Skip to main content

Στα 14 δισ. ευρώ η «λυπητερή» από τους έμμεσους φόρους

Ο «Γολγοθάς» για τους φορολογούμενους ξεκινά από τις 29 Ιουλίου, οπότε πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος.

Oλοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και πλέον περισσότεροι από 2,3 εκατ. φορολογούμενοι ετοιμάζονται να ...αναμετρηθούν με τις ευθύνες τους. Κι αυτό γιατί καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρους για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2015.

Συγκεκριμένα, ο «Γολγοθάς» των φορολογουμένων ξεκινά από τις 29 Ιουλίου, οπότε πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος. Από τον Αύγουστο (ή Σεπτέμβριο αναλόγως του πότε θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά) ξεκινά η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ και στο τέλος του έτους οι υπόχρεοι πρέπει να πληρώσουν και τα τέλη κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να καταβληθούν 12-13 δισ. ευρώ από τους φορολογουμένους για τα ακίνητα που διαθέτουν, τα αυτοκίνητα, τον φόρο εισοδήματος, τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών, την αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης και τα τέλη κυκλοφορίας, οι περισσότεροι εκ των οποίων θα καταβληθούν εντός του καλοκαιριού.

Επίσης, στο ίδιο χρονικό διάστημα το ελληνικό Δημόσιο πρέπει να εισπράξει έσοδα από τους φόρους κατανάλωσης (όλους τους έμμεσους φόρους) που ξεπερνούν τα 14 δισ. ευρώ. Το πρόβλημα είναι ότι όλα αυτά θα πρέπει να συγκεντρωθούν από ένα φορολογικό σώμα που είδε τις απολαβές του να μειώνονται, τις υποχρεώσεις να αυξάνουν και την απελπισία του να κορυφώνεται. Και το μεγάλο ερώτημα είναι: Πώς θα αντεπεξέλθει;