Skip to main content

ΔΕΗ: Μετά τις καταγγελίες προχωρά σε μείωση των φορτίων στις ΑΗΣ

Την έναρξη της διαβούλευσης με τους τοπικούς φορείς, για να αντιμετωπιστούν συνολικά και τα άλλα προβλήματα της περιοχής, ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Εντολή στη ΔΕΗ για τη λήψη άμεσων μέτρων, προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία, έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, με αφορμή τις καταγγελίες για ρύπανση της ευρύτερης περιοχής της Κοζάνης από τη λειτουργία των ορυχείων.

Συγκεκριμένα, η εντολή του υπουργείου αφορά στη μείωση φορτίων στις Ατμοηλεκτρικές Μονάδες και τον περιορισμό της δραστηριότητας των εργολάβων στα Ορυχεία, κυρίως στο λιγνιτωρυχείο και τον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου Κοζάνης.

Με εντολή του Υπουργείου, κλιμάκιο Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του τομέα Βορείου Ελλάδος επιθεώρησε το λιγνιτωρυχείο, τον ΑΗΣ και τη γραμμή μεταφοράς τέφρας, προκειμένου να διαπιστώσει εάν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι και υπάρχει συμμόρφωση των υπευθύνων.

Όπως έγινε γνωστό, οι υψηλές συγκεντρώσεις σωματιδιακών ρύπων ήταν αποτέλεσμα των ιδιαίτερων κλιματολογικών συνθηκών (πλήρης άπνοια, θερμοκρασιακή αναστροφή κ.α) που επικράτησαν στη περιοχή, σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη εκκίνηση, μετά από βλάβη, δύο Ατμοηλεκτρικών Μονάδων του ΑΗΣ Πτολεμαϊδας.

«θα υπάρξει διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς, προκειμένου να αντιμετωπιστούν συνολικά και τα άλλα προβλήματα της περιοχής.  Όσον αφορά στην μετεγκατάσταση της Ακρινής, η νέα Δοίκηση της ΔΕΗ, σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, θα ανακοινώσει το σχετικό χρονοδιάγραμμα σε εύλογο χρονικό διάστημα», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος.