Skip to main content

Δήμος Θεσσαλονίκης: Σταδιακή επαναλειτουργία υπηρεσιών μετά την κυβερνοεπίθεση

Ήδη σε λειτουργία βρίσκονται βασικές υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες για την πλήρη αποκατάσταση

Σε σταδιακή επαναλειτουργία τίθενται οι υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης, όπως έγραψε και σήμερα το πρωί η Voria.gr, καθώς συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες αποκατάστασης των πληροφοριακών συστημάτων, έπειτα από την κυβερνοεπίθεση που δέχθηκαν με κακόβουλο λογισμικό την Πέμπτη 22 Ιουλίου.

Διαβάστε σχετικά: Δήμος Θεσσαλονίκης: Μικρή η ζημιά από τους χάκερς, δεν πληρώνονται λύτρα

Σύμφωνα με πηγές από τη δημοτική αρχή, από την πρώτη στιγμή υπηρεσιακά στελέχη του δήμου με τη συνδρομή συνεργαζόμενων εταιρειών εργάζονται αδιάλειπτα με στόχο την αποκατάσταση κατά ασφαλή τρόπο. Ήδη σε λειτουργία βρίσκονται βασικές υπηρεσίες του δήμου και καταβάλλονται προσπάθειες για την πλήρη αποκατάσταση.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιώργος Αβαρλής δήλωσε στη Voria.gr ότι η ζημία η οποία υπήρξε από την κυβερνοεπίθεση ήταν πολύ μικρή και σε ήσσονος σημασίας συστήματα. «Εκείνο που μας ενδιέφερε πρωτίστως είναι εάν υπήρξε διαρροή προσωπικών δεδομένων πολιτών και όσων συναλλάσσονται εν γένει με το δήμο. Αυτό ευτυχώς δεν συνέβη. Προσωπικά δεδομένα μπορεί να αντλήσει κάποιος από το Ληξιαρχείο και το Δημοτολόγιο, από την Πολεοδομία και από το πρόγραμμα στο οποίο καταγράφονται οι οφειλέτες του δήμου. Από τον έλεγχο που κάναμε διασφαλίσαμε ότι σε κανένα από αυτά τα τρία πεδία δεν υπήρξε καμία διαρροή προσωπικών δεδομένων πολιτών καθώς αυτά δεν επηρεάστηκαν από την απόπειρα παραβίασης που έγινε από χάκερς» τόνισε ο κ. Αβαρλής. Σημείωσε, παράλληλα, ότι «η διασφάλιση αυτών των πεδίων ήταν το πρώτο που είχαμε ζητήσει από την εταιρεία που διαχειρίζεται τα ηλεκτρονικά συστήματα του δήμου».