Skip to main content

Deal μετά από 20 χρόνια με την Mercosur από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η συμφωνία που συνήφθη σήμερα θα καλύψει πληθυσμό 780 εκατομμυρίων και θα εδραιώσει πολιτικές και οικονομικές σχέσεις ΕΕ και Ν. Αμερικής.

Τη μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία παγκοσμίως έκλεισε σήμερα η Κομισιόν. Ύστερα από 20 ολόκληρα χρόνια διαπραγματεύσεων, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι χώρες του Mercosur (Βραζιλία, Παραγουάη, Ουρουγουάη και Αργεντινή) κατέληξαν σήμερα σε πολιτική συμφωνία για «μια φιλόδοξη, ισορροπημένη και ολοκληρωμένη εμπορική συμφωνία».

Το νέο εμπορικό πλαίσιο - μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ των δύο περιοχών - θα εδραιώσει μια στρατηγική πολιτική και οικονομική συνεργασία και θα δημιουργήσει σημαντικές ευκαιρίες για βιώσιμη ανάπτυξη και από τις δύο πλευρές, με σεβασμό στο περιβάλλον και διατήρηση των συμφερόντων των καταναλωτών της ΕΕ και ευαίσθητων οικονομικών τομέων.

Η συμφωνία που συνήφθη σήμερα θα καλύψει πληθυσμό 780 εκατομμυρίων και θα εδραιώσει τις στενές πολιτικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της Mercosur. Αντιπροσωπεύει μια σαφή δέσμευση από τις δύο περιφέρειες σε κανόνες που βασίζονται στο διεθνές εμπόριο και θα δώσει στις ευρωπαϊκές εταιρείες ένα σημαντικό ξεκίνημα σε μια αγορά με τεράστιο οικονομικό δυναμικό.

«Η συμφωνία υποστηρίζει τα υψηλότερα πρότυπα όσον αφορά την ασφάλεια των τροφίμων και την προστασία των καταναλωτών, καθώς και την αρχή της πρόληψης για την ασφάλεια των τροφίμων και τους περιβαλλοντικούς κανόνες και περιέχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τα εργασιακά δικαιώματα και την προστασία του περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής της συμφωνίας για το κλίμα του Παρισιού και των συναφών κανόνων επιβολής», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε: «Μετρώ προσεκτικά τα λόγια μου όταν λέω ότι πρόκειται για μια ιστορική στιγμή. Εν μέσω εντάσεων στο διεθνές εμπόριο, στέλνουμε σήμερα ένα ισχυρό μήνυμα στους εταίρους μας στη Mercosur ότι υποστηρίζουμε το εμπόριο που βασίζεται σε κανόνες. Μέσω αυτού του εμπορικού συμφώνου, οι χώρες της Mercosur αποφάσισαν να ανοίξουν τις αγορές τους στην ΕΕ.

Πρόκειται για προφανώς εξαιρετικά νέα για τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και την οικονομία και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, εξοικονομώντας πάνω από 4 δισεκατομμύρια ευρώ δασμών ετησίως. Αυτό το καθιστά τη μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία την οποία έχει συνάψει ποτέ η ΕΕ. Χάρη στη σκληρή και ασθενή δουλειά των διαπραγματευτών μας, αυτό συνδυάζεται με θετικά αποτελέσματα για το περιβάλλον και τους καταναλωτές. Και αυτό είναι που καθιστά αυτή τη συμφωνία μια κερδοφόρα συμφωνία».