Skip to main content

Δεύτερη βαριά ήττα της Μέι - Καταψηφίστηκε η συμφωνία για Brexit

Οι Βρετανοί βουλευτές δεν στήριξαν με 391 ψήφους κατά και 242 υπέρ τη συμφωνία «τελευταίας στιγμής» που σύναψε η Μέι με τις Βρυξέλλες.

Απερρίφθη η πρόταση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για την αποχώρηση της χώρας από την Ε.Ε. παρά την έκκληση που είχε απευθύνει νωρίστερα σήμερα προς τους βουλευτές του βρετανικού  να υποστηρίξουν τη «βελτιωμένη συμφωνία» που πέτυχε με τις Βρυξέλλες

Συγκεκριμένα, οι Βρετανοί βουλευτές δεν στήριξαν με 391 ψήφους κατά και 242 υπέρ τη συμφωνία «τελευταίας στιγμής» που σύναψε η Μέι με τις Βρυξέλλες κατά τον τελευταίο κύκλο των δύσκολων συνομιλιών της. 

Θα ακολουθήσουν δύο νέες ψηφοφορίες την Τετάρτη και την Πέμπτη, οπότε και το κοινοβούλιο θα κληθεί να ψηφίσει εάν στηρίζει ένα Brexit χωρίς συμφωνία και εάν προκρίνει καθυστέρηση του Brexit, με την προγραμματισμένη ημερομηνία αποχώρησης να έχει ήδη καθοριστεί η 29η Μαρτίου. 

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν ισχυρίστηκε σήμερα ότι «μετά από τρεις μήνες από την πάροδο του χρόνου», η πρωθυπουργός «δεν πέτυχε καμία αλλαγή στη συμφωνία απόσυρσης».

Ορισμένοι επικεφαλής των Συντηριτικών που τάσσονται υπέρ του Brexit και το ιρλανδικό DUP, οι οποίοι κρατούν την κυβέρνησή της στην εξουσία, απέρριψαν τη συμφωνία.

Υπενθυμίζεται ότι οι Βρετανοί βουλευτές απέρριψαν στις 15 Ιανουαρίου με συντριπτική πλειοψηφία (432 ψήφους έναντι 202) τη συμφωνία που είχε συνάψει με τις Βρυξέλλες η πρωθυπουργός με αποτέλεσμα η Μέι να προχωρήσει σε επαναδιαπρραγμετεύση με την Ενωση.