Skip to main content

Δεύτερη και φαρμακερή απόπειρα πώλησης για την Εθνική Ασφαλιστική

Χωρίς ιδιαίτερες τυμπανοκρουσίες αλλά αθόρυβα και διακριτικά, καθώς η αποτυχία της πρώτης φοράς αποτέλεσε ένα πολύ καλό μάθημα για όλους.

Η δεύτερη απόπειρα πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής ξεκίνησε. Αυτή τη φορά, χωρίς ιδιαίτερες τυμπανοκρουσίες, αλλά αθόρυβα και διακριτικά, καθώς η αποτυχία της πρώτης αποτέλεσε ένα πολύ καλό μάθημα για όλους όσοι εμπλέκονται στο project. Όπως πληροφορείται η Voria.gr κι αυτή η απόπειρα θα γίνει με τους ίδιους συμβούλους (Goldman Sachs, Morgan Stanley) και σχεδόν τους ίδιους όρους, αλλά με περισσότερες δικλείδες ασφαλείας, για να μην ...παρεισφρήσουν και πάλι «επενδυτές» τύπου ΕΝΙΧ, η οποία οδήγησαν στο ναυάγιο της πρώτης φοράς.

Ποια θα είναι η επίπτωση από όλα τα παραπάνω: Όσοι γνωρίζουν, επιμένουν ότι εξ αυτού του λόγου, η διαδικασία θα πάρει λίγο παραπάνω χρόνο. Δηλαδή, μπορεί επισήμως να λέγεται ότι θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του χρόνου, αλλά κάτι τέτοιο φαντάζει εκ των πραγμάτων πολύ δύσκολο. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι μόλις πριν λίγες μέρες άνοιξε το data room της αποκρατικοποίησης, ενώ περνουν τις πύλες του, περνούν προηγουμένως από πολύ αυστηρό έλεγχο υπογράφοντας σύμβαση εμπιστευτικότητας. Για να μην επαναληφθούν οι παλιές περιπέτειες...

Το επόμενο στάδιο των μη δεσμευτικών προσφορών υπολογίζεται για τα μέσα Νοεμβρίου, όταν οι μνηστήρες θα λάβουν ακόμα πιο ολοκληρωμένο φάκελο για την Εθνική Ασφαλιστική υπογράφοντας ξανά νέα σύμβαση εμπιστευτικότητας.

Λαμβάνοντας όλα τα παραπάνω υπόψη, το πιθανότερο είναι ότι η ολοκλήρωση του διαγωνισμού θα πάει για το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2020. Κατά πάσα πιθανότητα με την σχετική άδεια της DG Comp κι όλων των αρμόδιων εποπτικών αρχών. Το πιθανότερο πάντως είναι πως το απαραίτητο σε αυτήν την περίπτωση πράσινο φως θα εξασφαλισθεί και πως το deal αυτή τη φορά θα γίνει. Άλλωστε όλοι οι εμπλεκόμενοι και κυρίως αυτοί από την πλευρά του πωλητή γνωρίζουν ότι άλλη ευκαιρία πολύ δύσκολα θα υπάρξει στο μέλλον.