Skip to main content

Δ.Θεσσαλονίκης: Στον αέρα η αυριανή εκλογή προέδρου του δημοτικού συμβουλίου

Σε εξέλιξη διαβουλεύσεις στο δημαρχιακό μέγαρο για την αυριανή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για την εκλογή νέου προέδρου

Πυρετός διαβουλεύσεων, τηλεφωνικών αλλά και εκ του σύνεγγυς, είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες, με αντικείμενο την αυριανή ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης για την εκλογή του νέου προέδρου, μετά την αποχώρηση από το αξίωμα του Δρόσου Τσαβλή, ως συνέπεια της διαγραφής του από την παράταξη του Κωνσταντίνου Ζέρβα.

Η ανακοίνωση της Ιωάννας Σπανού ότι αποχωρεί από την παράταξη του δημάρχου προκάλεσε αναστάτωση καθώς η κ. Σπανού, ως πρώτη σε σταυρούς δημοτική σύμβουλος ήταν αυτή η οποία υπέγραψε την πρόσκληση για την αυριανή συνεδρίαση στην οποία επρόκειτο, μάλιστα, να προεδρεύσει.

Αναστάτωση είχε προκληθεί και νωρίτερα μετά την ανακοίνωση έντεκα δημοτικών συμβούλων από πέντε διαφορετικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης οι οποίοι δήλωναν ουσιαστικά ότι θα απέχουν από την αυριανή συνεδρίαση, διαφωνώντας με τη διαδικασία εκλογής μέσω τηλεδιάσκεψης, ζητώντας να στηθεί κάλπη.

Προκειμένου να υπερβεί τα δύο αυτά εμπόδια η πλευρά του κ. Ζέρβα προέβη τις τελευταίες ώρες σε δύο κινήσεις. Πρώτον, ο δήμαρχος δεν κάνει προς το παρόν δεκτή την ανεξαρτητοποίηση της κ. Σπανού με το επιχείρημα ότι δεν υποβλήθηκε ακόμη με επίσημο τρόπο, αλλά απλώς δημοσιοποιήθηκε στο facebook. Σε διαφορετική περίπτωση, θα ετίθετο ζήτημα ακυρότητας της πρόσκλησής της για την αυριανή συνεδρίαση.

Με τον τρόπο αυτό, συντηρεί την εγκυρότητα της πρόσκλησης. Εάν γινόταν δεκτή η παραίτηση θα έπρεπε να ακολουθήσει νέα πρόσκληση σύγκλησης του δημοτικού συμβουλίου, σε νέα ημερομηνία, υπογεγραμμένη από τον Γιώργο Αβαρλή, ο οποίος έχει τους περισσότερους σταυρούς μετά την κ. Σπανού και τον κ. Τσαβλή.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr η πλευρά του κ. Ζέρβα έκανε ένα “άνοιγμα” προς την αντιπολίτευση, δεχόμενη να στηθεί κάλπη για την εκλογή του νέου προέδρου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το απόγευμα ο Πέτρος Λεκάκης ο οποίος προτείνεται για νέος πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου επικοινώνησε με επικεφαλής παρατάξεων της αντιπολίτευσης προτείνοντας να ξεκινήσει η αυριανή συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης στις 11 και στη συνέχεια, γύρω στις 12 το μεσημέρι, να στηθεί κάλπη για δύο με τρεις ώρες, προκειμένου να προσέλθουν οι δημοτικοί σύμβουλοι για να ψηφίσουν.

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης φαίνεται να εμμένουν στην απόφασή τους να απέχουν από την αυριανή διαδικασία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έως και αυτή την ώρα συνεχίζονται οι τηλεφωνικές διαβουλεύσεις μεταξύ των επικεφαλής των παρατάξεων και όλα δείχνουν ότι πολύ δύσκολα θα υπάρξει αύριο απαρτία καθώς απαιτείται η συμμετοχή τουλάχιστον 25 δημοτικών συμβούλων.

Διαβάστε: Δήμος Θεσσαλονίκης - Αποχή παρατάξεων από την εκλογή προέδρου