Skip to main content

Δανιηλίδης: Θα θρηνήσουμε θύματα από τη μαζική επανεμφάνιση αγριογούρουνων

Ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών σημειώνει πως αγέλες αγριογούρουνων κυκλοφορούν σε κεντρικούς άξονες του δήμου απειλώντας την ασφάλεια των κατοίκων.

Την ανησυχία του για τη μαζική επανεμφάνιση αγριογούρουνων στις δημοτικές ενότητες Πεύκων, Συκεών και Αγίου Παύλου εκφράζει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης.

Ο δήμαρχος έστειλε επιστολή προς τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Πρόεδρο του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. Αλέξη Τσίπρα, τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής κ. Νίκο Ανδρουλάκη, τον Γεν. Γραμματέα Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε. κ. Δημήτρη Κουτσούμπα, τον Πρόεδρο «Ελληνικής Λύσης» κ. Κυριάκο Βελόπουλο, τον Γραμματέα του ΜέΡΑ25 κ. Γιάνη Βαρουφάκη, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη, τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστο Στυλιανίδη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα, τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Αμυρά, τον Υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρο Καλαφάτη, τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο, τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης κ. Ιωάννη Σάββα, τον Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Δασών ΑΔΜΘ κ. Νικήτα Φραγκισκάκη, την Προϊσταμένη του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης κα. Σουλτάνα Καλαϊτζή, τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα, τους Βουλευτές Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης και τους Δημάρχους του Νομού Θεσσαλονίκης, «ως τελευταία κραυγή αγωνίας πριν θρηνήσουμε θύματα, μετά τα αλλεπάλληλα φαινόμενα μαζικής επανεμφάνισης αγριογούρουνων μέσα στο περιαστικό δάσος», κατά δεκάδες, στις Δ.Ε. Πεύκων, Συκεών και Αγίου Παύλου, μεταξύ της Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης και της Λεωφόρου Γεωργίου Παπανικολάου, και κατόπιν της δημοσιότητας που έχει λάβει το θέμα.

Αναλυτικά η επιστολή τους δημάρχου:

«Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Το τελευταίο διάστημα το φαινόμενο της μαζικής επανεμφάνισης των αγριογούρουνων στον οικισμό των Πεύκων έχει προσλάβει έντονα επικίνδυνες και ανησυχητικές διαστάσεις καθώς κυκλοφορούν κατά δεκάδες στους κεντρικούς δρόμους και στις αυλές των σπιτιών, ενώ έχουν φθάσει μέχρι και τα όρια της περιφερειακής οδού.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, που βιντεοσκόπησαν και φωτογράφισαν αγριογούρουνα στις αυλές των κατοικιών τους, το φαινόμενο μέσα στον Ιούλιο βρέθηκε σε έξαρση καθώς κατά αγέλες συνέχιζαν να κατεβαίνουν από το παρακείμενο δάσος του Σέιχ-Σου. Ο αριθμός των άγριων αυτών ζώων έχει αυξηθεί πάρα πολύ, και η κατάσταση ενδέχεται πολύ σύντομα να είναι μη ελεγχόμενη λόγω της ραγδαίας αύξησης του πληθυσμού.

Χαρακτηριστικές είναι οι πολυάριθμες μαρτυρίες κατοίκων της Δημοτικής Ενότητας Πεύκων για την παρουσία αγριογούρουνων το τελευταίο χρονικό διάστημα σε όλο το εύρος της περιοχής. Αγέλες αγριογούρουνων έχουν καταγραφεί σε κεντρικούς δρόμους των Πεύκων και συγκεκριμένα επί της Λεωφ. Παπανικολάου, τον κεντρικό άξονα της Ενότητας και τον δρόμο που οδηγεί στο Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου», επί της οδού Κωνσταντινουπόλεως, στις οδούς Αγίας Τριάδος, Ρόδων και Δημοκρατίας, καθώς και επί της οδού Ειρήνης, όπου τον μήνα Ιούλιο διέσχισαν το σημείο μπροστά από το Δημοτικό Κατάστημα!

Αντίστοιχα, αγέλες αγριογούρουνων αναφέρονται σε όλη την έκταση της περιοχής και όχι αποκλειστικά πλησίον του δάσους, διέρχονται πλέον δηλαδή στο σύνολο του αστικού περιβάλλοντος, όπως για παράδειγμα στις οδούς Ονείρων, Πλάτωνος, Σωκράτους, Νίκης, Αγγέλων, Ευτυχίας, κλπ. Η διέλευσή τους, ειδικά μέσα από τους κεντρικούς οδικούς άξονες της περιοχής, οδηγεί συχνά στη διακοπή της κυκλοφορίας και ελλοχεύει ο κίνδυνος να προκληθούν σοβαρά τροχαία ατυχήματα.

Η κατάσταση διευθετείται με την συνδρομή της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής όταν απαιτείται. Μάλιστα, λόγω της ραγδαίας αύξησης των αγριογούρουνων στην περιοχή έχουν σχηματιστεί πολυπληθείς αγέλες, σύμφωνα με τις καταγεγραμμένες μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής, οι οποίες αποτελούνται κάθε φορά από τουλάχιστον δώδεκα αγριογούρουνα, ενώ σε σημείο της περιοχής και συγκεκριμένα στην οδό Αρτέμιδος σε ακάλυπτο χώρο έχει καταγραφεί αγέλη αποτελούμενη από 24 αγριογούρουνα, τέσσερα μεγάλα και 20 μικρά!

Τα αγριογούρουνα αναζητούν τροφή και παρατηρείται συχνά η αναζήτηση αυτής σε κάδους απορριμμάτων ή η κατανάλωση καρπών δένδρων, όπως μουριές και συκιές. Πολλές είναι οι φορές επίσης όπου οι κάτοικοι έρχονται αντιμέτωποι με τα αγριογούρουνα, και ακόμη περισσότερο τα παιδιά που παίζουν ανέμελα σε διάφορα κεντρικά σημεία της περιοχής, είτε ακόμη και έξω από τις κατοικίες τους, με αποτέλεσμα να τρομάζουν και συχνά να μην αντιδρούν κατάλληλα έτσι ώστε να υπάρχει σοβαρός κίνδυνός για την ασφάλειά τους.

Προκειμένου να γίνει αντιληπτή η σοβαρότητα της κατάστασης επισυνάπτουμε χάρτη της περιοχής με τα σημεία, καθώς και οπτικοακουστικό υλικό που έχει συγκεντρωθεί με τη συνδρομή των κατοίκων της περιοχής.
Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να θρηνήσουμε θύματα καθώς είναι μεγάλος ο κίνδυνος για σοβαρά τροχαία. Μας το θυμίζει με τον δραματικότερο τρόπο το δυστύχημα που συνέβη στην επαρχιακή οδό Κιλκίς-Ν. Πετριτσίου (11.7.2022), όπου δυο νέα άτομα έχασαν τη ζωή τους και άλλα τραυματίσθηκαν σοβαρά εξαιτίας των αγριόχοιρων.

Αυτό ακριβώς είναι η μεγάλη μας αγωνία και φόβος, δηλαδή μήπως συμβεί ένα παρόμοιο δυστύχημα, ακόμη και πολύνεκρο, στην Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης, όταν τα αγριογούρουνα κατά αγέλες 15-20 ατόμων κατέβουν από το παρακείμενο δάσος και επιχειρήσουν να διασχίσουν την οδό. Δεν θέλουμε να φανταστούμε τί μπορεί να συμβεί σε μια τέτοια περίπτωση κατά τις νυχτερινές και μεταμεσονύκτιες ώρες σ’ αυτήν την οδό με την πολύ μεγάλη κίνηση οχημάτων, και μάλιστα με μεγάλες ταχύτητες, δεδομένου ότι ο υπάρχων φωτισμός δεν είναι καθημερινά σε πλήρη λειτουργία, αλλά ούτε και καθημερινή αστυνόμευση-κίνηση περιπολικών υπάρχει. Έτσι, εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς τί τραγικό γεγονός μπορεί να συμβεί όταν σε βραδινές ώρες οδηγοί βρεθούν όλως αιφνιδίως αντιμέτωποι με διερχόμενες αγέλες και συγκρουστούν με αυτές. Το βέβαιο είναι ότι θα θρηνήσουμε θύματα, κάτι που οι πάντες απεύχονται...

Ο κίνδυνος αυτός, όμως, υπάρχει και στη λεωφόρο Γεωργίου Παπανικολάου, όπου -έτσι κι αλλιώς- τα ασθενοφόρα, που μεταφέρουν ασθενείς, είναι αναγκασμένα να αναπτύσσουν μεγάλη ταχύτητα, ενώ με μεγάλες ταχύτητες κινούνται Ι.Χ. οχήματα και φορτηγά.

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Με τον δραματικότερο και εντονότερο τρόπο, λοιπόν, με την παρούσα επιστολή, στέλνουμε μήνυμα «SOS» για την αντιμετώπιση της κατάστασης, η οποία σκορπά φόβο και τρόμο στους κατοίκους που ανυποψίαστοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τις αγέλες των αγριογούρουνων στις αυλές των κατοικιών τους και σε κοινόχρηστους χώρους όπου συχνάζουν πολίτες και μικρά παιδιά.
Έτσι, για μια ακόμη φορά επανερχόμαστε στο θέμα και σας καλούμε να αναλάβετε άμεσες πρωτοβουλίες για τον έλεγχο και τον περιορισμό του φαινομένου πριν θρηνήσουμε θύματα. Η έξαρσή του εγκυμονεί κινδύνους για τους κατοίκους, αλλά και για τους εποχούμενους που ανά πάσα στιγμή μπορούν να βρεθούν απέναντι σε αγέλες στο οδόστρωμα των δρόμων που διασχίζουν.
Κατόπιν όλων των παραπάνω, σας παρακαλούμε να προβείτε άμεσα στις δικές σας ενέργειες για την αντιμετώπιση του φαινομένου και την πρόληψη κάθε ανεπιθύμητου τραγικού συμβάντος.


Με βαθύ σεβασμό
Ο Δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών


Σίμος Θ. Δανιηλίδης
Αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας
Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ».