Skip to main content

Στη Θεσσαλονίκη με 3 καταστήματα η γερμανική ProCredit μέσω Βουλγαρίας

«Μην ανησυχείτε, δεν ήρθαμε στην Ελλάδα για να σας «πιούμε το αίμα», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου ProCredit Holding.

Δυναμική είσοδο στον τομέα της χορήγησης ρευστότητας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ανοίγοντας ήδη τρία υποκαταστήματα στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιεί ο γερμανικός όμιλος ProCredit Holdings μέσω της ProCredit Βουλγαρίας. Τα τρία καταστήματα βρίσκονται στην 26ης Οκτωβρίου 54, στην Τσιμισκή 13 και στην Παύλου Μελά 14.

Η ProCredit Bank επικεντρώνεται στη χορήγηση ρευστότητας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε ένα εύρος δανείων που ξεκινά από 30.000 ευρώ έως 3 εκατομμύρια.

Παράλληλα, βάσει της συμφωνίας που υπεγράφη σήμερα στη Θεσσαλονίκη με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕ) στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Innovfin του «πακέτου Γιούνκερ» ο όμιλος ProCredit θα μπορεί να προσφέρει πρόσθετη χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους σε καινοτόμες μικρομεσαίες εταιρείες. Η συμφωνία προβλέπει τη χορήγηση 20 εκατ. ευρώ ως δάνεια σε καινοτόμες εταιρείες στην Ελλάδα κατά τα επόμενα δύο έτη. Στο πλαίσιο αυτό, στόχος της ProCredit, είναι έως το τέλος του 2016 η ανάληψη του χαρτοφυλακίου 500 καινοτόμων επιχειρήσεων.

«Μην ανησυχείτε, δεν ήρθαμε στην Ελλάδα για να σας «πιούμε το αίμα», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου ProCredit Holding, Κλάους Πέτερ Τσάιτινγκερ μιλώντας στους δημοσιογράφους στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την υπογραφή της συμφωνίας. «Δεν θα πάρουμε ποτέ χρήματα από την Ελλάδα για επενδύσεις στη Βουλγαρία», υπογράμμισε ο κ.Τσάιτινγκερ αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εκ νέου μετακίνησης επιχειρηματικών κεφαλαίων από τη χώρα προς τη Βουλγαρία. Στον αντίποδα, εξήγησε ο ίδιος, ήδη έχει ξεκινήσει η μεταφορά κεφαλαίων από τη Βουλγαρία προς την Ελλάδα.

Εξάλλου, μιλώντας στην DW ο Κλάους-Πέτερ Τσάιτινγκερ αιτιολόγησε την απόφαση του ομίλου να επενδύσει στη Θεσσαλονίκη με το επιχείρημα ότι «υπάρχει παραγωγή και μάλιστα μια παραγωγή που καθιερώθηκε στην ευρωπαϊκή αγορά. Δεν θέλω καν να αναφερθώ στον αγροτικό τομέα, ο οποίος είναι επίσης πολύ προχωρημένος».

Κινητήριος μοχλός για την απόφαση της ProCredit Bank να δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα υπήρξε κατά τον Κλάους-Πέτερ Τσάιτινγκερ και ένας επιπλέον λόγος: «Είμαι και πολιτικά σκεπτόμενος άνθρωπος και έτσι ήθελα να στείλω ένα μήνυμα. Δεν σκοπεύω να συμμετάσχω στη συνήθη δυσφήμηση της Ελλάδας. Θέλω να κάνω επιχειρηματικές συναλλαγές και ταυτόχρονα επιθυμούμε να έχουμε μια προσέγγιση σε μακροπρόθεσμη και βιώσιμη βάση», επισήμανε, αναγνωρίζοντας ότι «δεν πρόκειται να αποκομίσουμε απίστευτα μεγάλα κέρδη στην Ελλάδα, αλλά θέλουμε να δηλώσουμε ότι αυτή είναι η Ευρώπη και βρισκόμαστε και εκεί».

Όπως παραδέχεται ο πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της ProCredit Bank, η κίνησή του σαφώς δεν έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα, αλλά «πηγαίνω στην Ελλάδα επειδή είμαι πεπεισμένος και σε οικονομικό επίπεδο».

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί επιλέχθηκε για την επέκταση στην Ελλάδα η ProCredit Βουλγαρίας, ο Κλάους-Πέτερ Τσάιτινγκερ αναφέρει ως επιχείρημα το μικρότερο επενδυτικό ρίσκο. Δεν αποκλείει, εξάλλου, το άνοιγμα αυτόνομης τράπεζας του ομίλου και στην Ελλάδα αργότερα.

Η δυσκολία των ελληνικών τραπεζών να χορηγήσουν ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας λειτουργεί κατά κάποιο τρόπο ως «πρόσκληση», επισημαίνει ο γερμανός τραπεζίτης.

Όπως επισήμανε ο Κλάους-Πέτερ Τσάιτινγκερ, «στην τελευταία μου επίσκεψη στην Ελλάδα πλήρωνε κανείς 7% επιτόκιο για δάνεια. Εμείς παίρνουμε περίπου 4-4,5%».

Κατά τον Κλάους-Πέτερ Τσάιτινγκερ υπάρχουν ανταγωνιστικές ελληνικές εταιρείες «παντού» αρκεί να κρατά κανείς «ανοικτά τα μάτια και να επισκέπτεται τις εταιρείες».