Skip to main content

Δ. Θεσσαλονίκης: 2 εκατ. ευρώ για έξι υποθέσεις απαλλοτριώσεων

Ποιες είναι οι έξι υποθέσεις για τις οποίες υπήρχαν δικαστικές αποφάσεις και θα κληθεί να πληρώσει αποζημιώσεις ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Μεγάλα ποσά που ξεπερνούν ακόμα και το εκατομμύριο θα κληθεί να πληρώσει ο δήμος Θεσσαλονίκης, για υποθέσεις αποπληρωμής απαλλοτριώσεων από το παρελθόν.

Χθες το δημοτικό συμβούλιο κατά τη συνεδρίασή του, άναψε το πράσινο φως για την πληρωμή έξι υποθέσεων για τις οποίες μάλιστα υπήρχαν και δικαστικές καταψηφιστικές αποφάσεις.   
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση καταβολής αποζημίωσης ποσού 1.662.206 εκατ. ευρώ μετά από την απαλλοτρίωση έκτασης για την διάνοιξη της οδού Αιάκου. Οι αποφάσεις για τη συγκεκριμένη απαλλοτρίωση είχαν εκδοθεί πριν πολλά χρόνια, ωστόσο, οι ιδιοκτήτες δεν είχαν αποζημιωθεί, με αποτέλεσμα να προσφύγουν στην  δικαιοσύνη.

Έως αύριο η δημοτική αρχή πρέπει να καταβάλει για τη συγκεκριμένη περίπτωση στους ιδιοκτήτες της εν λόγω έκτασης 400.000 ευρώ για την αποπληρωμή μέρους του κεφαλαίου και επιπλέον 630.807 ευρώ. Σε δύο ισόποσες δόσεις ύψους περίπου 631.000 ευρώ θα εξοφληθεί το κεφάλαιο. Η πρώτη θα καταβληθεί στο τέλος του τρέχοντος έτους και η δεύτερη στις 30 Ιουνίου 2017.

Για τις άλλες πέντε υποθέσεις το οικονομικό αντικείμενο ξεπερνά το ποσό των 430.000 ευρώ. Η πρώτη αφορά την άμεση καταβολή 54.218 ευρώ στους ιδιοκτήτες έκτασης που απαλλοτριώνεται για τη διάνοιξη της πλατείας Αγίου Δημητρίου. Η δεύτερη πληρωμή 52.200 ευρώ για τη διάνοιξη του πεζόδρομου Τζιτζικώστα στη συμβολή με την οδό Δημάρχου Κ. Τσίρου στην περιοχή της Νέας Ελβετίας. Ποσό 196.000 ευρώ για την αποζημίωση των ιδιοκτητών έκτασης στην περιοχή του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού που δεσμεύτηκε για τη διάνοιξη της οδού Αλεξανδρουπόλεως.

Επίσης, ποσό 117.500 ευρώ για την απαλλοτρίωση έκτασης που ρυμοτομείται για τη διάνοιξη της οδού Κωλέττη και 10.989 ευρώ για τις αποζημιώσεις που απαιτούνται, ώστε να διανοιχτεί η οδός Σαχτούρη και να δημιουργηθεί χώρος πρασίνου με σκοπό την ανάδειξη των τειχών στην περιοχή της Άνω Πόλης.