Skip to main content

Δανιηλίδης: Να ενταχθούν τα Δημοτικά Ιατρεία στο σύστημα Πρωτοβάθμιας

Το Δημοτικό Ιατρικό Κέντρο στην οδό Επταπυργίου στις Συκιές, αναμένεται να αποτελέσει τη ναυαρχίδα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στον δήμο.

Την αδήριτη ανάγκη τα Δημοτικά Ιατρεία να αποκτήσουν επιτέλους θεσμική υπόσταση και η κυβέρνηση να διορθώσει το λάθος της ώστε να αλλάξει ο νόμος και να τα εντάξει στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας επιτρέποντας τη διασύνδεσή τους με τον ΕΟΠΥΥ, ανέδειξε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης σε Συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε σήμερα για τον απολογισμό του δημοτικού δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Έχοντας στο πλευρό του τον πρόεδρο του Δημοτικού Κέντρου Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης (ΔΚΚΠΑ) Αρίστο Γαλανό, την αντιπρόεδρο Ελένη Αντωνιάδου και τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας Μιχάλη Βουλγαρίδη, παρουσίασε τα στοιχεία των ετών 2017 και 2018, σύμφωνα με τα οποία τα Δημοτικά Ιατρεία που λειτουργούν στον δήμο Νεάπολης-Συκεών αναδεικνύονται σε κυψέλες παροχής υψηλών προδιαγραφών υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και συνιστούν παράδειγμα για την θεσμική τους κατοχύρωση με νόμο ως βασικής αρμοδιότητας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όπως προκύπτει από τον απολογισμό της διετίας, οι διάφορες εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν σε αυτά για το μεν 2017 ανέρχονται στις 104.674 και για το δε 2018 στις 113.045 έχοντας σημειώσει αύξηση 8%.

«Εάν κοστολογηθούν αυτές οι εξετάσεις πολύ εύκολα καταλαβαίνει κανείς γιατί πρέπει επιτέλους να γίνει και στη χώρα μας αυτό που εδώ και πολλές δεκαετίες συμβαίνει στις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες, θα καταλάβει γιατί πρέπει να μεταφερθεί η αρμοδιότητα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους δήμους. Τα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν για το Σύστημα Υγείας και το ασφαλιστικό είναι τέτοια που δεν μπορούν να αναβάλλουν άλλο τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Κατ’ αρχήν εξοικονομούνται τεράστιοι πόροι για τα Ταμεία, ελέγχεται και πατάσσεται η κερδοσκοπία περί την υγεία, ενώ ταυτόχρονα αναβαθμίζονται οι υπηρεσίες προς τους συμπολίτες μας που εξυπηρετούνται με αξιοπρέπεια. Αυτή είναι η λύση που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα μας και το μοντέλο που καθιέρωσε ο δήμος μας πρέπει άμεσα να επεκταθεί σε όλη την επικράτεια διορθώνοντας η κυβέρνηση το μεγάλο λάθος που έκανε αγνοώντας το αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να εντάξει τα Δημοτικά Ιατρεία στο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Η αλλαγή του νόμου είναι επιτακτική ανάγκη ώστε οι δήμοι να παρέχουν αναγνωρισμένες υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους πολίτες», τόνισε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.



«Είμαστε αποφασισμένοι…»

Να σημειωθεί ότι στον δήμο Νεάπολης-Συκεών λειτουργούν σήμερα τρία δημοτικά ιατρικά κέντρα εξοπλισμένα με σύγχρονο ιατροδιαγνωστικό εξοπλισμό και δημοτικά ιατρεία σε κάθε ΚΑΠΗ, εννέα συνολικά, εξυπηρετώντας περισσότερα από 10.200 μέλη. Οι ιατρικές υπηρεσίες παρέχονται στους ανασφάλιστους, μετανάστες και παιδιά, μέσα από ένα διευρυμένο δίκτυο που υποστηρίζεται από συνολικά 35 ιατρούς 18 διαφορετικών ειδικοτήτων.

Ο δήμαρχος έκανε ειδική αναφορά στο Δημοτικό Ιατρικό Κέντρο, που έχει ανεγερθεί επί της οδού Επταπυργίου στις Συκιές, και αναμένεται να αποτελέσει τη ναυαρχίδα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο δήμο Νεάπολης-Συκεών, εξυπηρετώντας όχι μόνο τα μέλη των ΚΑΠΗ αλλά και όλους τους δημότες.

«Πρόκειται για μια μεγάλη επένδυση στον τομέα αυτόν που θα εξοπλισθεί με σύγχρονο εξοπλισμό και θα παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε όλους τους δημότες. Το κτίριο είναι ήδη έτοιμο και προχωράμε στις διαδικασίες του εξοπλισμού του, με τον συνολικό προϋπολογισμό των 7 εκατ. ευρώ να καλύπτεται από το δημοτικό ταμείο. Είναι ένας υψηλός στόχος που είμαστε αποφασισμένοι να τον υλοποιήσουμε και να λειτουργήσουμε το Ιατρικό Κέντρο όπως το οραματιστήκαμε προς όφελος της κοινωνίας χωρίς να πτοούμαστε από τα εμπόδια που κάποιοι προβάλλουν. Δεν είμαστε αντίπαλοι των ιδιωτικών κέντρων, αλλά υπέρ του υγιούς ανταγωνισμού με μόνη επιδίωξη να εξασφαλίσουμε στους συμπολίτες και συνδημότες μας το καλύτερο επίπεδο υπηρεσιών», τόνισε ο Σίμος Δανιηλίδης.

«Είμαστε περήφανοι για το δίκτυο των Δημοτικών Ιατρείων που συνεχώς επεκτείνεται και διευρύνεται, και δεν θα σταματήσουμε να επεκτείνουμε τα σχέδιά μας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΔΚΚΠΑ Αρίστος Γαλανός. Από την πλευρά της, η αντιπρόεδρος Ελένη Αντωνιάδου ανέδειξε το πλαίσιο της παροχής υπηρεσιών στους ωφελούμενους που κυριαρχείται από τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στους «ικανούς και άξιους επιστήμονες που επιλέγονται με αυστηρά κριτήρια και απόλυτη διαύγεια».



Τέλος, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας Μιχάλης Βουλγαρίδης, μετέφερε την απήχηση που έχει το δίκτυο του δήμου στην κοινωνία, καθώς από τη θέση του εισπράττει «καθημερινά την ικανοποίηση των ανασφάλιστων και οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών μας» και «συμβάλλει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση προβλημάτων και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής».