Skip to main content

Δάνεια με το σταγονόμετρο η τιμωρία της ΕΕ στην Ελλάδα

Δάνεια με το σταγονόμετρο. Αυτό είναι με τέσσερις λέξεις το σχέδιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, στην περίπτωση που ενταχθεί υπό καθεστώς αυστηρής ευρωπαϊκής επιτήρησης.
Δάνεια με το σταγονόμετρο. Αυτό είναι με τέσσερις λέξεις το σχέδιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, στην περίπτωση που ενταχθεί υπό καθεστώς αυστηρής ευρωπαϊκής επιτήρησης, έχοντας προηγηθεί υποτιμήσεις της πιστοληπτικής της ικανότητας, που θα λειτουργούν αποτρεπτικά στο δανεισμό της από τις αγορές ομολόγων.

Τα δάνεια με το σταγονόμετρο θα χορηγούνται με την ευθύνη της Κομισιόν, κι όπως πληροφορείται η Voria.gr, ποτέ συνολικά, αλλά πάντα σταδιακά κι εφόσον θα αποδεικνύεται στην πράξη ότι εκπληρώνονται οι προϋποθέσεις που κάθε φορά θα θέτει. Σε περίπτωση που οι όροι δεν εκπληρώνονται, τα κεφάλαια θα «κόβονται». Με ό,τι θα συνεπάγεται για τη ρευστότητα της χώρας.

Βεβαίως, το σενάριο που αναφέρεται παραπάνω είναι το πιο ακραίο. Με βάση, όμως, τις τελευταίες εξελίξεις, τόσο στο μέτωπο των ομολόγων όσο και σε αυτό των spreads, οι πιθανότητες υλοποίησής του γίνονται εγγύτερες. Υπό μια έννοια, θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι συνιστά παραλλαγή του άρθρου 104 παράγραφος 11 της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Η οποία έχει διπλή επίπτωση. Πρώτον, προβλέπει την επιβολή προστίμων και δεύτερον περικόπτει κοινοτικούς πόρους.

Αν προστεθεί και η παράμετρος που παρουσιάζεται σήμερα, δηλαδή αυτή της χρηματοδότησης με το σταγονόμετρο, τότε αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα επέκεινα της κρίσης για τη χώρα μας, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, θα είναι πολύ βαριά.