Skip to main content

Δέκα εκατ. ευρώ για καινοτομία σε επιχειρήσεις της Κ. Μακεδονίας

Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων στις δύο μεγάλες δράσεις ενίσχυσης της καινοτομίας στις επιχειρήσεις από το ΕΣΠΑ.

Δυο προσκλήσεις για την ενίσχυση επιχειρήσεων που ασχολούνται με την καινοτομία, συνολικού προϋπολογισμού 10 εκ. ευρώ παραμένουν ανοιχτές στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Πρόκειται για τα «Κουπόνια Καινοτομίας» για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και για τα «Επενδυτικά Σχέδια Καινοτομίας».

Και οι δυο δράσεις πήραν παράταση για την υποβολή των αιτήσεων, προκειμένου να υπερκεραστούν και οι καθυστερήσεις και οι δυσκολίες, που έφερε η πανδημία του κορωνοϊού.

Έτσι, τα «Κουπόνια Καινοτομίας» παρατείνονται μέχρι την 31η Ιουλίου και τα «Επενδυτικά Σχέδια Καινοτομίας» μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου.

«Κουπόνια Καινοτομίας»

Η δράση προκηρύχθηκε στις 31 Οκτωβρίου πέρσι, με στόχο την ενίσχυση των υφιστάμενων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων μέσω της αγοράς υπηρεσίας και της μεταφοράς τεχνογνωσίας που θα παρασχεθεί από αναγνωρισμένους φορείς καινοτομίας βάσει του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου (π.χ. πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, κ.λ.π.) με τους οποίους θα συνεργαστούν με σκοπό την παραγωγή και την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων, υπηρεσιών. Ο προϋπολογισμός είναι 4 εκ. ευρώ και το ποσοστό της επιχορήγησης 100%. Χρηματοδοτούνται επενδυτικά σχέδια ύψους 1.000 έως 10.000 ευρώ, που θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα σε έξι μήνες από την ένταξή τους στη δράση.

«Επενδυτικά Σχέδια Καινοτομίας»

Η δράση προκηρύχθηκε στις 9 Μαρτίου φέτος, με στόχο την  ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων στους τομείς της εφαρμοσμένης και πειραματικής έρευνας και της καινοτομίας από επιχειρήσεις είτε αυτόνομα είτε μέσω συμπράξεων και συνεργασιών επιχειρήσεων με ερευνητικά κέντρα και φορείς του Δημοσίου, ΝΠΙΔ, ΝΠΔΔ και Κοινωφελή Ιδρύματα του Ν.4182/2013 που αποτελούν και τους υποψήφιους δικαιούχους. Ο προϋπολογισμός είναι 6 εκ. ευρώ και χρηματοδοτούνται επενδυτικά σχέδια ύψους 20.000 έως 400.000 ευρώ, που θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα σε 18 μήνες από την ένταξή τους στη δράση. Χρηματοδοτούνται οι επιχειρήσεις για εξοπλισμό, μεταφορά τεχνογνωσίας, μελέτες, γενικότερα έξοδα κ.ά. Το ποσοστό επιχορήγησης διαμορφώνεται ανάλογα με το καθεστώς ενίσχυσης που θα επιλέξει ο υποψήφιος δικαιούχος και το μέγεθος της επιχείρησης.

Για περαιτέρω πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Περιφερειακό Εταίρο του ΕΦΕΠΑΕ (Ενδιάμεσος Φορέας ΕΠ/ΠΚΜ) ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ ΑΜΚΕ (Τηλ. 2310480000, pepkm@e-kepa.gr, www.kepa-anem.gr.