Skip to main content

Δεκαετές ομόλογο: 3,5 δισ. άντλησε η Αθήνα, 29 δισ. οι προσφορές

Η Αθήνα άντλησε το ποσό των 3,5 δισ. ευρώ από την έκδοση του νέου 10ετούς ομολόγου, το οποίο τιμολογήθηκε στις 100 μονάδες βάσης επί του mid swap.

Επιτυχής ήταν η πρώτη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές για το 2021. Η Αθήνα άντλησε το ποσό των 3,5 δισ. ευρώ από την έκδοση του νέου 10ετούς ομολόγου, το οποίο τιμολογήθηκε στις 100 μονάδες βάσης επί του mid swap. Συνολικά, κατατέθηκαν προσφορές 29 δισ. ευρώ.

Ενώ αρχικά είχε δοθεί καθοδήγηση για επιτόκιο Mid Swaps + 110 μονάδες βάσης, δηλαδή 0,9%, αυτό περιορίστηκε σε Mid Swaps +100 μονάδες βάσης, δηλαδή 0,80%.

Σημειώνεται ότι για την έκδοση που λήγει τον Ιούνιο του 2031 ανάδοχες τράπεζες είναι οι Barclays, Citigroup, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και Eurobank.

Σύμφωνα με την αρχική καθοδήγηση που ανακοίνωσαν οι τράπεζες οι οποίες έχουν αναλάβει την έκδοση, το κουπόνι του ομόλογου (επιτόκιο) αρχικά διαμορφώθηκε στο επίπεδο του βασικού επιτοκίου της διατραπεζικής αγοράς (midswap) προσαυξημένο κατά περιθώριο 1,10%, δηλαδή στο επίπεδο του 0,9%, ενώ στην συνέχεια υποχώρησε στην περιοχή του 0,8%.

Στόχος είναι η άντληση κεφαλαίων ύψους 1,5-2 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των ταμειακών διαθεσίμων της χώρας ώστε να καλύψει τις αυξημένες δαπάνες για την στήριξη της αγοράς.

«Η Ελλάδα, σήμερα, εν μέσω της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης και των συνεπειών της, έλαβε ακόμη μία ψήφο εμπιστοσύνης από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα.Άντλησε από τις αγορές, σε περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας, μέσω της έκδοσης 10ετούς ομολόγου, 3,5 δισ. ευρώ, με επιτόκιο περίπου 0,8%. Είναι η πέμπτη φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, που η χώρα αντλεί με επιτυχία πόρους από τις αγορές. Και το έπραξε με νέο ιστορικό χαμηλό ως προς το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, ανεξαρτήτως διάρκειας», αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως σημειώνει ο υπουργός, «και στη σημερινή έκδοση, η ζήτηση ήταν ιδιαίτερη υψηλή και η ποιότητα εξαιρετική. Η μεθοδική δουλειά του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και συνολικά του Υπουργείου Οικονομικών φέρνει θετικά αποτελέσματα».

«Έτσι, παρά τις αυξημένες δυσκολίες και απαιτήσεις, καταφέρνουμε να διατηρούμε τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας μας σε ασφαλές ύψος.
Αποδεικνύεται ότι το σχέδιο της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και του Οικονομικού Επιτελείου της για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της, καθώς και για την ταχύτερη δυνατή ανάταξη της οικονομίας, αποτιμάται θετικά από τους διεθνείς επενδυτές.

»Οι πολίτες, η Κυβέρνηση και το κράτος, με την κοινή προσπάθειά μας, κερδίζουμε για τη χώρα, αξιοπιστία, κύρος και ισχύ. Είναι, βεβαίως, γεγονός ότι κατά τους επόμενους μήνες θα υπάρξουν δυσκολίες και η επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι σταδιακή. Όμως, με πίστη στις δυνάμεις μας, όραμα, σχέδιο, μεθοδικότητα και σκληρή δουλειά, θα καταφέρουμε να βάλουμε τη χώρα μας σε τροχιά υψηλής, βιώσιμης, έξυπνης, κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης και ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος της».