Skip to main content

Δεύτερη κυβέρνηση Μητσοτάκη: Πιο μεγάλη, πιο κοινοβουλευτική και πιο γαλάζια

Τα μηνύματα του πρωθυπουργού από το χτεσινό ανασχηματισμό της κυβέρνησης, οι προκλήσεις, οι αλλαγές, τα πρόσωπα και τα στοιχήματα.

Πιο μεγάλη, πιο κοινοβουλευτική και πιο γαλάζια. Η νέα κυβέρνηση, η δεύτερη του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά το χτεσινό ανασχηματισμό, έχει ορισμένα διακριτά χαρακτηριστικά, τα οποία οδηγούν σε συγκεκριμένα συμπεράσματα, με σχετική μεν επισφάλεια, αλλά και σχετική σιγουριά.

Αν μπορεί κάποιος να αποκωδικοποιήσει το σκεπτικό του πρωθυπουργού για τις επιλογές του θα φτάσει σε χρήσιμες διαπιστώσεις, που ίσως φωτίσουν και την πολιτική και την πορεία που χαράσσει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Η κυβέρνηση είναι πολυμελής. Ακόμη πιο μεγάλη από την προηγούμενη. Μπήκαν 11 μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, έφυγαν λιγότεροι, με τους εξωκοινοβουλευτικούς πάντως να συνεχίζουν την ισχυρή παρουσία τους, τους ΠΑΣΟΚογενείς να αποτελούν διακριτό πόλο και σε αυτούς να προστίθενται και τρεις πρώην «Ποταμίσιοι», που ενσωματώθηκαν ωστόσο στη ΝΔ πριν από καιρό. Οι γυναίκες παρέμειναν όλες, όμως σίγουρα δυο τρεις προσθήκες (Βούλτεψη, Μακρή, Συρεγγέλα...) δεν προσδίδουν το ισχυρό άρωμα γυναίκας, για το οποίο μας προϊδέαζαν τα σενάρια για τον ανασχηματισμό.

Είναι εκλογική η κυβέρνηση; Με τις αλλαγές στο υπουργείο Εσωτερικών, που είναι και οι βασικές έτσι δείχνει. Ο κ. Βορίδης έχει προϋπηρεσία εκεί, ο κ. Πέτσας ως άνθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού τοποθετείται ως αναπληρωτής υπουργός εκεί, άρα προετοιμασία για εκλογές μπορεί να μη γίνεται, ετοιμότητα όμως σίγουρα υπάρχει.

Στα βασικά υπουργεία δεν έγιναν δραματικές αλλαγές. Και σε αυτά εντάσσονται το υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το υπουργείο Εξωτερικών, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Μικροαλλαγές έγιναν στο Παιδείας, όπου ήταν γνωστή μια υποβόσκουσα «κόντρα» ανάμεσα στην υπουργό Νίκη Κεραμέως που διατηρήθηκε και στους υφυπουργούς της, η μία εκ των οποίων πήγε στον τομέα του Τουρισμού (Σοφία Ζαχαράκη), ενώ ο κ. Διγαλάκης πήγε στο... σπίτι του. Σαφής στήριξη του πρωθυπουργού στην κ. Κεραμέως, η οποία δέχτηκε αρκετό πόλεμο όχι μόνο από την αντιπολίτευση, αλλά και μέσα από τους κόλπους της ΝΔ για επιλογές της.

Μικροαλλαγές και στο υπουργείο Τουρισμού, όπου ο κ. Θεοχάρης διέψευσε τις φήμες περί απομάκρυνσής του. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι συνέβη και τελικά δεν επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες από πολλές πηγές, ακόμη και χτες το πρωί, ότι εκεί θα πήγαινε ο Θοδωρής Ρουσόπουλος. Σε κάθε περίπτωση όμως, όταν ένα από τα φαβορί για να φύγουν στηρίζεται από τον πρωθυπουργό για να σηκώσει το βάρος της νέας τουριστικής περιόδου είναι ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες. Αν ο κ. Θεοχάρης πέρσι είχε να διαχειριστεί μια καυτή πατάτα, φέτος όλο το βάρος της οικονομικής ανάκαμψης από την πανδημία, το ζωτικό στοίχημα για την επούλωση των οικονομικών πληγών του κορωνοϊού και την έναρξη της ανάπτυξης πέφτει στις πλάτες του, πέφτει στον τουρισμό.

Χωρίς αλλαγές το υπουργείο Υγείας, που σηματοδοτεί την ικανοποίηση του πρωθυπουργού από τον κ. Κικίλια, αλλά σε μεγάλο βαθμό κι από τον κ. Κοντοζαμάνη, που αναβαθμίστηκε. Επιβράβευση στην ηγεσία του υπουργείου για την αντιμετώπιση της πανδημίας μέχρι σήμερα. Η πανδημία όμως είναι σε εξέλιξη και όταν είσαι μέσα στη μάχη δύσκολα αλλάζεις στρατηγούς... Ο κ. Μητσοτάκης ζυγίζοντας τα υπέρ και τα κατά στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης επισημαίνει με την επιλογή του πως τα λάθη ήταν λιγότερα από τα σωστά.

Χωρίς αλλαγές το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, που έχει να διαχειριστεί πολλά κονδύλια, με τον κ. Καραμανλή να παραμένει ισχυρός. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο υπουργείο θα διαχειριστεί μεγάλο μέρος του αναπτυξιακού πακέτου και τα δημόσια έργα, τα έργα υποδομής, είναι αυτά που μπορούν να φέρουν την οικονομική ισορροπία και την έναρξη της ανάκαμψης. Ήδη είναι σε εξέλιξη το σχέδιο του επιτελείου του υπουργείου για έργα άνω των 130 δισεκατομμυρίων ευρώ, οπότε δύσκολα μπορούσε να τεθεί θέμα αλλαγών.

Ικανοποίηση του πρωθυπουργού κι από την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, και τον υφυπουργό για τον Αθλητισμό, Λευτέρη Αυγενάκη κι από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη κι από τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Κώστα Τσάρα και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη. Σε όλα αυτά τα υπουργεία έγιναν προσθήκες υφυπουργών. Νέο αίμα δηλαδή εκεί που μπορούσε να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις, χωρίς να διαταραχθούν συγκεκριμένες πολιτικές και δράσεις.

Οι μεγάλες αλλαγές

Οι κυριότερες αλλαγές έγιναν στο υπουργείο Εσωτερικών. Η απομάκρυνση του Τάκη Θεοδωρικάκου θα έχει απόνερα. Παρά την «αβανταδόρικη» για την κυβέρνηση και το κόμμα ανάρτηση του πρώην υπουργού στα social media μετά την απομάκρυνσή του, ένας από τους πλέον στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού μέχρι πρότινος, να μην αναφέρει καν και να μην ευχαριστεί προσωπικά τον κ. Μητσοτάκη είναι ζήτημα. Τύπων ή ουσίας μένει να το δούμε. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους τρεις του υπουργείου Εσωτερικών, οι δυο είναι εκτός κυβέρνησης, ενώ ο Θεόδωρος Λιβάνιος, που θεωρείται επίσης στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, πηγαίνει στο Μέγαρο Μαξίμου ακόμη πιο κοντά στον κ. Μητσοτάκη. Πόσο βάθος θα έχει η απομάκρυνση Θεοδωρικάκου μένει να το δούμε στην πορεία. Είναι αλήθεια πάντως ότι για τον πρώην υπουργό υπήρχαν από πολλές διαφορετικές πηγές παράπονα προς το Μέγαρο Μαξίμου. Το πόση σημασία έχει το συγκεκριμένο υπουργείο αποδεικνύεται από τις επιλογές αντικατάστασης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μάκης Βορίδης και Στέλιος Πέτσας στο ίδιο υπουργείο δεν είναι κάτι που μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Για τα εκλογικά σενάρια (δείχνουν διπλές κάλπες κάπου στο φθινόπωρο) τα είπαμε. Όμως υπάρχουν και άλλες παράμετροι...

Στο υπουργείο Εργασίας η έξοδος Βρούτση και η είσοδος Χατζηδάκη έχει να κάνει όχι τόσο με τη δυσαρέσκεια του πρωθυπουργού για τον πρώην υπουργό, αλλά κυρίως με την ατζέντα που καλείται στο εξής να τρέξει το υπουργείο. Το νομοσχέδιο για την ιδιωτική ασφάλιση, που θέλει φιλελεύθερο τεχνοκράτη για να το υποστηρίξει, είναι δεδομένη απόφαση και όλοι γνωρίζουν ότι θα αποτελέσει κόκκινο πανί στο εγγύς μέλλον. Ο Γιάννης Βρούτσης έφαγε αρκετά χτυπήματα, δεν ήταν από τους πλέον συμπαθείς εκτός κυβέρνησης, είχε ζητήματα διαχείρισης, όμως απορρόφησε πολλούς κραδασμούς για λογαριασμό της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Να περάσει ακόμη ένα τρένο, αυτό της μεταρρύθμισης στο ασφαλιστικό, από την πλάτη του μοιάζει πολύ βαρύ. Επίσης, δεν τον λες και τελειωμένο πολιτικά τον κ. Βρούτση. Μιλάμε για μια μεταρρύθμιση που δεν έχει φιλολαϊκά χαρακτηριστικά και την οποία θα αντιπαλέψουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαιρετικά σκληρά. Ο κ. Χατζηδάκης πιστεύει όμως σε αυτή τη μεταρρύθμιση και είναι βέβαιο ότι θα μπορέσει να κατευνάσει τα πράγματα στο χώρο της εργασίας, επιτυγχάνοντας ισορροπία ανάμεσα σε εργοδότες και εργαζόμενους, όμως ξέρω πως είναι διατεθειμένος να έρθει σε κόντρα και αντιπαράθεση με όσους αντιτίθενται. Θα δούμε αν μπορεί να τα καταφέρει. Για τον κ. Βρούτση πάντως φρόντισε ο πρωθυπουργός να χρυσώσει το χάπι με τη γενική γραμματεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που αποτελεί μήνυμα στήριξης σε κάθε περίπτωση του πρώην υπουργού.

Η μετακίνηση Χατζηδάκη στο υπουργείο Εργασίας έφερε τον κ. Σκρέκα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και μαζί του τον Γιώργο Αμυρά, που είναι από τα λίγα νέα εκ... μεταγραφής γαλάζια κοινοβουλευτικά στελέχη στη δεύτερη κυβέρνηση Μητσοτάκη. Εκεί «τρέχει» το θέμα της απολιγνιτοποίησης, του ΔΕΔΔΗΕ και μια σειρά άλλων ζητημάτων, που μπορεί να έβαλε σε μια σειρά ο κ. Χατζηδάκης, δεν έχει κατορθώσει όμως να περιορίσει τις διαμαρτυρίες και να κατευνάσει τα πνεύματα. Θα το καταφέρει ο κ. Σκρέκας; Η ατζέντα πάντως έχει δρομολογηθεί σχεδόν στο σύνολο των ζητημάτων του συγκεκριμένου υπουργείου από τον προκάτοχό του και ο νέος υπουργός καλείται να τελειώσει τη δουλειά...

Ολοκληρωτική είναι η αλλαγή στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με τον Σπήλιο Λιβανό στη θέση του υπουργού και τον Γιάννη Οικονόμου στη θέση του υφυπουργού, ενώ παραμένει σταθερή η Φωτεινή Αραμπατζή ως υφυπουργός για την Αλιευτική Πολιτική. Οι κ.κ. Λιβανός και Οικονόμου προέρχονται από αγροτικές περιοχές της επαρχίας, έχουν ασχοληθεί με την πρωτογενή παραγωγή και μπαίνουν με εφόδια στη μάχη. Όσο υπάρχει χρήμα για τους αγρότες όλα θα εξαρτώνται από τη διαχείριση, αν στερεύσει το χρήμα οι προκλήσεις που φέρνει το συγκεκριμένο υπουργείο είναι μεγάλες...