Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021
x

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ: ΠΕΡΠΑΤΟΥΝ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ

Γονείς 17 μαθητών της Καλαμαριάς ζητούν αλλαγή σχολικής στέγης ώστε να μην αναγκάζονται να... περπατούν χιλιόμετρα μακριά από την κατοικία τους.

Αίτηση για μεταφορά σε νέα σχολική στέγη για να μην αναγκάζονται να... περπατούν χιλιόμετρα μακριά από την κατοικία τους καταθέτουν γονείς 17 μαθητών της Καλαμαριάς.

Όπως αναφέρουν οι γονείς των μαθητών που φοιτούσαν στο 9ο γυμνάσιο της Καλαμαριάς στη Voria.gr και κατοικούν στον Άγιο Ιωάννη Καλαμαριάς, τα παιδιά τους οδηγούνται σε σχολεία τα οποία είναι μακριά από την οικία τους, συγκεκριμένα στο 4ο και 5ο Γενικό Λύκειο Καλαμαριάς, ενώ υπάρχουν σχολικές στέγες, όπως το 3ο και το 6ο, που βρίσκονται στα 200 και 300 μέτρα από τα σπίτια τους.

Μάλιστα, σύμφωνα με καταγγελία γονέα, υπάρχει πολύτεκνη οικογένεια η οποία ο μεγάλος αδερφός που φοιτά σε λύκειο δίπλα στο σπίτι του, ενώ το άλλο παιδί που τώρα μπαίνει στο Λύκειο θα αναγκαστεί να πάει στο 4ο και 5ο Γενικό Λύκειο.

Το πρόβλημα δημιουργείται καθώς στον δήμο Καλαμαριάς δεν υπάρχει αντιστοιχία Γυμνασίων και Λυκείων. Συγκεκριμένα, στην περιοχή υπάρχουν 4 γυμνάσια και 2 λύκεια, γεγονός που αναγκάζει τα παιδιά που τελειώνουν το γυμνάσιο να οδηγηθούν σε λύκεια μακριά από το σπίτι τους.

Οι 17 μαθητές και οι γονείς τους κατέφυγαν στη δικηγόρο κ. Πίστη Μακρή που κατέθεσε εξώδικη διαμαρτυρία και αίτηση μετεγγραφής στη Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης με κοινοποίηση στα κεντρικά της δευτεροβάθμιας, στην αντιδημαρχία παιδείας του δήμου Καλάμαριας και στο υπουργείο Παιδείας.

Όπως αναφέρει στη Voria.gr η δικηγόρος των 17 παιδιών και γονέων, «τα παιδιά δικαιούνται να πάνε στα πλησιέστερα σχολεία βάση των διευθυνσέων κατοικίας τους, διεκδικούν το νόμιμο δικαίωμά τους και από την πλευρά της δευτεροβάθμιας δεν έρχονται να το συζητήσουμε. Στερούν βάση εγκυκλίου το δικαίωμα και αρνούνται κάθε διάλογο προκειμένου να λυθεί το ζήτημα».

Η ίδια σημειώνει ότι «τα παιδιά έχουν να περάσουν από δρόμους ταχείας κυκλοφορίας ενώ δεν υπάρχει συγκοινωνία. Πολλά από τα παιδιά έχουν στα 200-300 μέτρα από το σπίτι τους σχολεία και τα στέλνουν χιλιόμετρα μακριά».

Σύμφωνα με την κ. Μακρή, λύση θα μπορούσε να δοθεί μέσω του δήμου Καλαμαριάς με την έναρξη συγκοινωνίας, όμως και η δευτεροβάθμια θα πρέπει να κάνει τη σωστή διανομή των μαθητών στα σχολεία με βάση τις χιλιομετρικές αποστάσεις από τις κατοικίες.

Για το ζήτημα υπάρχει συνάντηση της κ. Μακρή με τη Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης κ. Ζωή Βαζούρα σήμερα στις 2.00 το μεσημέρι. «'Έαν δεν λυθεί το πρόβλημα, τότε σίγουρα η πλευρά μας θα κινηθεί δικαστικώς», τονίζει η δικηγόρος στη Voria.gr.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την ίδια ώρα θα πραγματοποιηθεί και συγκέντρωση διαμαρτυρίας των γονέων έξω από το κτήριο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Τι λέει ο δήμος Καλαμαριάς

«Υπάρχει ένα γενικότερο πρόβλημα στην Καλαμαριά και ειδικότερα στις περιοχές του Άι Γιάννη, Φοίνικα και προέκταση της Καλαμαριάς. Υπάρχουν 4 γυμνάσια και 2 λύκεια, με αποτέλεσμα,τα δύο αυτά λύκεια να μην επαρκούν για την κάλυψη όλου του μαθητικού δυναμικού της περιοχής. Αυτή η κοινωνική αναγκαιότητα μας οδήγησε στην εντατικοποίηση των ενεργειών μας για δημιουργία ενός ακόμα λυκείου στην περιοχή αυτή,η οποία απέφερε καρπούς. Με το ΦΕΚ 2538  14/6/2021   και με υπογραφές δύο υπουργών, ιδρύθηκε  το 8ο λύκειο Καλαμαριάς. Η ίδρυση του σχολείου αποτελεί την πιο επίσημη αναγνώριση της πολιτείας της αναγκαιότητας αυτης  και ανοιγει τον δρόμο για την ανέγερση αφού αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο», σημειώνει στη Voria.gr ο αντιδήμαρχος Παιδείας-Αθλητισμού- Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης κ. Αθανάσιος Γιαννακός.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, «η λογική συμβαδίζει με μια πολιτική που βάζει σαν προτεραιότητα τους μαθητές και τις οικογένειές τους». Τονίζει ότι τα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν στα σχολεία της γειτονιάς τους καθώς είναι δύσκολο για τους μαθητές να μετακινούνται σε μεγάλες αποστάσεις, παρόλο, που, όπως υπογραμμίζει, το 4ο και 5ο λύκειο είναι εξαιρετικά σχολεία με πολύ καλούς διευθυντές και εκπαιδευτικό προσωπικό.

«Αυτός είναι ο κυριότερος λόγος που έγινε η μετάστέγαση του 3ου Λυκείου και 10ου Γυμνασίου», αναφέρει και προσθέτει ότι «με την περσινή μεταστέγαση, ένας αριθμός περίπου 100  μαθητών λυκείου βρήκαν σχολική στέγη στα σχολεία της γειτονιάς τους. Τα 17 παιδιά προέρχονται από το 9ο γυμνάσιο, που είναι ένα από τα σχολεία που παραδοσιακά τροφοδοτεί το 4ο και το 5ο λύκειο, αλλά είναι μακριά από τη γειτονιά τους».

Για το ζήτημα των 17 παιδιών τονίζει στη Voria.gr ότι εφόσον υπάρχουν θέσεις στο 6ο και 3ο λύκεια, θα μπορούσε να γίνει μια προσπάθεια από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου ανήκει η αρμοδιότητα των μαθητικών κατανομών, ώστε να κατανεμηθούν στα σχολεία που είναι δίπλα στο σπίτι τους.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ