Skip to main content

Δ. Θεσσαλονίκης: Δίπλα στα άτομα τρίτης ηλικίας μέσα από ένα πλέγμα δράσεων

«Πάντα σταθερά στο πλευρό των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας μέσα από ένα πλέγμα δράσεων είναι ο δήμος Θεσσαλονίκης», σύμφωνα με τον κ. Λιακόπουλο.

«Ο δήμος Θεσσαλονίκης βρίσκεται σταθερά στο πλευρό των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας μέσα από ένα πλέγμα δράσεων», τονίζει ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης Δημοτικών Κοινοτήτων και ΚΕΠ και πρόεδρος του ΝΠΔΔ ΚΑΠΗ του δήμου Στέλιος Λιακόπουλος, λόγω του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ηλικιωμένων.

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου. Υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990, για να αποτίσει φόρο τιμής στους ηλικιωμένους αλλά και για να επισημάνει τα μεγάλα προβλήματα που αυτοί αντιμετωπίζουν παγκοσμίως.

Ο δήμος σημειώνει πως οι ηλικιωμένοι δεν είναι αδρανείς και δεν βρίσκονται στο περιθώριο. Φέτος, όπως και πέρσι, ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Τρίτης Ηλικίας έχει προσαρμοστεί και αυτός στα καινούρια δεδομένα και εστιάζει στις επιπτώσεις της πανδημίας.

Αποτελώντας την πλέον ευπαθή ομάδα, λόγω των νοσημάτων που συχνά συνυπάρχουν με το γήρας, τα ηλικιωμένα άτομα ήταν τα πρώτα που έπρεπε να προστατευθούν, καθώς ο κίνδυνος να νοσήσουν ήταν και παραμένει πολύ υψηλός. Μάλιστα, η πανδημία επηρέασε πολύ τον ψυχισμό εκείνων των ηλικιωμένων που είναι ανήμποροι και μη αυτοεξυπηρετούμενοι.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης, το ΚΑΠΗ του δήμου Θεσσαλονίκης και η δομή «Βοήθεια στο Σπίτι» βρέθηκαν δίπλα στους ηλικιωμένους. Δημιούργησαν ένα δίκτυο παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας και αλληλεγγύης, που παρέχει εκτός από ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κι ένα περιβάλλον θαλπωρής, συντροφικότητας, ανάπτυξης των κοινωνικών δεξιοτήτων τους και μείωσης της ιδρυματοποίησης και του αποκλεισμού, οργανώνοντας μεταξύ άλλων τα παρακάτω:

-Διανομή συσσιτίου κατ΄ οίκον.

-Διευκολύνσεις στην καθημερινότητα των πολιτών (ψώνια, συνταγογραφήσεις,
διευκολύνσεις στις συναλλαγές τους με τις δημόσιες υπηρεσίες , τράπεζες κλπ)

-Μεταφορά στα εμβολιαστικά κέντρα ατόμων με κινητικά προβλήματα με υπηρεσιακά
οχήματα.

-Συνεργασία με τον ΕΟΔΥ για την εφαρμογή του προγράμματος «εμβολιασμός κατ΄ οίκον».

Η σημερινή ημέρα μπορεί να είναι αφιερωμένη στους ηλικιωμένους, πρέπει όμως κάθε μέρα οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας να την αντιμετωπίζουν με ελπίδα και δίψα για τη ζωή!