Skip to main content

Δ. Θερμαϊκού: Συνολική μείωση 9% στα δημοτικά τέλη μέσα σε δύο χρόνια

Πυρά της δημοτικής αρχής κατά της αντιπολίτευσης: «Έσπευσαν να καταψηφίσουν το φοροελαφρυντικό μέτρο, επικαλούμενοι ανάγκη μεγαλύτερων μειώσεων»

Νέα μείωση, ύψους 6%, στα δημοτικά ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, για όλα τα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες, ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θερμαϊκού, κατά την τακτική συνεδρίασή του, την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου. Μια απόφαση, που ανεβάζει το συνολικό ποσοστό μείωσης των δημοτικών τελών στο 9%, μέσα στα δύο τελευταία χρόνια, συνυπολογίζοντας το 3% που εφαρμόστηκε το 2018.

Όπως αναφέρει, ωστόσο, ο δήμος, «η λήψη του νέου φοροελαφρυντικού μέτρου, προστιθέμενο σε μια σειρά άλλων, στα οποία προχώρησε η σημερινή Διοίκηση Θερμαϊκού από την αρχή κιόλας ανάληψης των καθηκόντων της μέχρι και σήμερα, δεν βρήκε, παραδόξως, την αναμενόμενη στήριξη από την Αντιπολίτευση, αλλά και τον ανεξάρτητο κ. Μισαλέμη, που έσπευσαν να το καταψηφίσουν, επικαλούμενοι ανάγκη μεγαλύτερων μειώσεων».

«Και είναι οι ίδιοι, οι περισσότεροι εκ των συμβούλων που κάθονται σήμερα στα έδρανα της Αντιπολίτευσης, που με τις ψήφους τους, κατά τη θητεία της προηγούμενης διοίκησης, εκτίναξαν στα ύψη τις χρεώσεις των δημοτικών τελών, προχωρώντας σε αυξήσεις δυσβάστακτες. Αυξήσεις, που είχαν ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση όλων, ανεξαιρέτως, των δημοτών έως και 24%, κατά τη χρονική περίοδο 2011 – 2014», προσθέτει ο δήμος και συνεχίζει:

«Αυτοί οι άνθρωποι, σήμερα, αντιτάσσονται σε μια απόφαση, που έρχεται να προσφέρει ανακούφιση στην τοπική κοινωνία, με τρόπο ρεαλιστικό και αποδοτικό, αντιπροτείνοντας εξωπραγματικές μειώσεις των δημοτικών τελών, της τάξης του 20%.

» Πρόταση ασύνδετη με την πραγματικότητα, που μόνο ως κίνηση σπασμωδική θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί, με αποκλειστικό σκοπό της την επίκληση στο συναίσθημα και τον εντυπωσιασμό, στην οποία ωστόσο είναι αδύνατο να ανταπεξέλθει ο προϋπολογισμός του Δήμου, δεδομένων των ενεργειών της Δημοτικής Αρχής Θερμαϊκού, προς όφελος των δημοτών, την τελευταία τετραετία».

Ενέργειες, που, όπως αναφέρει η δημοτική αρχή, περιλαμβάνουν ενδεικτικά:
⦁    Μειώσεις δημοτικών τελών, κατά 50%, σε ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες (πολύτεκνες-τρίτεκνες οικογένειες, μακροχρόνια ανέργους, ΑμΕΑ), τελών στους κοινόχρηστους χώρους μέχρι και 46,5% και σε αιγιαλό και παραλία μέχρι και 12%,
⦁    ευνοϊκότερες ρυθμίσεις σε θέματα, όπως απαλλαγή των νέων επαγγελματιών από τέλη κοινόχρηστου χώρου για το έτος έναρξης της δραστηριότητάς τους, μειώσεις σε εισοδηματικά όρια και αναπροσαρμογή του ποσοστού αναπηρίας των ΑμΕΑ από 80% σε 67%, για αύξηση του αριθμού των ωφελουμένων,
⦁    μείωση 3% στα δημοτικά τέλη, για όλα τα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες, εφαρμοσμένη από τον Ιανουάριο του 2018,
⦁    προμήθεια πέντε (5) νέων απορριμματοφόρων, τα οποία παραλαμβάνονται εντός των προσεχών ημερών, προκειμένου να αναβαθμιστεί αισθητά ο τομέας της αποκομιδής των απορριμμάτων.

«Βήματα διόλου βεβιασμένα ή υπό τη μορφή πυροτεχνημάτων που αποσκοπούν σε πρόσκαιρους εντυπωσιασμούς, αλλά προσεκτικά υπολογισμένα, σταθερά, ομαλά κλιμακούμενα και πάνω απ’ όλα βιώσιμα και αποδοτικά. Γιατί αυτό ακριβώς έχει ανάγκη, τόσο ο τόπος, όσο και οι δημότες», καταλήγει η ανακοίνωση.