Skip to main content

Δανιηλίδης: Διαπαραταξιακό προεδρείο στην ΠΕΔ-ΚΜ

Πρόταση για διαπαραταξιακό προεδρείο και εκτελεστική επιτροπή κατέθεσε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης.

Πρόταση για διαπαραταξιακό προεδρείο και εκτελεστική επιτροπή κατέθεσε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης.

Στην ομιλία του, ο κ. Δανιηλίδης απηύθυνε έκκληση για «ενότητα και κοινή πορεία στο δρόμο στον οποίο πρέπει να βαδίσει η τοπική αυτοδιοίκηση, μέσα στους τόσο κρίσιμους καιρούς που περνά η πατρίδα μας».

«Δεν πρόκειται για μία απλή, τυπική διαδικασία, αλλά για μία ιστορική στιγμή στην οποία καλείται όλη η αυτοδιοικητική οικογένεια της Κεντρικής Μακεδονίας να υπογράψει ένα πρωτόκολλο συνεργασίας, με αλληλεγγύη και σύμπνοια για να αντιμετωπίσει από κοινού τα οξυμένα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης και του τόπου μας, μέσα σε μία τόσο κρίσιμη και δύσκολη συγκυρία», τόνισε ο κ. Δανιηλίδης, και πρόσθεσε: «Με τον Καλλικράτη η αυτοδιοίκηση μπήκε σε νέους ορίζοντες, αντιμετωπίζει προκλήσεις, αλλά και τεράστια προβλήματα. Θα πασχίσουμε μαζί με το άξιο προσωπικό μας, για το οποίο είμαστε υπερήφανοι, για να συγκροτήσουμε ένα μάχιμο και αξιόπιστο μηχανισμό υποστήριξης στο πλευρό του κάθε δήμου».

Αναφερόμενος στους κεντρικούς στόχους της διοίκησής του ο κ. Δανιηλίδης τόνισε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η λειτουργία της ΠΕΔ να στηρίζεται σε δημοκρατικές διαδικασίες,  στη συλλογικότητα και την ενότητα στη δράση, στη συναίνεση στην απόφαση, στη διαφάνεια στη λειτουργία και τη διαχείριση.  Δεύτερη προτεραιότητα είναι η οργάνωση των υπηρεσιών της ΠΕΔ, με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι παραγωγικές, αποτελεσματικές και μόνιμοι συνεργάτες των δήμων. Τρίτη προτεραιότητα είναι η υλοποίηση σύγχρονων πολιτικών για την αυτοδιοίκηση, για την προάσπιση των θεσμικών της κατακτήσεων και τη διεκδίκηση νέων, για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας και την αναβάθμισή της. Τέλος, τέταρτη προτεραιότητα είναι η λήψη πρωτοβουλιών για την τοπική, περιφερειακή και κοινωνική ανάπτυξη, με σκοπό η περιφέρειά μας να αναδειχθεί σε περιφέρεια της πράσινης ανάπτυξης, των ανοικτών οριζόντων, ανθρώπινη, φιλική και φιλόξενη που κρατά τους ανθρώπους της στον τόπο τους, παρέχοντάς τους κίνητρα για απασχόληση και υψηλή ποιότητα ζωής.

Στο πλαίσιο των διαφανών και δημοκρατικών διαδικασιών ο κ. Δανιηλίδης  πρότεινε να είναι διαπαραταξιακό το προεδρείο και η εκτελεστική επιτροπή, με την εκλογή αντιπροέδρου και ενός μέλους από την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης.  «Σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές δεν μας περισσεύει κανείς, δεν έχουμε το δικαίωμα να αποκλείσουμε κανέναν, πρέπει ενωμένοι να προχωρήσουμε» είπε χαρακτηριστικά, για να προσκαλέσει όλα τα μέλη της αυτοδιοικητικής οικογένειας της Περιφέρειας να συμμετέχουν ενεργά στις συνεδριάσεις, τις θεματικές και τις γεωγραφικές επιτροπές της Π.Ε.Δ.-Κ.Μ. «Μπορούμε να είμαστε έτοιμοι και θα είμαστε. Οι κοινωνίες άλλαξαν και αλλάζουν. Ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης βρίσκεται σε νέα εποχή. Η σύγκρουσή μας απέναντι σε κάθε εξουσία πρέπει να γίνει από κοινού, με συναίνεση και ομοφωνία. Να φέρουμε την ΠΚΜ στην κορυφή των περιφερειών της χώρας μας και στις πρώτες της Ευρώπης», τόνισε ο κ. Δανιηλίδης.

Αποχή και λευκό από την αντιπολίτευση

Η παράταξη «Αδέσμευτη Δημοκρατική Αυτοδιοικητική Κίνηση» αρνήθηκε το διαπαραταξιακό προεδρείο και απείχε από την όλη διαδικασία. Όπως είπε στην ομιλία του ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, «δε θέλουμε με την παρουσία μας να νομιμοποιήσουμε το αποτέλεσμα μίας εκλογής με καλπονοθευτικό σύστημα και μίας αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς όπως αυτής που επιδείχτηκε από τη σημερινή πλειοψηφία, στην εκλογική διαδικασία». Ο κ. Κυρίζογλου άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τον Καλλικράτη, ο οποίος, όπως είπε, «σε συνδυασμό με  τη μείωση της χρηματοδότησης των δήμων και το μνημόνιο συνθλίβουν την αυτοδιοίκηση», καθώς και στην πλειοψηφούσα παράταξη γιατί, όπως είπε, δεν θίγει τα σοβαρότατα αυτά προβλήματα. «Θα ασκήσουμε γόνιμη κριτική. Θα συμβάλουμε στη στήριξη της αυτοδιοίκησης και του τόπου μας με τη δημιουργική συμμετοχή μας στις επιτροπές», τόνισε ο κ. Κυρίζογλου.

Λευκό στις ψηφοφορίες ανακοίνωσε από την πλευρά της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Κωνσταντινίδης, ο οποίος τόνισε ότι «κατά τη γνώμη μας η Τ.Α οφείλει να είναι απέναντι στην κυρίαρχη πολιτική. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να πληρώσουν το μάρμαρο. Οι δήμοι πρέπει να μπουν μπροστά στον αγώνα για μία άλλη εξουσία».

Σημειώνεται ότι χθες συκροτήθηκε το διοικητικό συμβούλιο με αντιπρόεδρο τον δήμαρχο Θέρμης, Θόδωρο Παπαδόπουλο, και γραμματέα τον δήμαρχο Κασσάνδρας, Βασίλη Παπαγιάννη. Οι παραπάνω, μαζί με το δημοτικό σύμβουλο Κιλκίς, Δημήτρη Τερζίδη, και τον δήμαρχο Καλαμαριάς, Θεοδόση Μπακογλίδη, οι οποίοι επίσης εκλέχτηκαν χθες, συγκροτούν πλέον την εκτελεστική επιτροπή της Π.Ε.Δ.-Κ.Μ.

Εξάλλου, χθες το πρωί συγκροτήθηκε σε σώμα και το εποπτικό συμβούλιο της Π.Ε.Δ.-Κ.Μ. Πρόεδρος εκλέχθηκε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, και αντιπρόεδρος ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, Λάζαρος Ζαχαριάδης. Μέλη του οργάνου είναι ο δήμαρχος Χαλκηδόνας, Παναγιώτης Δαϊκούδης, και οι δημοτικοί σύμβουλοι Θεσσαλονίκης, Χρήστος Μάτης και Χρυσούλα Γιαταγάνα.