Skip to main content

Δέκα νέες προσκλήσεις αστικής ανάπτυξης - 19 εκατ. για το Παύλου Μελά

Η Περιφέρεια «τρέχει» το πρόγραμμα στους 8 δήμους. Στα 19 εκ. ευρώ οι πιστώσεις για το στρατόπεδο Παύλου Μελά. Έξι εκ. για το δυτικό παράκτιο μέτωπο.

Δέκα νέες προσκλήσεις του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης για τη Θεσσαλονίκη παρουσίασε σήμερα στη συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης, η αντιπεριφερειάρχης, Βούλα Πατουλίδου.

Οι πέντε ήδη έχουν εγκριθεί και εκδοθεί, ενώ οι άλλες πέντε έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο διάστημα.

Μεταξύ των προσκλήσεων που «τρέχουν» είναι αυτή που αφορά στην αποκατάσταση ελεύθερων χώρων και στην οποία εντάσσονται τα 10 εκ. ευρώ για τη δημιουργία του μητροπολιτικού πάρκου στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, τα οποία θα φτάσουν τελικά στα 19 εκ. ευρώ, αλλά και η δημιουργία - αναβάθμιση πυρήνων πρασίνου, πράσινων διαδρόμων, πράσινων δωμάτων και κάθετων κήπων. Μεταξύ των προσκλήσεων που θα έρθουν στο επόμενο διάστημα είναι και εκείνη που αφορά στη χρηματοδότηση με 6 εκ. ευρώ για την αξιοποίηση του παράκτιου μετώπου, αλλά και εκείνη που αφορά στα έργα πρασίνου και τα ηχοπετάσματα, ανάλογου προϋπολογισμού.

19 εκ. ευρώ για το Παύλου Μελά

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση, οι πιστώσεις που θα διατεθούν σε πρώτη φάση για τη μετατροπή του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά σε μητροπολιτικό πάρκο δε θα είναι μόνο τα 10 εκ. ευρώ που προβλέφθηκαν, αλλά θα φτάσουν στα 19 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με την κ. Πατουλίδου, ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης, ενημέρωσε για το θέμα και τους άλλους επτά δημάρχους, οι δήμοι των οποίων συμμετέχουν στο πρόγραμμα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης και εξασφάλισε και τη σύμφωνη γνώμη του ΕΣΠΑ για να αυξηθεί το ποσό στα 19 εκ. ευρώ, ενώ οι υπόλοιποι δήμοι διατηρούν το δικαίωμα να υποβάλλουν νέες προτάσεις για την εκτέλεση επιπρόσθετων έργων πρασίνου.

Τα 19 εκ. ευρώ θα διατεθούν για εργασίες στο πρώην στρατόπεδο, όπως η περίφραξή του, ο αποκλεισμός της πρόσβασης των επισκεπτών σε εγκαταλειμμένα κτίρια, κατασκευές πεζοδρόμων με οικολογικά υλικά, φυτεύσεις νέων δέντρων και άλλες εσωτερικές διαμορφώσεις.

Στη συνεδρίαση επισημάνθηκε ότι τα κονδύλια της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης δεν επαρκούν για να ολοκληρωθεί μια τόσο εμβληματική παρέμβαση, που αφορά σε μια έκταση 320 στρεμμάτων, μοναδική σε τέτοιο μέγεθος στην Ελλάδα. Γι' αυτό εξάλλου και η Περιφέρεια είχε δεσμευτεί για τη χρηματοδότηση των πρώτων έργων, κάτι που γίνεται πράξη και με το παραπάνω, μετά την αύξηση (σχεδόν διπλασιασμό) των πιστώσεων. Στο περιθώριο της συνεδρίασης, υπηρεσιακά στελέχη τόνιζαν ότι για τα ελληνικά δεδομένα δεν υπάρχει άλλη περίπτωση πάρκου τόσο μεγάλου μεγέθους. Ανάλογη εμπειρία υπάρχει μόνο από το πάρκο Τρίτση στην Αθήνα. Σύμφωνα δε με τα στελέχη των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Παύλου Μελά, οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν στους επόμενους μήνες και προβλέπεται να ολοκληρωθούν σε διάστημα δύο ετών.

Μείζονες παρεμβάσεις

Το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης, με δεκάδες έργα αστικών αναπλάσεων σε οχτώ δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος (Δέλτα, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Κορδελιού – Ευόσμου, Νεάπολης- Συκεών, Παύλου Μελά, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Πυλαίας – Χορτιάτη) τρέχει με γρήγορους ρυθμούς και όπως την προηγούμενη Δευτέρα ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, κατά τη διάρκεια απολογισμού των πεπραγμένων της διοίκησής του, «η Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης ύψους 84,5 εκ. ευρώ, αγγίζει σε εξειδίκευση ποσοστό 99% του προϋπολογισμού, με 80% των προσκλήσεων να έχουν εκδοθεί, 37% των έργων να έχουν ενταχθεί και 49 έργα να έχουν ήδη υλοποιηθεί».

Εκτός από το στρατόπεδο Παύλου Μελά και πέρα από το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο, που θα εκπονήσει η Περιφέρεια για το μεγαλόπνοο σχέδιο ενοποίησης και αξιοποίησης του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, σε μήκος 54 χλμ. από το Αγγελοχώρι ως το Καλοχώρι, από το πρόγραμμα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, στο Δυτικό Παράκτιο Μέτωπο της Θεσσαλονίκης, σε συνολική έκταση 6.600 στρεμμάτων στους Δήμους Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Δέλτα και Θεσσαλονίκης διαμορφώθηκε ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο για την περιοχή, με έργα και δράσεις για την εξυγίανση και την αποκατάσταση από τη ρύπανση, αλλά και συνολικά για την προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος. Σε πρώτη φάση προχωρούν παρεμβάσεις για την εξυγίανση των εδαφών από τη μόλυνση, την αποκατάσταση του φυσικού τοπίου από τη φθορά των βιομηχανικών απόβλητων, και παράλληλα, τη δημιουργία περιπατητικών και ποδηλατικών διαδρομών και αντιπλημμυρική προστασία, κάτι που περιλαμβάνεται στις επικείμενες χρηματοδοτήσεις των πέντε επόμενων προσκλήσεων προς έγκριση, των οποίων ο προϋπολογισμός είναι 6 εκ. ευρώ.

Περιλαμβάνεται επίσης ο εκσυγχρονισμός των σταθμών μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης του δικτύου της Περιφέρειας.

Περιφερειακή οδός

Η κ. Πατουλίδου αναφέρθηκε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, και στο θέμα των κατολισθήσεων και της πτώσης βράχων, χωμάτων και πρανών στην περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη νέα πτώση που σημειώθηκε σήμερα το πρωί.

Η αντιπεριφερειάρχης επισήμανε ότι συντάσσεται η μελέτη για τη δημοπράτηση του έργου αντιστήριξης, αποκατάστασης και διαμόρφωσης των πρανών στην περιφερειακή οδό, στα Κωνσταντινοπολίτικα. Το έργο έχει προϋπολογισμό 300.000 ευρώ και από το ποσό αυτό υπάρχουν ήδη εγγεγραμμένες 250.000 ευρώ για παρεμβάσεις εντός του 2019.

Οι πέντε προσκλήσεις που εγκρίθηκαν

Σήμερα η Μητροπολιτική Επιτροπή ενέκρινε πέντε προσκλήσεις που ήδη είναι στον... αέρα:

1.Αποκατάσταση – αξιοποίηση αποδεσμευμένων χώρων από οχλούσες χρήσεις γης.

2.Αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζόμενων υφιστάμενων επιχειρήσεων σε θέματα υπηρεσιών, τουρισμού, περιβαλλοντικής διαχείρισης, βιώσιμης ενέργειας, πράσινων και κοινωνικών συμβάσεων.

3.Συνδυασμένη παρέμβαση αναβάθμισης επαγγελματικών προσόντων για μακροχρόνια άνεργους.

4.Ενίσχυση της θεσμικής ικανότητας της δημόσιας διοίκησης και των δημόσιων υπηρεσιών.

5.Δημιουργία - αναβάθμιση πυρήνων πρασίνου, πράσινων διαδρόμων, πράσινων δωμάτων και κάθετων κήπων.

Οι πέντε προσκλήσεις που έρχονται

Οι πέντε προσκλήσεις που, όπως ενημέρωσε την Επιτροπή η κ. Πατουλίδου, θα ακολουθήσουν είναι:

1.Διαλειτουργικότητα Πληροφοριακών Συστημάτων Δήμων και Χωρικά Ενεργοποιημένοι Μηχανισμοί Εύρεσης / Διάθεσης Δεδομένων: Προϋπολογισμός 1.320.000 ευρώ. Ανά Δήμο η κατανομή των χρημάτων είναι: Αμπελοκήπων – Μενεμένης – 220.000 ευρώ, Θεσσαλονίκης – 130.000 ευρώ, Καλαμαριάς – 130.000 ευρώ, Κορδελιού – Ευόσμου – 220.000 ευρώ, Νεάπολης – Συκεών – 220.000 ευρώ, Παύλου Μελά – 130.000 ευρώ, Πυλαίας – Χορτιάτη – 150.000 ευρώ, Δέλτα – 120.000 ευρώ.

2.Ψηφιοποίηση - ανάδειξη ιστορικού, πολιτισμικού και τουριστικού αποτυπώματος: Προϋπολογισμός 750.000 ευρώ.

3.Αναβάθμιση και προβολή τουριστικών και πολιτιστικών πόρων: Προϋπολογισμός 1 εκ. ευρώ, με φορέα υλοποίησης την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.

4.Προστασία, διαχείριση και αξιοποίηση παράκτιου μετώπου – Αντιπλημμυρική προστασία: Προϋπολογισμός 6 εκ. ευρώ (με προσαύξηση 20% - 30%).

5.Έργα πρασίνου, με έμφαση στα ηχοπετάσματα: Προϋπολογισμός 6 εκ. ευρώ.

Η αντιπολίτευση

Στην παρέμβασή της η επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, τόνισε ότι είναι ανάγκη να γίνει σωστός συνολικός σχεδιασμός για το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά ώστε να μην δαπανώνται άσκοπα χρήματα. Επίσης, εξέφρασε την αντίθεσή της στη διάθεση κονδυλίων σε δράσεις ανάπτυξης δεξιοτήτων των εργαζομένων, καθώς όπως είπε δεν υπάρχουν στοιχεία για το πόσοι πραγματικά εργαζόμενοι απορροφήθηκαν στην αγορά εργασίας με πλήρη και σταθερή απασχόληση.

Ανάλογη κριτική για την ίδια πρόσκληση των δεξιοτήτων εργαζομένων άσκησε και ο περιφερειακός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Βασίλης Ιγνατιάδης.

Η επικεφαλής της παράταξης Πολίτες Μπροστά, Νιόβη Παυλίδου, δήλωσε θετική στο πρόγραμμα.