Skip to main content

Δ. Νέαπολης Συκεών: Να αξιοποιηθούν παλιά κτήρια νοσοκομείων στη Θεσσαλονίκη

Να λειτουργήσουν εκ νέου ως νοσοκομεία το πρώην Λοιμωδών, το πρώην 424, ο παλιός Άγιος Παύλος και το πρώην Παναγία ζητά ο δήμος Νεάπολης-Συκεών.

Την άμεση αξιοποίηση τεσσάρων κτηρίων ζητά μεταξύ άλλων ο δήμος Νεάπολης Συκεών από την κυβέρνηση ώστε να αντιμετωπιστεί το πρωτοφανές επιδημιολογικό κύμα κορωνοϊού που σαρώνει εδώ και μερικές εβδομάδες τη Θεσσαλομίκη.

Ασκώντας σκληρή κριτική στην κυβέρνηση ο δήμος αναφέρει πως πρέπει να αξιοποιηθούν άμεσα τα τέσσερα κτίρια στα οποία μέχρι πριν λίγα χρόνια λειτουργούσαν ως νοσοκομεία.

Εδικότερα αναφέρεται στο πρώην «Λοιμωδών», το πρώην 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, τον «Άγιοι Παύλο» στο κέντρο της πόλης (Φράγκων) και το πρώην «Παναγία» (ΙΚΑ), τα οποία όπως αναφέρει ο δήμος, «με τάχιστες διαδικασίες μπορούσαν, ήδη από τον Απρίλιο που το προτείναμε, και μπορούν και σήμερα να συντηρηθούν, να εξοπλισθούν, να στελεχωθούν και να λειτουργήσουν ως νοσοκομεία για τον κορωνοϊό με σεβαστό αριθμό κλινών σε ΜΕΘ και θαλάμους νοσηλείας Covid-19. Ανάλογες τέτοιες κινήσεις πρέπει να γίνουν και σε άλλες Περιφέρειες της χώρας», λέει ο δήμος Νεάπολης Συκεών.

«Η κυβέρνηση έδωσε εξετάσεις και απέτυχε. Ήξερε ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας έρχεται και γνώριζε ότι θα είναι πιο σκληρό και πιο φονικό από το πρώτο. Αλλά παρόλα αυτά θεώρησε πως θα το αντιμετωπίσει με την κεκτημένη ταχύτητα της ομολογουμένως θετικής αντιμετώπισης του πρώτου κύματος της άνοιξης», σημειώνει ο δήμος Νεάπολης Συκεών.

Αναλυτικά οι προτάσεις του δήμου Νεάπολης Συκεών:

  1. Η κυβέρνηση με εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους να προχωρήσει άμεσα και τάχιστα στην ενίσχυση του ΕΣΥ με την εξασφάλιση επιπλέον πραγματικών κλινών σε νοσοκομεία και σε ΜΕΘ, και όχι αφαιρώντας κάποιες κλίνες από άλλες κλινικές, με ταυτόχρονη την τάχιστη πρόσληψη του αναγκαίου ιατρικού, νοσηλευτικού, διοικητικού και βοηθητικού προσωπικού,
  2. Τη τάχιστη αξιοποίηση από το ελληνικό Δημόσιο των διαφόρων δωρεών που προηγήθηκαν προκειμένου να δημιουργηθούν με τάχιστες διαδικασίες άμεσα 1.300 πλήρεις μονάδες κρεβατιών ΜΕΘ και να κατανεμηθούν σε όλη τη χώρα ορθολογικά. Η κατανομή να γίνει αναλογικά και δίκαια σε όλες τις Περιφέρειες, όπως δίκαια πρέπει να κατανεμηθούν και οι ήδη ανακοινωθείσες δωρεές των ιδιωτικών φορέων,
  3. Για τη Θεσσαλονίκη να αξιοποιηθούν άμεσα τα τέσσερα κτίρια στα οποία μέχρι πριν λίγα χρόνια λειτουργούσαν ως νοσοκομεία. Και τέτοια είναι το πρώην «Λοιμωδών», το πρώην 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, ο «Αγ. Παύλος» στο κέντρο της πόλης (Φράγκων) και το πρώην «Παναγία» (ΙΚΑ), τα οποία με τάχιστες διαδικασίες μπορούσαν, ήδη από τον Απρίλιο που το προτείναμε, και μπορούν και σήμερα να συντηρηθούν, να εξοπλισθούν, να στελεχωθούν και να λειτουργήσουν ως νοσοκομεία για τον κορωνοϊό με σεβαστό αριθμό κλινών σε ΜΕΘ και θαλάμους νοσηλείας Covid-19. Ανάλογες τέτοιες κινήσεις πρέπει να γίνουν και σε άλλες Περιφέρειες της χώρας,
  4. Να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες μονιμοποίησης του ήδη υπηρετούντος επικουρικού προσωπικού όλων των ειδικοτήτων,
  5. Να γίνει άμεση πρόσληψη με μακρά διάρκεια συμβάσεων, και με προοπτική μονιμοποίησης στο ΕΣΥ, εξειδικευμένου ιατρικού, νοσηλευτικού, διοικητικού και βοηθητικού προσωπικού,
  6. Να αξιοποιηθούν οι δήμοι που διαθέτουν δημοτικές δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με την ένταξή τους στο καθεστώς του ΕΟΔΥ και για τη διενέργεια χιλιάδων σταθμισμένων τεστ, αλλά και για την παροχή κάθε είδους πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
  7. Να γενικευτούν τα προληπτικά τεστ διάγνωσης για όλη την κοινωνία με ευθύνη του ΕΟΔΥ, δημιουργώντας μια δομή πρωτοβάθμιας υγείας, πλήρως στελεχωμένη και εξοπλισμένη, σε κάθε δήμο που σήμερα δεν υπάρχει.