Skip to main content

Δ. Θερμαϊκού: Δραματική η κατάσταση με τα αδέσποτα, ανάσα το καταφύγιο

Ανοίγει ο δρόμος για το έργο που «υπόσχεται να αποσυμφορήσει μια κατάσταση που έχει λάβει δραματικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια»

Ως ένα πρόγραμμα που έρχεται να υλοποιήσει ένα έργο «επιτακτικής ανάγκης» για τον δήμο Θερμαϊκού χαρακτηρίζει η δημοτική αρχή τη νέα πρόσκληση του «ΦιλόΔημος ΙΙ» για έργα και παρεμβάσεις σχετικά με καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς, χρηματοδοτώντας με 300.000 ευρώ κάθε δικαιούχο ή σε περιπτώσεις Συνδέσμων Δήμων, με ποσό αντίστοιχα πολλαπλασιαζόμενο. Το πρόγραμμα ανοίγει τον δρόμο για την κατασκευή καταφυγίου αδέσποτων στην περιοχή.

«Το ποσό αυτό ανοίγει τον δρόμο στη δημιουργία χώρου προς εξυπηρέτηση των αυξημένων αναγκών του Δήμου Θερμαϊκού, αλλά και των Δήμων Θέρμης και Καλαμαριάς, που συνιστούν μέλη του ΣΥΠΠΑΖΑΘ, ενός διαδημοτικού συνδέσμου προστασίας και περίθαλψης αδέσποτων ζώων συντροφιάς που ιδρύθηκε το 2005, θέτοντας εξαρχής ως στόχο τη δημιουργία καταφυγίου για την εξυπηρέτηση των μελών του, αλλά και των Δήμων Θεσσαλονίκης και Πυλαίας-Χορτιάτη», αναφέρει η διοίκηση του δήμου και προσθέτει:

«Στόχος που επιδιώχθηκε συστηματικά με ενέργειες, όπως αγορά οικοπέδου, εκπόνηση μελετών, λήψη αδειοδοτήσεων, αλλά και με την αναζήτηση χρηματοδότησης, που αποτελεί και τη μοναδική εκκρεμότητα, η οποία επιχειρήθηκε να διευθετηθεί μέσω επικοινωνίας με τα ΜΜΕ, πιέσεων και επαφών με Υπουργεία, την Π.Κ.Μ, Ιδρύματα και ιδιωτικούς φορείς, ακόμα και με το Πρωθυπουργικό Γραφείο. Ένα ζήτημα που έρχεται να επιλύσει η πρόσκληση του Υπ. Εσωτερικών. Έτσι, δεδομένης της ωριμότητας του έργου, η υποβολή αιτήματος και η προσδοκώμενη χρηματοδοτική έγκριση μέλλει να δώσει επιτέλους "σάρκα και οστά" σε ένα έργο που υπόσχεται να αποσυμφορήσει μια κατάσταση που έχει λάβει δραματικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια».

Στο καταφύγιο, μεταξύ άλλων, πρόκειται να λειτουργούν χώροι παραμονής, εκπαίδευσης και κλινικές, ενώ προβλέπεται να επιτύχει την ομαλή ροή του προγράμματος για τα αδέσποτα ζώα της Αν. Θεσσαλονίκης, αλλά και ευρύτερα, βελτιώνοντας συγχρόνως τον ετήσιο προγραμματισμό των συμμετεχόντων Δήμων σχετικά με τη φιλοξενία των αδέσποτων ζώων και εξασφαλίζοντας καλύτερο συντονισμό των προσπαθειών για την ευζωία τους, τα προγράμματα στειρώσεων, εμβολιασμών και κτηνιατρικών πράξεων.