Skip to main content

Δαυίδ Σαλτιέλ: Κάλεσμα για τις εκδηλώσεις μνήμης του Ολοκαυτώματος

Η Θεσσαλονίκη αγκαλιάζει το Ολοκαύτωμα, θέλει να μάθει και να αναγνωρίσει γιατί έγινε, είπε ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης.

Κάλεσμα προς όλους να παραβρεθούν στις εκδηλώσεις της ερχόμενης Κυριακής, 29 Ιανουαρίου, στη Θεσσαλονίκη, για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, απηύθυνε ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Πρακτορείο FM, ο κ. Σαλτιέλ ανέφερε πως «είναι μια πάρα πολύ μεγάλη μέρα, το ελληνικό κράτος έχει θεσπίσει την 27η Ιανουαρίου ως Ημέρα Μνήμης για όλους αυτούς που χάθηκαν, καλούμε όλο τον κόσμο να παραβρεθεί σε αυτή την ημέρα μνήμης».

Παράλληλα, επεσήμανε πως η Θεσσαλονίκη «αγκαλιάζει το Ολοκαύτωμα, θέλει να μάθει, να αναγνωρίσει γιατί έγινε, πώς έγινε και πώς να λειτουργούμε για να αποφύγουμε παρόμοια γεγονότα».

Το "ραντεβού" είναι για τις 11 το πρωί της Κυριακής, στο Λιμάνι (αίθουσα Φρίντα Λιάππα), όπου μετά την επιμνημόσυνη δέηση θα υπάρξουν χαιρετισμοί από εκπρόσωπο της κυβέρνησης, την πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα Irit Ben Abba, τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, την αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, τον κ. Σαλτιέλ και τον γενικό πρόξενο της Ρουμανίας και πρύτανη του προξενικού σώματος στη Θεσσαλονίκη Martin Ladislau Salamon.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα περιλαμβάνει κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ολοκαυτώματος των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, στη Λεωφόρο Νίκης, αλλά και τα εγκαίνια της έκθεσης «Την Επαύριον του Ολοκαυτώματος», στις 2 μετά το μεσημέρι, στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Σε ό,τι αφορά τον υπό σχεδιασμό Μουσείο του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Σαλτιέλ ανέφερε ότι στις 2 Φεβρουαρίου θα υπάρξει νέα επίσκεψη του Γερμανού υφυπουργού Εξωτερικών.

«Πραγματικά ενδιαφέρονται (οι Γερμανοί) καθώς δίνουν και την πρώτη χρηματοδότηση αυτό το έργο να προχωρήσει διότι και αυτοί θεωρούν ότι κάτι που αναφέρεται στην τραγωδία του Ολοκαυτώματος είναι πολύ σπουδαίο σήμερα που ο αντισημιτισμός ο ρατσισμός είναι ξανά ψηλά», τόνισε.