Skip to main content

Δημήτρης Βαρτζόπουλος: Η έννοια της Κοινωνικής Πολιτικής

Άρθρο στη Voria.gr του Δημήτρη Βαρτζόπουλου, πρώην γενικού γραμματέα Συντονισμού της κυβέρνησης Σαμαρά και πρώην προέδρου της ΝΔ Θεσσαλονίκης

του Δημήτρη Βαρτζόπουλου*

Βρέχει μποναμάδες, όχι κατ´ ανάγκην χριστουγεννιάτικους. Κοινωνικό μέρισμα 750 εκατ.ευρώ για 1,4 εκατ.ανθρώπους. 42 εκατ.ευρώ για 2,5 χιλιάδες κτηνοτρόφους. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για ακίνητη περιουσία κάτω των 60.000 ευρώ. Δίκτυο προστασίας για την πρώτη κατοικία έως 250.000 ευρώ μετά την κατάργηση του Νόμου Κατσέλη. Επιδότηση ενοικίου και στεγαστικού δανείου ακόμη και για νοικοκυριά με εισόδημα έως και 20.000 ευρώ. Εδώ μάλιστα τα χρήματα δίδονται απ´ ευθείας στις Τράπεζες και τους ιδιοκτήτες, προφανώς γιατί ο κρατικός Πατερούλης δεν εμπιστεύεται τους υπηκόους του.

Η χώρα μετατρέπεται σε μία τεράστια αίθουσα αναμονής κέντρου εξυπηρέτησης κατακαϋμένων πολιτών, που προσπαθούν, να εξυπηρετήσουν τις έξυπνες διαδυκτιακές πλατφόρμες, για να πάρουν την κρατική ελεημοσύνη.

Ας δούμε και τα κοινωνικά τιμολόγια, τα συσσίτια στα σχολεία, τους γιατρούς της γειτονιάς, τα οκτάμηνα στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ και έχουμε μία ολοκληρωμένη εικόνα της κοινωνικής πολιτικής της ελληνικής Αριστεράς. Είναι πράγματι, ό,τι κοντύτερο στην Σοβιετία της νιότης τους μπορούσαν, να φαντασθούν και να εφαρμόσουν υπό τις παρούσες συνθήκες και δυνατότητές τους οι ΚΝίτες, που μας κυβερνούν.

Προφανώς φυσικά δεν έχουν απλώς προσαρμοσθεί στις απαιτήσεις της σημερινής μηντιακής πραγματικότητας, αλλά την έχουν αναγάγει και σε δυσθεώρητα ύψη υποδορίου πολιτικής εξαπάτησης. Μπορεί, να δέχονται με μισόλογα, ότι η εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων για τους συνταξιούχους έχει εφάπαξ χαρακτήρα, με αφορμή όμως τις επιστροφές στο ένστολο προσωπικό κλείνουν το μάτι σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους σχετικά με τον δέκατο τρίτο και δέκατο τέταρτο μισθό. Προσθέτοντας σε όλα αυτά την υποβολή αιτήσεων από εκατοντάδες χιλιάδες νέους στη βεβαία προκήρυξη δεκάδων χιλιάδων θέσεων στο Δημόσιο, που φυσικά θα εννοηθεί, ότι θα καλυφθούν μόνον μετά την επανεκλογή του κ.Τσίπρα(τον ακούω ήδη στο debate: "θα τους προσλάβετε κ. Μητσοτάκη;") και έχουμε την πλήρη εικόνα:

Το colpo grosso της Αριστεράς: ψηφίστε μας, είμαστε οι μόνοι, που εφαρμόζουμε μία ταξική πολιτική (sic Τσακαλώτος), οι μόνοι που ακολουθούμε ένα κοινωνικό πρόγραμμα.

Τα εκατομμύρια των Ελλήνων, που έχουν παιδιά, συγγενείς και φίλους, που σπουδάζουν ή εργάζονται στην Εσπερία, μπορούν, να τους ρωτήσουν, τι σημαίνει πραγματική κοινωνική πολιτική, ιδίως στην Κεντρική και Βόρειο Ευρώπη. Εν ολίγοις: Απ´ ευθείας γενικές - χρηματικές- εισοδηματικές ενισχύσεις δίδονται μέχρις συγκεκριμένου ορίου στα πλαίσια ενός ελαχίστου εγγυημένου εισοδήματος, με σκοπό τη διατήρηση στοιχειώδους αγοραστικής ισχύος αλλά και αξιοπρέπειας του νοικοκυριού. Η αναλογική διατήρηση του επιπέδου κατανάλωσης σε ειδικές ομάδες του λοιπού πληθυσμού, που πλήττονται από ατυχία, αναπηρία, αντίξοες τοπικές συνθήκες, εξασφαλίζεται μέσω φορολογικών ελαφρύνσεων, που εξυπηρετούν τους νόμους της αγοράς.

Αυτή είναι η ευρωπαϊκή κοινωνική πολιτική. Τέτοια σχεδίαζε η Κυβέρνηση Σαμαρά, έθαψε η Κυβέρνηση Τσίπρα και θα εφαρμόσει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη.

*Ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος είναι πρώην γενικός γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης Σαμαρά και πρώην πρόεδρος της ΝΔ Θεσσαλονίκης