Skip to main content

Δάικος:Δεν ξέρουμε αν ο κορωνοϊός θα σβήσει από υψηλές θερμοκρασίες

Δεν υπάρχουν στοιχεία, ότι μέσα στο σπίτι η υψηλή θερμοκρασία σκοτώνει τον ιό, τόνισε ο ομότιμος καθηγητής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Γιώργος Δάικος.

Την εκτίμηση, ότι ο κορωνοϊός θα "σβήσει" τον Ιούνιο, αλλά "δεν ξέρουμε αν θα είναι από τις υψηλές θερμοκρασίες, γιατί έχουμε κρούσματα και στο νότιο ημισφαίριο", εξέφρασε μιλώντας στον FOCUS FM ο ομότιμος καθηγητής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Γιώργος Δάικος.

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή "Σχολιάζοντας την επικαιρότητα" με τη Δέσποινα Μποτίτση και το Γιάννη Πηλίδη, τόνισε ακόμη πως "δεν υπάρχουν στοιχεία, ότι μέσα στο σπίτι η υψηλή θερμοκρασία σκοτώνει τον ιό", προσθέτοντας, ότι "η εξασθένηση λόγω υψηλών θερμοκρασιών, ισχύει για τις γρίπες".

Ο κ.Δάικος, αποκαλύψε, ότι "ένας πάσχων από κορωνοϊό μολύνει 2-2,5 άτομα" και πρόσθεσε, ότι "σε ανοιχτό χώρο και με τις αποστάσεις ασφαλείας, δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα".

Για όσους έχουν στο σπίτι άτομο με ύποπτα συμπτώματα πρότεινε να παραμείνουν στο σπίτι για να μην επιβαρύνουν το Σύστημα Υγείας και αν υπάρχει δυνατότητα, να χρησιμοποιούν τη 2η τουαλέτα.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον κ.Δάικο, δεν υπάρχουν ενδείξεις, ότι ο κορωνοϊός μεταδίδεται με τα τρόφιμα, ενώ χαρακτήρισε "μεγάλη επιτυχία" την παρασκευή εμβολίου μέσα σε 2 μήνες. Βέβαια επεσήμανε, ότι "θέλουμε τουλάχιστον ένα χρόνο ακόμη για τις εγκρίσεις".