Skip to main content

Δ. Θέρμης: Βελτιώνονται οι οχλήσεις από κουνούπια την προσεχή εβδομάδα

Ξεκίνησε το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών στον δήμο Θέρμης. Πού θα βρίσκονται τα συνεργεία. Οδηγίες για τους πολίτες.

Ιδιαίτερες οχλήσεις από κουνούπια παρατηρούνται τις τελευταίες μέρες λόγω των σφοδρών και επαναλαμβόμενων βροχοπτώσεων του Μαΐου στην περιοχή του δήμου Θέρμης. Η ενόχληση είναι κατά τόπους έντονη, κυρίως  προς τη δύση του ηλίου, όμως δεν θα διαρκέσει σύμφωνα με τον κ. Σπύρο Μουρελάτο, Πρόεδρο της εταιρείας "Οικοανάπτυξη".

Οι υπέυθυνοι της εταιρείας, που υλοποιεί το εκτεταμένο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών στον δήμο Θέρμης, τονίζουν ότι τα κουνούπια αυτή την εποχή αποτελούν απλώς και μόνο πηγή όχλησης, χωρίς κινδύνους για τη δημόσια υγεια.  Η εβδομάδα που διανύουμε είναι η χειρότερη από πλευράς όχλησης, ενώ,  καλώς εχόντων των πραγμάτων, από την ερχόμενη εβδομάδα, αναμένεται να μειωθεί δραματικά, τονίζουν.

Σύμφωνα με τον κ. Μουρελάτο "η όχληση που έχουμε σε σχέση με την ποσότητα νερού που έπεσε, είναι σαφώς χαμηλότερη της αναμενόμενης. Ο ετήσιος υετός, δηλαδή  το σύνολο των βροχοπτώσεων,  τα τελευταία 30 χρόνια είναι, κατά μεσο όρο, περίπου 450mm στήλης νερού. Φέτος στη Θεσσαλονίκη, έπεσαν 50μμ στήλης νερού στις 5/5 και 70mm στις 10/5. Αυτό σημαίνει ότι ενεργοποιούνται όλες οι εν δυνάμει εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών και παράγουν κουνούπια". "Πιθανές εστίες αναπαραγωγής  κουνουπιών είναι τα υγροτοπικά συστήματα όπως  του αεροδρομίου, του Αγγελοχωρίου, της Επανωμής, της  Ν.Μηχανιώνας στην περιοχή της Ανατολικής Θεσσαλονίκης με  αντίστοιχες στη δυτική πλευρά, συμπληρώνει ο αντιδήμαρχος Πρασίνου, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης  Στέλιος Γκιζάρης. "Υπάρχουν, όμως, και άλλες  όπως ρέμματα, ακόμη και μέσα σε αυλές, όπως εγκαταλλελειμένα αντικείμενα, βόθροι, τάσια από γλάστρες κλπ. μποορούν να αναπραχθούν κουνούπια. Για το λόγο αυτό, στο Δήμο Θέρμης υλοποιείται ένα "διπλό" πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών και εντόμων υγειονομικής σημασίας, που περιλαμβάνει δράσεις τόσο στο φυσικό και περιαστικό σύστημα, όσο και στο αστικό περιβάλλον των οικισμών, ιδιαίτερα όπου παρατηρούνται ειδικά προβλήματα" επισημαίνει ο αντιδήμαρχος.

Στον οικισμό των Βασιλικών βρίσκονται από τις αρχές Μαϊου και θα βρίσκονται μέχρι την Παρασκευή 8/6 ειδικά συνεργεία για τον έλεγχο των εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών  στις αυλές των σπιτιών. Οι εφαρμογές πραγματοποιούνται αποκλειστικά εντός βόθρων ή στάσιμων υδάτων και δεν εγκυμονούν κανέναν απολύτως κίνδυνο για ανθρώπους, κατοικίδια ή άλλους οργανισμούς πλην των προνυμφών κουνουπιών. Χθες Τετάρτη 30/5 συνεργεία για δειγματοληψίες και ψεκασμούς περιαστικού και φυσικούς συτήματο  εργάστηκαν στο Κάτω Σχολάρι, το Άνω Σχολάρι, την Καρδία, τον Τρίλοφο και το Πλαγιάρι.

Χθες τα συνεργεία  βρίσκονταν στη Θέρμη, τη Ν. Ραιδεστό, το Ν. Ρύσιο, τους Ταγαράδες και τη Φιλοθέη. Σήμερα  συνεργεία θα βρίσκονται στην  Αγ. Παρασκευή, το Μονοπήγαδο και τον Αγ. Αντώνιο. Πρόκειται για το εκτεταμένο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών και άλλων ενοχλητικών εντόμων  που έχει ξεκινήσει εδώ και ένα μήναμε στόχο να μην υπάρχουν οικισμοί χωρίς την απαραίτητη προστασία. Για την αναφορά προβλημάτων οι πολίτες μπορούν να απεθύνονται στο τηλ. 8001124424 καθημερινά από τις 09:00 έως τις 17:00.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα καταπολέμησης εντόμων υγειονομικιής σημασίας του δήμου Θέρμης, περιλαμβάνει συμπληρωματικές δράσεις και παρεμβάσεις σε συγκεκριμένους οικισμούς και περιοχές οι οποίες παρουσιάζουν ειδικά προβλήματα. Εστιάζει, κυρίως, στην καταπολέμηση των κουνουπιών, αλλά και των ψύλλων, σε περιοχές όπου υπάρχουν κτηνοτροφικές μονάδες και έχουν κάνει κατά το πρόσφατο παρελθόν την εμφάνισή τους τα ενοχλητικά αυτά έντομα.Οι εφαρμογές πραγματοποιούνται αποκλειστικά εντός βόθρων ή στάσιμων υδάτων και δεν εγκυμονούν κανέναν απολύτως κίνδυνο για ανθρώπους, κατοικίδια ή άλλους οργανισμούς πλην των προνυμφών κουνουπιών.

Το πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντ. Μακεδονίας, από την άλλη, από την περιλαμβάνει δράσεις στο φυσικό και περιαστικό σύστημα όλων των οικισμών του δήμου, έως και δύο χιλιόμετρα πέριξ αυτών, καθώς και στις αστικές εστίες και εντός των ιδιοκτησιών σε έξι οικισμούς του δήμου μας και συγκεκριμένα σε Αγία Παρασκευή, Καρδία, Λακκιά, Μονοπήγαδο, Πλαγιάρι και Τρίλοφο.

Η κύρια μέθοδος καταπολέμησης είναι η προνυμφοκτονία, η καταπολέμηση δηλαδή των κουνουπιών στο στάδιο της προνύμφης, όσο αυτά ζουν μέσα στο νερό, με τη χρήση ήπιων και φιλικών για το περιβάλλον σκευασμάτων. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι περιβαλλοντικά συμβατό και δεν σκοτώνει τα ακμαία κουνούπια αλλά αντιμετωπίζει τις προνύμφες μέσα από ήπιες και εντοπισμένες παρεμβάσεις σε υδατικές συλλογές. Αυτό σημαίνει ότι τα θετικά αποτελέσματα θα φανούν σε δύο εβδομάδες μετά την έναρξη των εργασιών.

Οδηγίες προς τους δημότες

Για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του προγράμματος καταπολέμησης, εκτός από τα προγράμματα του δήμου και της περιφέρειας, προϋπόθεση είναι και η συνεργασία των κατοίκων, ώστε να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για επεμβάσεις στους δικούς τους χώρους.

Είναι βασικό, για παράδειγμα, έπειτα από βροχή απομακρύνονται τα στάσιμα νερά από τις αυλές ή τα μπαλκόνια προκειμένου να αποτραπεί η ανάπτυξη κουνουπιών. Επίσης, είναι προτιμότερο το πότισμα να γίνεται νωρίς το πρωί, και όχι αργά το απόγευμα, ώστε το πλεονάζον νερό να εξατμιζεταικαι να μη δημιουργούνται εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών.

Τέλος, σε περίπτωση που γίνει αντιληπτή αυξημένη όχληση σε κάποια περιοχή του δήμου μπορούν να επικοινωνούν με την εξειδικευμένη εταιρεία Οικοανάπτυξη που έχει την ευθύνη εκτέλεσης των εργασιών καταπολέμησης, στο τηλέφωνο 8001124424, προκειμένου να ελεγχθεί η περιοχή και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.