Skip to main content

Δήμος Θεσσαλονίκης: Κατά της έξωσης της Σχολής Χορού από την Τριανδρία οι καθηγητές χορού

Στο ψήφισμά του το Σωματείο καθηγητών χορού σημειώνει ότι από τη σχολή έχουν αποφοιτήσει εκατοντάδες καθηγητές χορού, χορευτές και χορογράφοι.

Θέση στο θέμα της απειλούμενης έξωσης από το Κέντρο Πολιτισμού Τριανδρίας της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολή Χορού του Δήμου Θεσσαλονίκης παίρνει το Σωματείο των καθηγητών χορού.

Με αφορμή την αποκάλυψη του θέματος από την Voria.gr το Σωματείο με ψήφισμά του ζητά να παραμείνει η Σχολή του δήμου στη σημερινή έδρα της καθώς και να παραταθεί το συμφωνητικό παραχώρησης του χώρου και μετά τη λήξη του, τον Ιανουάριο του 2023.

Στο ψήφισμά του το Σωματείο καθηγητών χορού σημειώνει ότι από την Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού του δήμου Θεσσαλονίκης, που είναι ουσιαστικά η μόνη «δημόσιου» χαρακτήρα σχολή στην Βόρεια Ελλάδα «έχουν αποφοιτήσει εκατοντάδες καθηγητές χορού, χορευτές και χορογράφοι, πολλοί εκ των οποίων έχουν κάνει καριέρα και εκτός συνόρων».

Αναφέρουν πως «είναι γνωστό το πρόβλημα της έλλειψης χώρων πολιτισμού, αλλά η λύση δεν είναι να διωχθούν οι νέοι καλλιτέχνες που σε τόσο δύσκολες εποχές επέλεξαν να σπουδάσουν την τέχνη του χορού. Υπάρχουν χώροι που επίσης μπορούν να αξιοποιηθούν όπως το δημαρχείο και το παλιό δημοτικό σχολείο. Το πολιτιστικό κέντρο έχει την δυνατότητα να φιλοξενήσει όλες τις πολιτιστικές δραστηριότητες της κοινότητας, παραδοσιακούς χορούς, θέατρο, εικαστικά, και μαζί με την σχολή χορού να γίνει ένας ζωντανός πυρήνας πολιτισμού, που θα απασχολεί δημιουργικά παιδιά και νέους. Η παρουσία της Επαγγελματικής Σχολής Χορού είναι μια ευκαιρία για έναν γόνιμο πολιτιστικό διάλογο όλων των μορφών της τέχνης και σύνδεση της κοινότητας με όλη την πόλη».

Το Σωματείο καθηγητών χορού ζητά «να μην γίνει ο χορός αντικείμενο συντεχνιακών-τοπικών διεκδικήσεων και συμφερόντων. Μετά από τα δύσκολα χρόνια του αποκλεισμού του χορού από τους χώρους δράσης του, με την πνιγερή πανδημία για σπουδαστές, καθηγητές και θεατές χορού η κοινωνία ζητά ανθρώπους καλλιτέχνες ερασιτέχνες και επαγγελματίες αλληλέγγυους να δημιουργούν, να συνεργάζονται, να μοιράζονται. Ας δώσουμε το στίγμα».

Το ψήφισμα καταλήγει υπογραμμίζοντας «ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΔΙΩΓΜΟ ΤΗΣ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΧΟΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΡΙΑΝΔΡΙΑΣ».

Υπενθυμίζεται ότι στο κοινοτικό συμβούλιο που έγινε πριν από μερικές εβδομάδες, τα μέλη αρχικά αρνήθηκαν την παραχώρηση του χώρου για κάποιες επιπλέον ώρες, λόγω προετοιμασίας των σπουδαστών για τις πτυχιακές τους εξετάσεις στο Υπουργείο Πολιτισμού, και στη συνέχεια ενημέρωσαν τους υπεύθυνους ότι η σχολή χορού πρέπει να αποχωρήσει με τη λήξη της σύμβασης. Στο συμβούλιο είχαν παραστεί και δυο δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι ζήτησαν να φύγει η Επαγγελματική Σχολή Χορού του Δήμου Θεσσαλονίκης από την Τριανδρία.