Πέμπτη 6 Μαΐου 2021
x

ΔΑΝΙΑ: ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΤΗΣ JOHNSON&JOHNSON ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΣΗΣ

Τόσο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), όσο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), έχουν δώσει το «πράσινο φως» στη χορήγηση του εμβολίου.

Η Δανία -η πρώτη χώρα της Ευρώπης που διέκοψε τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca για την Covid-19 τον Απρίλιο- ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα, ότι θα πράξει αναλόγως και για το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, λόγω πιθανών σοβαρών παρενεργειών.

Τόσο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), όσο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), έχουν δώσει το «πράσινο φως» στη χορήγηση του εμβολίου.

«Η Εθνική Αρχή Υγείας της Δανίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα πλεονεκτήματα από τη χρήση του εμβολίου της Johnson & Johnson για την Covid-19 δεν υπερτερούν του κινδύνου πρόκλησης μιας πιθανής ανεπιθύμητης ενέργειας, της VITT (ένα πολύ σπάνιο είδος θρόμβωσης) στους ανθρώπους που λαμβάνουν το εμβόλιο. Κατά συνέπεια, θα συνεχίσει το πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού για την Covid-19 χωρίς το εμβόλιο της Johnson & Johnson» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η Δανία δεν είχε δώσει μέχρι και σήμερα την έγκρισή της για τη χρήση του εμβολίου που κυκλοφορεί στην Ευρώπη με την ονομασία Janssen.

Εκτιμάται ότι η σημερινή απόφασή της θα καθυστερήσει κατά τέσσερις εβδομάδες την εκστρατεία ανοσοποίησης στη χώρα, όπου η πανδημία θεωρείται ότι έχει τεθεί «υπό έλεγχο».

Οι περισσότεροι άνθρωποι που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, καθώς και το υγειονομικό προσωπικό έχουν ήδη εμβολιαστεί με άλλα σκευάσματα. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ανακοίνωση, το 23,4% των Δανών έχει κάνει την πρώτη δόση εμβολίου και το 11,5% έχει λάβει και τη δεύτερη.

Σήμερα, στην Ευρώπη έχουν λάβει έγκριση χρήσης τέσσερα εμβόλια για την Covid-19: των εταιρειών Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ