Skip to main content

Δεκτό από την επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων το «Επίδομα γέννησης»

Στη συνεδρίαση σημειώθηκε αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Εργασίας Ι. Βρούτση και της πρώην αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου.

Δεκτό - κατά πλειοψηφία - έγινε από την επιτροπή Κοινωνικών υποθέσεων το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας «Επίδομα γέννησης και άλλες διατάξεις». Κατά τη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου, τα μέλη της επιτροπής αντιμετώπισαν θετικά το επίδομα των 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί, ενώ τέθηκε θέμα καταβολής του άπαξ, και όχι σε δύο δόσεις.

Στη συνεδρίαση αυτή σημειώθηκε αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Εργασίας Ι. Βρούτση και της πρώην αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου για την εισαγωγή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ) ή Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

Απαντώντας στην κ. Φωτίου που επέκρινε τη νέα κυβέρνηση ότι «βάφτισε» το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης σε Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, ο κ. Βρούτσης είπε ότι οι βάσεις του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος κτίστηκαν το 2013, με νομοθετική πρωτοβουλία της ΝΔ σε συνεργασία με το τότε ΠΑΣΟΚ. «Είναι προκλητικό να μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ για βαφτίσια, που ό,τι κληρονόμησε, προσπάθησε να το αλλοιώσει, να αλλοιώσει την ταυτότητά του και τη ρίζα του [..] Το ΕΕΕ, το βάφτισε ΚΕΑ ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ο κ. Βρούτσης σημειώνοντας ότι «όταν το έφερα στη Βουλή κατηγορούσε το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ως παγίδα φτώχειας και το κατήγγειλε», σημειώνοντας ότι το ΕΕΕ κατοχυρώθηκε στο Σύνταγμα για πρώτη φορά με πρωτοβουλία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Από την πλευρά της, η κ. Φωτίου είπε αυτό που είχε θεσμοθετήσει η ΝΔ το έφερε προς εφαρμογή τον Νοέμβριο του 2014, «λίγο πριν πέσετε» και λεγόταν Ελάχιστο Κοινωνικό Εισόδημα. Είπε ότι αφορούσε μόνο 13 Δήμους «αυθαίρετα επιλεγμένους», ότι αφορούσε 30.000 ανθρώπους και ότι χρηματοδοτήθηκε με 20 εκατ. ευρώ. Υποστήριξε επίσης ότι όταν ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ βρήκε το πρόγραμμα «στη μέση, και βάλαμε και άλλα 20 εκατ. παραπάνω από τον προϋπολογισμό».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης είπε ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ διαγκωνίζονται για το ποιος έδωσε περισσότερα επιδόματα και ότι τα μέτρα που φέρνουν, παγιώνουν και δεν ανατρέπουν τα προβλήματα της νέας οικογένειας.

Η βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Μ. Αθανασίου είπε ότι η Πολιτεία μεριμνά για αλλοδαπούς που δεν συμβάλουν στη διατήρηση του έθνους, σε βάρος των όσων φορολογήθηκαν σκληρά στην κρίση.

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Γ. Μουλκιώτης είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει ολοκληρωμένο σχεδιασμό για το δημογραφικό και πρότεινε τη σύσταση Ειδικής Γραμματείας Δημογραφικής Πολιτικής.

Τέλος, η βουλευτής του Μετώπου Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Ανυπακοής (ΜέΡΑ25) είπε ότι δεν καταψηφίζει το επίδομα γέννας, αν και η κυβέρνηση βάζει εμπόδια για τους πολίτες τρίτων χωρών, υποκύπτοντας σε μια εθνικιστική προσέγγιση, που είναι αντίθετη στην ευρωπαϊκή λογική.