Skip to main content

DAX: Θετικές προοπτικές για το 2020 αλλά με αστερίσκους

Στον αστερισμό των εμπορικών πολέμων και του Brexit αναμένεται να κινηθεί και την ερχόμενη χρονιά το γερμανικό χρηματιστήριο

Μετά το θετικό πρόσημο που κατέγραψαν εν γένει το 2019 τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα περιθώρια περαιτέρω ανόδου την ερχόμενη χρονιά είναι μάλλον περιορισμένα. Τουλάχιστον για το γερμανικό χρηματιστήριο. Αυτό που αποκλείουν με σχετική βεβαιότητα πολλοί αναλυτές -και δη παρά την αβεβαιότητα που προκαλούν Brexit και εμπορικοί πόλεμοι- είναι να υπάρξει κάποια απροσδόκητα μεγάλη πτώση, όπως το 2018, στο αποκορύφωμα της εμπορικής σύγκρουσης ΗΠΑ και Κίνας.

Οι ίδιοι εκτιμούν μάλιστα ότι τα ρίσκα ενδεχόμενης ύφεσης έχουν περιοριστεί σημαντικά. Κατά τη διάρκεια της νέας χρονιάς όμως δεν αποκλείεται να πυκνώσουν τα σύννεφα της αβεβαιότητας πάνω από τα χρηματιστήρια. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος αποσταθεροποίησης απορρέει από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του ερχόμενου φθινοπώρου.

Στο +25% ο DAX το 2019

Για τον δείκτη DAX της Φρανκφούρτης οι αναλυτές προβλέπουν καταρχήν νέα ρεκόρ. Στα μέσα Δεκεμβρίου είχε φτάσει πολύ κοντά στο απόλυτο ρεκόρ των 13.596 μονάδων του 2018, για να χάσει όμως και πάλι έδαφος τις αμέσως επόμενες ημέρες και εν όψει των εορτών. Επρόκειτο για μια «υγιή βραχυπρόθεσμη εξυγίανση» του δείκτη, εκτιμά ο αναλυτής Μάρτιν Ουτσνάιντερ από την ιδιωτική τράπεζα Donner & Reuschel, σχολιάζοντας την πτώση των τελευταίων δυο εβδομάδων. Γενικότερα όμως, όπως προβλέπει, θα συνεχίσουν να κυριαρχούν στη γερμανική χρηματαγορά οι αυξητικές τάσεις. Σημειωτέον ότι το 2019 ο DAX ενισχύθηκε κατά 25%.

Οι εμπορικοί πόλεμοι προκαλούν τεράστια αβεβαιότητα

Την ερχόμενη χρονιά ωστόσο τα κέρδη αναμένεται να περιοριστούν σημαντικά. Διψήφιο ποσοστό αύξησης δεν προβλέπει σχεδόν κανένας αναλυτής. Οι πολλοί και διαφορετικοί παράγοντες οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας δεν αποκλείεται να προκαλέσουν σημαντικούς κλυδωνισμούς. Πόσο μάλλον που οι μεγαλύτερες πηγές ανησυχίας είναι «κληρονομιά» του 2019: το Brexit και οι εμπορικές διενέξεις. Η μερική εμπορική συμφωνία ΗΠΑ και Κίνας αλλά και η νίκη των Συντηρητικών στις βρετανικές εκλογές μετρίασαν μεν τις ανησυχίες, εντούτοις οι επικείμενες διαπραγματεύσεις σε αμφότερα μέτωπα αναμένεται να είναι εξαιρετικά σύνθετες, κοστοβόρες και χρονοβόρες.

Αβεβαιότητα προκαλούν -πέραν των δυο αυτών μεγάλων ζητημάτων- και οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την JPMorgan, ο αμερικανικός προεκλογικός αγώνας ενδέχεται να οδηγήσει καταναλωτές, επιχειρήσεις και επενδυτές στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου σε μια στάση αναμονής. Όπερ σημαίνει αναβολή αγορών και επενδύσεων μέχρι η κάλπη να βγάλει τον επόμενο ένοικο του Λευκού Οίκου.

Προς νέες παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών;

Παρά τη γενικευμένη αβεβαιότητα πάντως πολλοί αναλυτές προβλέπουν βελτίωση των οικονομικών προοπτικών για τις περισσότερες βιομηχανικές χώρες. Σε διαφορετική περίπτωση δεν αποκλείεται να αναλάβουν και πάλι δράση οι κεντρικές τράπεζες. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της VP Bank Τόμας Γκίτσελ δεν αποκλείει για παράδειγμα το ενδεχόμενο να προχωρήσει η αμερικανική FED εντός του 2020 σε μείωση των επιτοκίων.

Οι αμερικανικές εκλογές ενδέχεται να εξελιχθούν σε ανασταλτικό παράγοντα για αγορές και επενδύσεις στις ΗΠΑ

Στην Ευρωζώνη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι θα υπάρξει συνέχιση της ιδιαίτερα χαλαρής νομισματικής πολιτικής. Η νέα επικεφαλής της Ευρωτράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ έχει καταστήσει σαφές ότι αναμένει δημοσιονομική στήριξη από τις εθνικές κυβερνήσεις προκειμένου να σταθεροποιηθεί η Ευρωζώνη. Τα μηνύματα αυτά είναι μάλλον ευνοϊκά για τις χρηματαγορές.

Η Deutsche Bank βλέπει τον DAX στα τέλη του 2020 στις 14.000 μονάδες που θα σήμαινε αύξηση σε μονοψήφιο ποσοστό. Πιο συγκρατημένη στις εκτιμήσεις της η Commerzbank που προβλέπει 13.700 μονάδες τον επόμενο Δεκέμβριο.

Με δεδομένα πάντως τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια, πολλοί ειδικοί συνιστούν στους αποταμιευτές να επενδύσουν περισσότερο σε χρεόγραφα και κυρίως σε μετοχές. Άλλοι αναλυτές ωστόσο εκτιμούν ότι δεν είναι η κατάλληλη εποχή για να στραφούν αρχάριοι μικροεπενδυτές στο χρηματιστήριο.

Κλάουντια Μύλερ (dpa)

Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης

Πηγή: Deutsche Welle