Skip to main content

Δελαβεκούρας: Μας απαγοητεύει η αρνητική διάθεση της πΓΔΜ

Τη στάση της πΓΔΜ σχετικά με την επικείμενη προεδρία της γειτονικής χώρας στο Συμβούλιο της Ευρώπης σχολίασε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας.
Σχολιάζοντας πληροφορίες περί ενδεχόμενης συνάντησης του διαπραγματευτή των Ηνωμένων Εθνών για την ονομασία της πΓΔΜ, Μ. Νίμιτς, με τους εκπροσώπους των δύο χωρών, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, απάντησε ότι δεν υπάρχουν τέτοιες πληροφορίες, προσθέτοντας παράλληλα ότι «η όποια προσπάθεια πρέπει να είναι πολύ καλά προετοιμασμένη, να υπάρχει σταθερή επαφή με τις δύο πλευρές και, όταν γίνει, να φέρει αποτελέσματα».

Πρόσθεσε, δε, πως «μας απογοητεύει ότι βλέπουμε από την πλευρά της πΓΔΜ μια αρνητική διάθεση, η οποία αποτυπώνεται με συνεχείς κινήσεις» και έφερε, ως τελευταίο παράδειγμα, την υπόθεση σχετικά με την επικείμενη προεδρία της γειτονικής χώρας στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ο κ. Δελαβέκουρας διευκρίνισε πως «για το θέμα αυτό, είμαστε σε επαφή με όλους τους εταίρους μας στο Συμβούλιο της Ευρώπης και με τη Γραμματεία του Συμβουλίου, γιατί είναι προφανές ότι η ηγεσία της πΓΔΜ επιχειρεί να καταχραστεί μια θέση που αναλαμβάνει σε έναν διεθνή οργανισμό με διαδικασία εκ περιτροπής προεδρίας για να προωθήσει τις δικές της θέσεις. Είχε κατακριθεί, όταν επιχείρησε το ίδιο στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, ήταν απαράδεκτο, και ισχύει το ίδιο και τώρα».