Skip to main content

Σε δεύτερη γεώτρηση θα προχωρήσει η Τουρκία-«Στέλνουμε και το Γιαβούζ»

Σε δεύτερη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ προβαίνει η Τουρκία - Προς το τέλος Ιουλίου θα έχουμε φτάσει στον στόχο μας, είπε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας

Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει συστάσεις προς την Τουρκία για τις ενέργειές της στην Κυπριακή ΑΟΖ, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, όχι απλά επιβεβαιώνει ότι ο «Πορθητής» έχει κάνει γεώτρηση, αλλά ότι θα προχωρήσει και σε δεύτερη!

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος υπουργός ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη θα ξεκινήσει την κάθοδό του στην Ανατολική Μεσόγειο και το γεωτρύπανο «Γιαβούζ», το οποίο όπως είπε θα προχωρήσει σε γεώτρηση σε περιοχή που η «ΤΔΒΚ» εξουσιοδότησε την ΤΡΑΟ, σύμφωνα με τον «Πολίτη» της Κύπρου. Ο Φατίχ Ντονμέζ είπε ότι ο «Πορθητής» έχει ξεκινήσει γεώτρηση στο τεμάχιο «Φινίκε-1».

«Το βάθος του νερού εκεί είναι 2.300 μέτρα περίπου. Αυτή τη στιγμή η γεώτρησή μας έχει ξεπεράσει τα τρεις χιλιάδες. Στόχος μας είναι να φτάσει στα 5-5.500 μέτρα μέσα σε 100-120 ημέρες. Προς το τέλος Ιουλίου θα έχουμε φτάσει στον στόχο μας. Άλλωστε το έχουμε πει από την αρχή. Δεν υπάρχει εγγύηση για το τι θα βρούμε. Αν δεν κάνουμε γεώτρηση δεν είναι δυνατόν να το ξέρουμε. Φυσικά και έχουμε ελπίδες. Στην ανατολική Μεσόγειο προσπαθούν να αποκλείσουν την Τουρκία από την ενεργειακή εξίσωση. Γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει ρεαλιστική λύση χωρίς την Τουρκία, αλλά δεν το λένε», είπε ο Φατίχ Ντονμέζ.