Skip to main content

Δάνειο 50 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη

Δάνειο 50 εκατ. ευρώ, το οποίο θα διατεθεί για την κατασκευή και τον εκσυγχρονισμό του συστήματος ύδρευσης και αποχέτευσης, θα χορηγήσει η ΕΤΕπ στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.
Δάνειο, ύψους 50 εκατ. ευρώ, θα χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) στο υπουργείο Γεωργίας, Δασοκομίας και Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης (τη χώρα απαρτίζουν δύο οντότητες, η Σερβική Δημοκρατία και η Κροατομουσουλμανική Ομοσπονδία).

Σε ανακοίνωση της ΕΤΕπ αναφέρεται ότι το ποσό του δανείου θα διατεθεί για την κατασκευή και τον εκσυγχρονισμό του συστήματος ύδρευσης και αποχέτευσης, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, αλλά και την εναρμόνιση των κανόνων υγιεινής με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Με το δάνειο θα υλοποιηθεί επενδυτικό πρόγραμμα σε 24 δήμους της Σερβικής Δημοκρατίας, με πληθυσμό περίπου 250.000 πολιτών. Το δάνειο της ΕΤΕπ καλύπτει το 50% του συνολικού κόστους των επενδυτικών έργων, τα οποία θα συγχρηματοδοτήσει η Σερβική Δημοκρατία και ο Μηχανισμός Προενταξιακής Βοήθειας IPA.

Το 2008, η ΕΤΕπ χρηματοδότησε ένα ανάλογο project, με δάνειο 60 εκατ. ευρώ, στην Κροατομουσουλμανική Ομοσπονδία. Το ύψος της συνολικής χρηματοδότησης της ΕΤΕπ στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, την περίοδο 2001-2010, διαμορφώνεται σε 1,1 δισ.
ευρώ και επικεντρώνεται σε έργα μεταφορών, ενέργειας, προστασίας του περιβάλλοντος και στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η παρουσία της ΕΤΕπ στα Δυτικά Βαλκάνια από το 1997 την καθιστά στο μεγαλύτερο διεθνή χρηματοδότη στην περιοχή, τονίζεται στην ανακοίνωσή της. Την τελευταία δεκαετία, η ΕΤΕπ χρηματοδότησε έργα, συνολικής αξίας έξι δισ. ευρώ στην περιοχή.