Skip to main content

Δήμος Θεσσαλονίκης: Άγνωστο το μορφωτικό επίπεδο 650 υπαλλήλων - Πόσοι έχουν πτυχίο ΑΕΙ

Το 26,15% των υπαλλήλων του δήμου Θεσσαλονίκης έχει πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης, ενώ οι μισοί σχεδόν τελείωσαν ΙΕΚ - Δείτε αναλυτικά

Είναι ένας από τους δήμους με τον μεγαλύτερο σε αριθμό εργαζομένων, ωστόσο ένα μικρό ποσοστό είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου ή και κάτοχοι μεταπτυχιακού.

Ο λόγος για το προσωπικό του δήμου Θεσσαλονίκης ο οποίος απαριθμεί συνολικά 3.800 άτομα, εκ των οποίων τα 1.895 είναι άνδρες (49,87%) και τα 1.905 γυναίκες (50,13%).

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που συμπεριλαμβάνονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δήμου Θεσσαλονίκης 2020-2023 περίπου οι μισοί εργαζόμενοι 1.785 άτομα (46,97% του συνόλου των εργαζομένων) είναι απόφοιτοι ΙΕΚ.

Ακολουθούν, με αρκετή απόσταση, οι απόφοιτοι ΑΕΙ (352 άτομα, 9,26%) και οι κάτοχοι Μεταπτυχιακού Διπλώματος (325 άτομα, 8,55%). Αθροίζοντας τους κατόχους διδακτορικού, μεταπτυχιακού και πτυχίου ΤΕΙ, το ποσοστό των κατόχων πτυχίου ανώτατης εκπαίδευσης ανέρχεται σε 26,15%. Αξίζει να αναφερθεί πως για 650 εργαζόμενους (17,11%) δεν έχει καταγραφεί ποιο είναι το επίπεδο της εκπαίδευσης που κατέχουν.

Για μια κατάσταση η οποία δεν είναι έτσι όπως θα ήθελε η δημοτική αρχή, μίλησε ο αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιώργος Αβαρλής. «Δεν σημαίνει πως όποιοι είναι πτυχιούχοι πανεπιστημίου ότι έχουν και τη δυνατότητα να προσαρμόζονται στις όποιες αλλαγές κάνει μια διοίκηση, όπως η σημερινή που έχει δώσει μεγάλη ώθηση στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση», επισημαίνει ο κ. Αβαρλής, σημειώνοντας πως ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ζητά συνεχώς από την κυβέρνηση τη δυνατότητα να μπορεί να προσλάβει εξιδεικευμένο προσωπικό. «Άτομα που έχουν σπουδάσει πληροφορική, άτομα που έχουν τελειώσει Πολυτεχνείου και Οικονομικά. Είναι ειδικότητες αιχμής για έναν δήμο. Όταν το γνωσιολογικό επίπεδο των υπαλλήλων είναι αυτό – δεν υποτιμώ κανέναν – πως θα μπορέσει ο δήμος να τρέξει με τους ρυθμούς που πρέπει», τονίζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις το 4,18% είναι με οικονομικές επιστήμες, ενώ μόλις το 2.95% από Πολυτεχνείο. «Και ζητάμε μηχανικούς για να κάνουν μελέτες. Εάν δεν μας δώσει το δικαίωμα η κυβέρνηση να προσλάβουμε ανθρώπους αυτών των ειδικοτήτων, δεν θα μπορέσουν να τρέξουν οι υπηρεσίες», ανέφερε ο κ. Αβαρλής.

Η πλειοψηφία των εργαζομένων στον δήμο Θεσσαλονίκης, 2.416 άτομα, ανήκει στην ηλικιακή ομάδα των μεγαλύτερων των 50 ετών (>50 ετών). Ακολούθως, το 35,16% των εργαζομένων, ήτοι 1.336 άτομα, βρίσκονται στην ομάδα μεταξύ 30-50 ετών, ενώ ένα ισχνό ποσοστό της τάξεως του 1,26% (48 εργαζόμενοι), βρίσκονται σε ηλικία κάτω των 30 ετών. 

Ένα μεγάλος αριθμός εργαζομένων του Δήμου Θεσσαλονίκης, 1.920 άτομα (50,53% του συνόλου των εργαζομένων), ανήκουν στο τακτικό προσωπικό του Δήμου. Επιπλέον, 1.227 εργαζόμενοι (32,29%) εργάζονται με σύμβαση αορίστου χρόνου.

Πάγιο αίτημα πολιτών για απογευματινή λειτουργία των υπηρεσιών

Πρόταση για διευρυμένο ωράριο έως τις 20.00 το βράδυ ειδικά για την υπηρεσία του ΤΑΠ αναμένεται να φέρει η διοίκηση στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. «Είναι ένα αίτημα που μας το ζητάνε πολλοί. Θα γίνει εάν ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο και εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη», σημείωσε ο κ. Αβαρλής.

Ξεκαθάρισε ότι θα είναι σε εθελοντική βάση και πως αρκετοί από τους υπαλλήλους το επιθυμούν.