Skip to main content

Δήμος Θεσσαλονίκης: Νέα μείωση των δημοτικών τελών - Τα έργα που δρομολογούνται

Πρόθεση για παράταση λειτουργίας των ποδηλατοδρόμων σε Κ. Καραμανλή και Λεωφόρο Νίκης. Τα έργα στις γειτονιές και οι μεγάλες παρεμβάσεις

Σε νέα μείωση των δημοτικών τελών Καθαριότητας και Φωτισμού κατά 12,5% προχωρά ο δήμος Θεσσαλονίκης για την επόμενη χρονιά, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Πρόκειται για τη δεύτερη μείωση των τελών με το ίδιο ποσοστό, επί διοίκησής του, όπως ο ίδιος είχε δεσμευτεί προεκλογικά. Υπενθυμίζεται ότι πέρσι ο κ. Ζέρβας είχε δηλώσει πως θα μειώνει κάθε χρόνο τα τέλη, ώστε στο τέλος της τετραετίας να υπάρξει συνολική μείωση της τάξης του 50%».

Την ίδια ώρα δρομολογούνται για το επόμενο διάστημα μια σειρά έργων τόσο σε γειτονιές, όπως ήταν αρχικώς ο στόχος της διοίκησης, όσο και σε μεγάλης κλίμακας στο κέντρο της πόλης.

Πρόθεση για παράταση λειτουργίας των ποδηλατόδρομων σε Κ. Καραμανλή και Λεωφ. Νίκης

Σε συνάντηση με δημοσιογράφους ο κ. Ζέρβας εξέφρασε την επιθυμία του να δοθεί παράταση στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία λήγει στις 30 Νοεμβρίου και βάσει της οποίας είχαν δημιουργηθεί οι ποδηλατόδρομοι στη λεωφόρο Νίκης και στην Κ. Καραμανλή. Μάλιστα, η διοίκηση του δήμου το έχει ήδη ζητήσει από την κυβέρνηση, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, το αντιμετωπίζει θετικά.

Σχολιάζοντας τα παράπονα κυρίως των επιχειρηματιών επί της Κ. Καραμανλή, ο κ. Ζέρβας τόνισε ότι η διοίκηση θα προσπαθήσει να διορθώσει τα όποια προβλήματα. Εκτίμησε πως η κατάσταση θα βελτιωθεί με τις νέες θέσεις φορτοεκφόρτωσης στις κάθετους οδούς, με τους νέους χώρους στάθμευσης καθώς και με την επιτήρηση από τη Δημοτική Αστυνομία.

Ο ίδιος εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τον ποδηλατόδρομο στη λεωφόρο Νίκης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «λειτούργησε και φαίνεται από τη μείωση του χρόνου διέλευσης τον οχημάτων και την αύξηση του αριθμού των ποδηλατών». Για την πρόθεση της διοίκησης να επεκτείνει τον ποδηλατόδρομο και επί της οδού Γιαννιτσών σημείωσε ότι υπάρχουν και εκεί αντιδράσεις καθώς στο σημείο δραστηριοποιούνται πολλές αποθήκες και γίνονται καθημερινά φορτοεκφορτώσεις. Τέλος, αναμένεται να ξεκινήσει μια νέα εργολαβία, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, μέσω ΕΣΠΑ με την οποία θα προχωρήσει η συντήρηση του ήδη υφιστάμενου δικτύου ποδηλατοδρόμων μήκους περίπου 12 χλμ καθώς και η δημιουργία ποδηλατόδρομου στην οδό Παπάφη.

Ο κ. Ζέρβας χαρακτήρισε σημαντικό το νέο πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων σε 100 δρόμους της πόλης καθώς και το σχέδιο με τις ολοκληρωμένες παρεμβάσεις αναβάθμισης σε γειτονιές ύψους 6,2 εκατ. ευρώ. «Ήταν το πρώτο πράγμα που ζήτησα όταν έκατσα στη θέση του δημάρχου, να δοθεί έμφαση στις γειτονιές, σε κάθε δημοτική κοινότητα», σημείωσε ο δήμαρχος, τονίζοντας πως το 90% των αναπλάσεων αυτών, θα είναι εκτός κέντρου. Τον επόμενο χρόνο, η διοίκηση σχεδιάζει να προχωρήσει στη δημοπράτηση για επιπλέον φωτισμό – τύπου led σε περιοχές του δήμου.

Διαβάστε: Αλλάζουν όψη οι γειτονιές του δήμου Θεσσαλονίκης– Ο χάρτης με τις παρεμβάσεις

Οι μεγάλες παρεμβάσεις: Διοικητηρίου – Αριστοτέλους – Ξύλινο ντεκ

Τρία είναι τα μεγάλα έργα που τρέχει η δημοτική αρχή, η ανάπλαση του άξονα της Αριστοτέλους, της πλατείας Διοικητηρίου και της επέκτασης της παλιάς παραλίας με ξύλινο ντελ. Ο κ. Ζέρβας ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα υπογράφεται η προγραμματική σύμβαση με την Εγνατία Οδό, η οποία θα προχωρήσει τις μελέτες για την πλατεία Διοικητηρίου. Για την πλατεία Αριστοτέλους, στόχος της διοίκησης είναι εντός του 2021 να βγει στον αέρα ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός. Αναφορικά με την επέκταση της παλιάς παραλίας προς τη θάλασσα με ξύλινο ντεκ, παραδέχτηκε πως «το έργο είναι εύκολο να υλοποιηθεί, αλλά δύσκολο με όλες τις αδειοδοτήσεις που απαιτούνται».

Πρέπει να γίνει αποτεφρωτήριο στη Βόρεια Ελλάδα

Επιμένει στην άποψη ότι «πρέπει να γίνει ένα αποτεφρωτήριο στη Βόρεια Ελλάδα» ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος ήταν ο πρώτος που ξεκίνησε το 2011 την όλη διαδικασία, από την εποχή που ήταν αντιδήμαρχος. Όπως σημείωσε η δημοτική αρχή συνεχίζει τις διαδικασίες αν και υπάρχουν αδειοδοτικά προβλήματα. Πάντως όπως σημείωσε η δημοτική αρχή θα εξετάσει το βαθμό βιωσιμότητας του αποτεφρωτηρίου.

Πάντως, μέχρι να προχωρήσει το αποτεφρωτήριο νεκρών, ο δήμος προχωρά τις διαδικασίες για αποτεφρωτήριο οστών και ζώων. Όπως σημείωσε ο κ. Ζέρβας για το αποτεφρωτήριο για τα οστά εκτίμησε ότι δεν θα υπάρχει αντίδραση καθώς θα αποσυμφορήσει τα χωνευτήρια. Παράλληλα, αναζητείται χώρος ταφής για τα νεκρά ζώα.