδικητικό προϋπολογισμό», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ιδιαίτερη αναφορά ο αντιδήμαρχος έκανε στις Ανταποδοτικές Υπηρεσίες, (Καθαριότητα, Ηλεκτροφωτισμός) τονίζοντας ότι «στα ανταποδοτικά τέλη δεν θα γίνει καμία αύξηση αλλά ούτε και μείωση», εκφράζοντας ταυτόχρονα την πεποίθηση ότι το «το υγιές δημοτικό ταμείο, που τα αποθεματικά του εκτιμάται ότι θα φθάσουν στα 15,5 εκατ. ευρώ, εγγυώνται την υλοποίηση του πλούσιου τεχνικού προγράμματος και των έργων που χρηματοδοτούνται από δημοτικούς πόρους».

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Στέλιο Γκατζέ, ο προϋπολογισμός των Έργων προβλέπεται στα 15.749.414 ευρώ, από τα οποία θα 4.365.414 ευρώ προέρχονται από δημοτικούς πόρους και τα υπόλοιπα 11.383.571 ευρώ από συγχηματοδοτούμενα προγράμματα.

«Ετοιμότητα, οργάνωση, και σχεδιασμός είναι το σύνθημά μας», τόνισε ο αντιδήμαρχος Στέλιος Γκατζές, κάνοντας αναλυτική παρουσίαση του τεχνικού προγράμματος, με ειδικές αναφορές στα έργα της Δ.Ε. Πεύκων. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις δράσεις και τα περιβαλλοντικά προγράμματα και την Πολιτική Προστασία, για την οποία -όπως ανέφερε- ο δήμος θα αποκτήσει σύντομα άλλα έξι νέα ειδικά οχήματα «για την κάλυψη των αναγκών της περιοχής σε περιόδους ακραίων φαινομένων κατά τη χειμερινή περίοδο».