Skip to main content

Φωτιά στο δάσος Δαδιάς: Νέα απειλητική αναζωπύρωση, νέο μήνυμα εκκένωσης του χωριού (vid)

Παραμένει ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στη Δαδιά με συνεχείς αναζωπυρώσεις σε διάφορα σημεία, κυρίως στη δυτική πλευρά του δάσους - Νέο μήνυμα από το 112

Μήνυμα μέσω του 112 να εκκενώσουν το χωριό της Δαδιάς, καθώς υπάρχει κίνδυνος να επεκταθεί η πυρκαγιά που μαίνεται για τέταρτη συνεχόμενη μέρα στην περιοχή του Εθνικού Δρυμού, έλαβαν οι κάτοικοι της περιοχής.

Η πυρκαγιά παραμένει ανεξέλεγκτη με συνεχείς αναζωπυρώσεις σε διάφορα σημεία κυρίως στην δυτική πλευρά του δάσους. Και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλει η ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής με τη συνδρομή του στρατού, της Πολιτικής Προστασίας, των δήμων, του Δασαρχείου και εθελοντικών ομάδων, η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη, καθώς η μορφολογία του εδάφους δημιουργεί εμπόδια στη μάχη για να περιοριστούν τα πύρινα μέτωπα.

Το μήνυμα εστάλη στις 20.45 με τους κατοίκους να καλούνται να εκκενώσουν άμεσα το χωριό κινούμενοι προς Σουφλί δια μέσου Γιάννουλη. Ήδη, πάντως, όπως ανέφερε στη Voria.gr ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος, η πλειονότητα των 420 κατοίκων έχει εγκαταλείψει από χθες το βράδυ το χωριό, με εξαίρεση τους νέους που δίνουν κι αυτοί τη μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Οι περισσότεροι έχουν πάει σε συγγενικά τους πρόσωπα, ενώ 25 άνθρωποι, κυρίως ηλικιωμένοι, φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία της περιοχής.

Ο δήμαρχος χαρακτήρισε την κατάσταση απρόβλεπτη, καθώς διαρκώς αλλάζει. «Η κατάσταση είναι απρόβλεπτη, γιατί υπάρχει κάτω υψηλή βλάστηση, έως και ένα μέτρο. Τη φωτιά πολλές φορές την καταπολεμάμε, αλλά βγαίνει από πίσω με τα κουκουνάρια που πετάνε 40 – 50 μέτρα. Υπάρχει αλλαγή καταστάσεων συνεχώς. Η δύναμη των πυροσβεστών μεγάλη, αλλά δεν μπορούν να προσεγγίσουν. Το δάσος είναι παρθένο, τα αεροπλάνα ρίχνουν νερό, αλλά δεν μπορεί να πάει κάτω, γιατί και τα δέντρα είναι πολύ ψηλά, η φωτιά ξαναβγαίνει. Μακάρι μέχρι αύριο να μπορέσουμε να την περιορίσουμε, γιατί από Τετάρτη επιδεινώνεται η κατάσταση. Και μετά να δούμε τι συνέπειες θα έχουμε, οικολογικές, οικονομικές, κοινωνικές», ανέφερε στη Voria.gr.

 

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Χρήστος Μέτιος, μιλώντας στη Voria.gr σημείωσε πως αυτή τη στιγμή τα κρίσιμα μέτωπα εντοπίζονται στην περιοχή δυτικά – νοτιοδυτικά του χωριού της Δαδιάς. Το πρόβλημα, όπως είπε, είναι ότι υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις λόγω της πυκνής βλάστησης και των πευκοβελόνων. «Αυτές τις συνεχείς αναζωπυρώσεις λόγω των ανέμων σε μία περιοχή που δεν έχει καθαριστεί εδώ και χρόνια δεν ήταν εύκολο να τις ελέγξεις. Οι βελόνες των πεύκων που είναι μισό με ένα μέτρο είναι σαν μπαρούτι. Η περιοχή έχει πολλές δυσκολίες λόγω του εδάφους, έχει χαράδρες με βράχια και δεν μπορεί να διαμορφωθεί δρόμος. Δεν είναι εύκολο να πάνε οι πυροσβέστες, ούτε να πλησιάσουν τα ελικόπτερα, αν έχει πολύ καπνό. Η μάχη, πάντως, δίνεται. Έχουν συγκεντρωθεί όλες οι δυνάμεις», ανέφερε.

Το μόνο αισιόδοξο είναι ότι η πυρκαγιά ακόμα δεν έχει φτάσει στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού, ενώ η μέχρι στιγμής καμένη έκταση είναι μικρότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, όπως διαπιστώθηκε από την αυτοψία που έκανε και ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής, Χρήστος Στυλιανίδης. «Στον πυρήνα Α1 του Εθνικού Δρυμού που είναι ο πιο σημαντικός από άποψη βιοποικιλότητας και είναι περίπου 20.000 δεν έχει μπει η φωτιά. Στον πυρήνα Α2, που είναι πάνω από 60.000 στρέμματα έχει μπει σε μια περιοχή, η οποία όμως δεν έχει καεί ολοσχερώς. Την περπατήσαμε με τον υπουργό, για να έχουμε μία εκτίμηση όλοι μας. Περάσαμε μέσα από τις καμένες περιοχές, όπου μεγάλα τμήματα αυτούσια παραμένουν άθικτα. Σε κάποια σημεία έχουν καεί οι βάσεις των δέντρων και μπορεί να αντέξουν, όπως μας λένε οι δασολόγοι. Περιοχές που έχει ευθείες φωτιάς ή που μπορεί να γίνουν αναζωπυρώσεις είναι μέσα σε αυτήν την περιοχή, αλλά δεν έχει καεί ολοσχερώς. Είναι λίγο καλύτερη η κατάσταση από τις αρχικές εκτιμήσεις ότι κάηκαν 12.000 στρέμματα», τόνισε ο κ. Μέτιος.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή επιχειρούν αδιάκοπα 320 Πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν από αέρος καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας 10 αεροσκάφη και 13 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν οι Δασικές Υπηρεσίες Έβρου οι οποιες κατευθύνουν τους υλοτόμους των δασικών συνεταιρισμών της περιοχής και των όμορων δασαρχείων Διδυμότειχου και Αλεξανδρούπολης οι οποιοι δημιουργούν επιπλέον αντιπυρικές ζώνες και λωρίδες και διαπλατύνουν υφιστάμενες.

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας έχει διαθέσει, 8 μηχανήματα έργου και 1 ομάδα «Δευκαλίωνα» αποτελούμενη από 36 στελέχη, 4 υδροφόρα οχήματα , Επίσης συνδράμει η τοπική αυτοδιοίκηση που έχει διαθέσει μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων.