Skip to main content

Δεκτό κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την υπουργό, Νίκη Κεραμέως, να διαβεβαιώνει ότι η ηγεσία του υπουργείου θα λάβει σοβαρά υπόψη τις γόνιμες προτάσεις.

Δεκτό κατά πλειοψηφία επί της αρχής και επί των άρθρων έγινε και σε δεύτερη ανάγνωση από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και τη σύνδεση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων με την αξιολόγηση.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την υπουργό, Νίκη Κεραμέως, να διαβεβαιώνει ότι η ηγεσία του υπουργείου θα λάβει σοβαρά υπόψη τις γόνιμες προτάσεις και παρατηρήσεις που έγιναν από τα κόμματα και τους αρμόδιους φορείς και πως αρκετές από αυτές θα ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο, με τροποποιήσεις που θα καταθέσει μέχρι την ψήφισή του στην Ολομέλεια.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Κεραμέως επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας όψιμο το ενδιαφέρον του για τον τρόπο που πρέπει να γίνεται η χρηματοδότηση των πανεπιστήμιων, καθώς, όπως είπε, στα τέσσερα χρόνια που ήταν κυβέρνηση ήταν στην απόλυτη ευχέρεια του υπουργού Παιδείας και ποτέ δεν έκανε δεκτές τις προτάσεις που έγιναν από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα για την καθιέρωση αντικειμενικών κριτηρίων.

Όπως ανέφερε, σύντομα θα υπογραφεί η υπουργική απόφαση που θα εξειδικεύει τα κριτήρια βάσει των οποίων θα γίνεται η χρηματοδότηση.

Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για το άρθρο 50, επανέλαβε ότι το υπουργείο Παιδείας δεν κάνει τίποτα περισσότερο από το να συμμορφωθεί η Ελλάδα με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την ενωσιακή νομοθεσία, για να μην της επιβληθούν πρόστιμα.

«Είμαστε ενώπιον μιας μεγάλης τομής, που στόχο έχει να ξεφύγουμε από τις αγκυλώσεις και στρεβλώσεις και να βάλουμε γερά θεμέλια στη τριτοβάθμια εκπαίδευση, εισάγοντας κριτήρια αξιολόγησης για τη χρηματοδότηση, ώστε να γίνουν ακόμα καλύτερα τα ελληνικά πανεπιστήμια και να καταστούν πρώτα στις διεθνείς αξιολογήσεις» τόνισε η κ. Κεραμέως.

Η αντιπολίτευση

Από την πλευρά τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέμειναν στις αρχικές θέσεις τους, εστιάζοντας την κριτική τους κυρίως στον τρόπο σύνδεσης της αξιολόγησης των πανεπιστήμιων με τη χρηματοδότηση και στο άρθρο 50 για πτυχία κολεγίων.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Μερόπη Τζούφη, εξέφρασε τη διαφωνία της με τον τρόπο που θα γίνεται η χρηματοδότηση, γιατί, όπως είπε, θα δημιουργήσει πανεπιστήμια δύο ταχυτήτων, ενώ επεσήμανε ότι δεν πρέπει τα δημόσια ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα να αντιμετωπίζονται ως επιχειρήσεις.

Παράλληλα, επανέλαβε τη διαφωνία του κόμματός της επί του άρθρου 50 για τα πιστοποιητικά κολεγίων, χαρακτηρίζοντάς το εκτρωματικό. Ζήτησε δε την απόσυρσή του, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι παρακάμπτει το άρθρο 16 του Συντάγματος, βάζοντας από την πίσω πόρτα τα κολέγια, χωρίς να γίνει καμία αξιολόγηση.

«Μας βρίσκει αντίθετους ένα νομοσχέδιο που υποβαθμίζει και απαξιώνει τα ακαδημαϊκά πτυχία και τα πανεπιστήμια για να εξυπηρετήσει επιχειρηματικά συμφέροντα εντός και εκτός της χώρας» κατέληξε η κ. Τζούφη.

Η εισηγήτρια του ΚΙΝΑΛ, Χαρά Κεφαλίδου, έκανε λόγο για «απουσία ενός εθνικού διαλόγου για τον σχεδιασμό μιας μακροχρόνιας εθνικής εκπαιδευτικής στρατηγικής» και ζήτησε την επανίδρυση και επαναλειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας.

Ακόμα, εξέφρασε την αντίθεσή της για τη διατύπωση του άρθρου 50, τονίζοντας ότι είναι υποχρέωση του κράτους να αποκαταστήσει την εύρυθμη και αξιόπιστη λειτουργία όλων αυτών των παραρτημάτων ξένων κολεγίων.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, μίλησε για «ακόμα μια προσπάθεια εμπορευματοποίησης της δημόσιας εκπαίδευσης». Ταυτόχρονα, υποστήριξε ότι καμία εγγυημένη χρηματοδότηση δεν υπάρχει για τα πανεπιστήμια και πως στόχος της σύνδεσής της με την αξιολόγηση είναι να προσαρμοστεί το περιεχόμενο των σπουδών και προσόντων των αποφοίτων των ΑΕΙ με τις ανάγκες των μεγάλων επιχειρήσεων. Ακόμα, ζήτησε «να αποσυρθεί τώρα το άρθρο-έκτρωμα που εξισώνει τα ακαδημαϊκά κριτήρια με τα ιδιωτικά κολέγια».

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Μπούμπας, έκανε λόγο για «λογική εκπαιδευτικής ρεζέρβας», υποστήριξε ότι η Εθνική Αρχή για την Ανώτατη Εκπαίδευση θα λειτουργεί στις επιταγές τής εκάστοτε κυβέρνησης και τόνισε ότι είναι ύποπτος ο τρόπος της αξιολόγησης για τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων.

Ο ειδικός αγορητής του ΜεΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης, υποστήριξε ότι «το νομοσχέδιο κινείται στη λογική του επιχειρηματικού μοντέλου των πανεπιστημίων» και τόνισε ότι «στόχος του είναι να προετοιμαστεί η σταδιακή απόσυρση της κρατικής χρηματοδότησής τους».

Από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΝΔ, Ευριπίδης Στυλιανίδης, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως μια μεγάλη προσπάθεια να καταστεί η Ελλάδα ένα διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο.

Τέλος, ο υφυπουργός Παιδείας, Βασίλης Διγαλάκης, τόνισε την ανάγκη ενός μακροχρόνιου εθνικού σχεδίου στην Παιδεία και ειδικά, όπως είπε, των ΑΕΙ και υπεραμύνθηκε της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, επισημαίνοντας ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι να έχει ρόλο στον στρατηγικό σχεδιασμό.