Skip to main content

Δεύτερες σκέψεις από ΑΒ Βασιλόπουλος για το σούπερ μάρκετ στα Ηλύσια

Επικριτές της συγκεκριμένης επένδυσης υποστηρίζουν πως η μετατροπή του πρώην κινηματογράφου θα επιφέρει αρνητικές συνέπειες.

Μπλοκαρισμένη, μοιάζει, η επένδυση για τη μετατροπή του πρώην κινηματογράφου «Ηλύσια», κτηρίου χαρακτηρισμένου, από το 1994, ως ιστορικού διατηρητέου μνημείου, σε σούπερ μάρκετ.

Το θέμα δεν συζητήθκε ούτε και στην τελευταία συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ), όπου έχει καταλήξει μετά την πληρέστερη ενημέρωση που είχε ζητήσει για το θέμα η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά. Η απόφαση της υπουργού προκλήθηκε μετά  από σχετική ερώτηση 36 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία ζητούσαν να διευκρινιστεί εάν υπάρχει πρόθεση ουσιαστικής προστασίας - πολιτιστικής αξιοποίησης και χρήσης του ιστορικού μνημείου.

Το θέμα ετέθη στη συνεδρίαση του ΚΣΝΜ στις 7 Μαρτίου– το συμβούλιο συνεδριάζει κάθε Πέμπτη- αλλά δεν υπήρξε κάποια εξέλιξη, καθώς κρίθηκε περίπλοκο με αποτέλεσμα να ζητηθούν περαιτέρω  διευκρινήσεις και επιπρόσθετος έλεγχος του φακέλου που κατέθεσε η ΑΒ Βασιλόπουλος, που επιθυμεί να επενδύσει στο κτήριο.

Αν και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες έχουν δοθεί όλες οι σχετικές διευκρινήσεις, το θέμα δεν ετέθη σε κανένα από τα επόμενα συμβούλια του ΚΣΝΜ, αλλά ούτε και στο τελευταίο της περασμένης Πέμπτης. Παραμένει, δε, άγνωστο πότε θα συμπεριληφθεί ως θέμα στην ημερήσια διάταξη του ΚΣΝΜ.

Αξίζει να σημειωθεί πως το κτήριο παραμένει κενό από το Μάρτιο του 2018, συμπληρώνοντας πλέον ένα χρόνο. Το ενδιαφέρον της ΑΒ Βασιλόπουλος εκδηλώθηκε άμεσα, ωστόσο οι καθυστερήσεις και οι πρόσφατες εξελίξεις, δημιουργούν προβληματισμό στους εν δυνάμει επενδυτές, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, αρχίζουν να έχουν δεύτερες σκέψεις.

Την ανάγκη να μην μπλοκαριστεί η επένδυση είχε επισημάνει με ανάρτηση του στον λογαριασμό του στο twitter ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης αναφέροντας, μεταξύ άλλων, «ας αναλογιστούμε, όμως, αφήνοντας επιτέλους τις υπερβολές, ότι η χρήση του κτηρίου ήταν εμπορική ως σήμερα (κινηματογράφος, κατάστημα ηλεκτρονικών παιχνιδιών, κατάστημα ένδυσης)….Ας μην μπλοκάρουμε μια επένδυση που έχει δρομολογηθεί από καιρό και η οποία θα δημιουργήσει δεκάδες νέες θέσεις εργασίας».

Οι επικριτές πάντως της επένδυσης επισημαίνουν πως «οποιαδήποτε χρήση δημιουργεί θέσεις εργασίας», ενώ υποστηρίζουν πως η μετατροπή του πρώην κινηματογράφου θα επιφέρει αρνητικές συνέπειες. Άλλωστε, όπως λένε, στο κέντρο της πόλης υπάρχουν ακρετά σούπερ μάρκετ, κατά συνέπεια δεν χρειάζεται ακόμη ένα σε κτήριο, που είναι χαρακτηρισμένο ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Πώς φτάσαμε στην ανατροπή

Και όμως σχεδόν δύο μήνες νωρίτερα η επένδυση έδειχνε πως θα προχωρήσει, καθώς μετά από εισήγηση της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας - βρισκόταν στο τελικό στάδιο των ελέγχων. Βασικές προϋποθέσεις, για την υλοποίηση της επένδυσης ήταν να μην αλλοιωθούν η εσωτερική και εξωτερική μορφή του κτηρίου και να αποκατασταθούν, όσο το δυνατόν, οι επεμβάσεις που έγιναν στο παρελθόν.

Αξίζει να σημειωθεί πως και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης είχε, ήδη, γνωμοδοτήσει θετικά για τη χρήση του κτηρίου, καθώς πλησίον του βρίσκεται ο μεταβυζαντινός ναός της Νέας Παναγίας.

Ωστόσο, λίγες ημέρες πριν την τελική γνωμοδότηση, ο φάκελος ανατέθηκε στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.

Ένας κινηματογράφος που ξεκίνησε τη λειτουργία του με... δημοψήφισμα

Με εξαιρετικά θορυβώδη τρόπο ξεκίνησε τη λειτουργία του, το 1930, ο κινηματογράφος «Ηλύσια» αφού για την επιλογή του ονόματός του οργανώθηκε δημοψήφισμα. Ήταν η πρώτη φορά που έγινε κάτι τέτοιο στην Ελλάδα.

Μέχρι το 1928 γύρω από το ναό της Νέας Παναγίας, υπήρχαν παλιά σπίτια. Τα σπίτια κατεδαφίστηκαν και στη θέση τους ο Φλωρινιώτης επιχειρηματίας Χατζηνάκος αποφάσισε να δημιουργήσει κινηματογράφο, παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής που υποστήριζαν πως είναι αμαρτία να λειτουργεί σινεμά τόσο κοντά στην εκκλησία.

Το κτήριο, κατασκευάστηκε το 1930 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Λέανδρου Ζωΐδη και ο κινηματογράφος εγκαινιάστηκε στις 18 Οκτωβρίου του ίδιου έτους.

Αρκετοί γυμνασιάρχες απαγόρευσαν στους μαθητές να παρακολουθήσουν την ταινία, που πρωτοπροβλήθηκε, με την ποινή της  αποβολής. Ωστόσο, σύμφωνα με μαρτυρίες της εποχής, επί τρείς βδομάδες, το σινεμά ήταν γεμάτο με μαθητόκοσμο.

Από το 1930 ως το 1994, τα «Ηλύσια», για περισσότερο από έξι δεκαετίες λειτούργησαν, ως κινηματογράφος.