Skip to main content

Δάνειο 85 εκατομμυρίων ευρώ για περισσότερο... φως

Το δάνειο προβλέπεται να χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση πολυάριθμων αιολικών πάρκων και μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών σε νησιά και ηπειρωτική χώρα.
Σημαντική ώθηση αναμένεται να δώσει στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην Ελλάδα η συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της εταιρίας «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» για τη χορήγηση δανείου ύψους 85 εκατ ευρώ. Με τα κεφάλαια αυτά, η τελευταία προβλέπεται να χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση πολυάριθμων αιολικών πάρκων και μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών κυρίως σε νησιά όσο και στην ηπειρωτική χώρα.
 
Σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται 14 αιολικά πάρκα και 4 μικροί υδροηλεκτρικοί σταθμοί. Η συνολική ηλεκτροπαραγωγική ικανότητα από αυτές τις εγκαταστάσεις θα ανέλθει σε 90 megawatts. Κι αναμένεται να δώσουν μεγάλη «ανάσα» ως προς την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας και ειδικά εκείνων των τμημάτων της που είναι οι πιο «αδύναμες».
 
Στο μεταξύ και πάλι από το κομμάτι της ενέργειας το τελευταίο διάστημα στην αγορά πολλά ακούγονται και πάλι, αναφορικά με το project της πώλησης των ΕΛΠΕ. Οι πληροφορίες ωστόσο επιμένουν ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση, ούτε καν διάθεση, για να συμμετάσχει ο όμιλος Λάτση στο διαγωνισμό για την πώληση του 20% των μετοχών των ΕΛΠΕ που έχει στο χαρτοφυλάκιο του το Δημόσιο. Οι δύο σύμβουλοι του project (Goldman Sachs και Εθνική) θα κάνουν τις τελικές τους προτάσεις για τον διαγωνισμό τέλη Μαρτίου.