Skip to main content

Δήμος Θεσσαλονίκης: Τι σημαίνουν οι αλλαγές Ζέρβα στους αντιδημάρχους

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του μίνι ανασχηματισμού που πραγματοποίησε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας στη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονικης

Με τη συμπλήρωση ενός χρόνου θητείας στο δημαρχιακό αξίωμα ο Κωνσταντίνος Ζέρβας προχώρησε στον πρώτο ανασχηματισμό στο σχήμα των αντιδημάρχων.

Ένας ανασχηματισμός ο οποίος παρουσιάζει ορισμένες ομοιότητες με τον πρόσφατο κυβερνητικό καθώς δεν απομακρύνθηκε κανείς από τους αντιδημάρχους, όπως ακριβώς συνέβη και με τους υπουργούς της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Επιπλέον, στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης δεν αρέσουν, φαίνεται, τα μικρά και ευέλικτα σχήματα καθώς αύξησε κατά δύο, από εννέα σε έντεκα, τον αριθμό των αντιδημάρχων, εξαντλώντας όλα τα περιθώρια που του προσφέρει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Και όπως συμβαίνει με κάθε ανασχηματισμό, έτσι κι αυτός, έχει κερδισμένους και χαμένους.

Σύμφωνα με πηγή του δημαρχιακού μεγάρου, η απόφαση του κ. Ζέρβα να διατηρήσει όλους τους αντιδημάρχους, σημαίνει δύο πράγματα. Το πρώτο ότι είναι ικανοποιημένος σε γενικές γραμμές από την απόδοση του σχήματος, αυτόν τον πρώτο χρόνο θητείας. Το δεύτερο είναι ότι ο δήμαρχος θεωρεί πως ο ένας χρόνος και μάλιστα ο πρώτος της νέας διοίκησης δεν είναι επαρκής προκειμένου να ξεδιπλώσει ο καθένας τις δυνατότητές του ώστε να αξιολογηθεί δίκαια. Έτσι, αποφασίστηκε να διατηρήσουν όλοι το αξίωμά τους, και μάλιστα οι οκτώ στους εννιά, διατηρώντας και το ίδιο χαρτοφυλάκιο. Αυτό σημαίνει ότι η οριστική κρίση για τον καθένα θα γίνει με το πέρας του διετούς κύκλου, εκτός εάν ενδιαμέσως συμβεί κάποιο απρόβλεπτο.

Νέοι τομείς δράσης

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η αύξηση του αριθμού των αντιδημάρχων κατά δύο σηματοδοτεί ότι η διοίκηση Ζέρβα θέλει να απλώσει κι άλλο τον τραχανά, να διευρύνει τα πεδία δράσης της, εγχείρημα για το οποίο απαιτείται επιπλέον στελεχιακό δυναμικό. Έτσι, στους εννέα ήδη αντιδημάρχους (Αβαρλή, Αηδονόπουλο, Ακριτίδου, Δημητριάδη, Ζεϊμπέκη, Κούπκα, Κυριζίδη, Λεκάκη και Τανιμανίδου) προστέθηκαν άλλοι δύο. Ο Στέλιος Λιακόπουλος, έως πρότινος εντεταλμένος σύμβουλος για τα ΚΑΠΗ, αναλαμβάνει τον τομέα της ανάπτυξης των δημοτικών κοινοτήτων και των ΚΕΠ, κίνηση η οποία σηματοδοτεί την απόφαση για αναβάθμιση του ρόλου των κοινοτήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες στόχος της διοίκησης είναι οι κοινότητες να έχουν σημαντικό ρόλο στον προγραμματισμό των έργων και των παρεμβάσεων στις περιοχές πέραν του κέντρου της πόλης, κάτι το οποίο αποτελούσε προεκλογική δέσμευση του κ. Ζέρβα.

Νέα αντιδήμαρχος είναι και η Μαρία Καραγιάννη, έως πρότινος εντεταλμένη σύμβουλος για θέματα Τουρισμού η οποία ως αντιδήμαρχος αναλαμβάνει και το χαρτοφυλάκιο του Πολιτισμού το οποίο είχε η Στεφανία Τανιμανίδου. Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να εκληφθεί και ως έμμεση παραδοχή εκ μέρους του κ. Ζέρβα ότι η αρχική του απόφαση να εξαιρέσει τον τουρισμό από το σχήμα των αντιδημάρχων, ήταν μάλλον εσφαλμένη.

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Με βάση τα ανωτέρω είναι προφανές ότι οι Στ. Λιακόπουλος και Μ. Καραγιάννη είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι του ανασχηματισμού. Στους κερδισμένους μπορεί να λογίζεται και ο Γιώργος Αβαρλής καθώς είδε το έως τώρα χαρτοφυλάκιό του (Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης) να διευρύνεται και με τον τομέα της Μεταναστευτικής Πολιτικής. Επτά αντιδήμαρχοι έμειναν ακριβώς στα ίδια καθώς δεν άλλαξε τίποτε στο χαρτοφυλάκιό τους. Πρόκειται για τους Μάκη Κυριζίδη (Τεχνικών Έργων), Χάρη Αηδονόπουλο (Κοινωνικής Πολιτικής), Δήμητρα Ακριτίδου (Παιδείας), Σωκράτη Δημητριάδη (Περιβάλλοντος), Νίκο Ζεϊμπέκη (Καθαριότητας και Ανακύκλωσης), Μιχάλη Κούπκα (Οικονομικών) και Πέτρο Λεκάκη (Αθλητισμού, Νεολαίας και Εθελοντισμού).

Ως μερική υποβάθμιση εκλαμβάνεται η αλλαγή χαρτοφυλακίου για την Στεφανία Τανιμανίδου από την οποία αφαιρέθηκε ο τομέας του Πολιτισμού, στον οποίο ο κ. Ζέρβας επιθυμεί να δώσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση και της ανατέθηκαν οι τομείς της Διαδημοτικής Συνεργασίας και του Αποδήμου Ελληνισμού οι οποίοι μπορεί να θεωρούνται ενδιαφέροντες, αλλά όχι πρώτης γραμμής.
Σημειώνεται ότι από τους έντεκα αντιδημάρχους τρεις είναι άμισθοι: ο κ. Αβαρλής ο οποίος ήταν άμισθος αντιδήμαρχος εδώ και μήνες, μαζί τώρα με τον κ. Λιακόπουλο και την κ. Καραγιάννη.

Στους κερδισμένους των αλλαγών θα πρέπει να περιληφθούν η Ναταλία Βαρσάμη, η μόνη δημοτική σύμβουλος της παράταξης Ζέρβα η οποία δεν είχε αξιοποιηθεί έως τώρα σε θέση ευθύνης και πλέον ορίστηκε εντεταλμένη σύμβουλος για δράσεις που αφορούν τον Αστικό Σχεδιασμό και τον στρατηγικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη της σχολικής στέγης.
Αναβαθμισμένος είναι και ο Κώστας Ιακώβου, έως τώρα πρόεδρος του ΟΒΡΕΠΟΜ και πλέον, εντεταλμένος σύμβουλος για δράσεις που αφορούν την εποπτεία των Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών του δήμου.
Διατηρήθηκαν στις θέσεις τους οι εντεταλμένοι σύμβουλοι Δημήτρης Δαγκλής (Δημοτική Αστυνομία) και Βασίλης Μωυσίδης (Πολιτική Προστασία).

Αποχωρήσεις αλλά και αφίξεις

Από το σχήμα διοίκησης αποχώρησε η εντεταλμένη σύμβουλος με αρμοδιότητα τα αδέσποτα ζώα, Μαρία Αρβανιτίδου η οποία είναι μέλος της παράταξης “Θεσσαλονίκη Μαζί” υπό την Κατερίνα Νοτοπούλου. Στην επιστολή την οποία απέστειλε προς τον δήμαρχος γνωστοποιώντας την απόφασή της να παραιτηθεί, κατηγορεί τον κ. Ζέρβα ότι το ενδιαφέρον του για το θέμα των αδέσποτων ήταν καθαρά επικοινωνιακό. «Με μεγάλη μου θλίψη διαπιστώνω ότι υποκύψατε σε ψηφοθηρικούς εκβιασμούς και είναι πλέον εμφανές ότι το ενδιαφέρον σας για το θέμα των αδέσποτων ήταν καθαρά επικοινωνιακό και όχι επί της ουσίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο σχήμα της διοίκησης, αντιθέτως, αναμένεται να προστεθεί ο Στέφανος Γωγάκος ο οποίος ανακηρύχθηκε δημοτικός σύμβουλος μετά την παραίτηση του Νίκου Ταχιάου, με την παράταξη του οποίου ήταν υποψήφιος. Την Δευτέρα ο κ. Γωγάκος ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή του από την παράταξη της οποίας ηγείται πλέον ο Βασίλης Γάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες παρουσίασε η Voria.gr, ο κ. Γωγάκος έχει δεχθεί ήδη πρόταση συνεργασίας από τον κ. Ζέρβα, η οποία αφορά πιθανότατα την αξιοποίησή του στην «Αγιορείτικη Εστία».